سیدابراهیم سیدی روز پنج شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه اراضی آبی استان ۱۴۲ هزار هکتار است، گفت: ۵۶ درصد آبیاری بخش کشاورزی استان از آبهای سطحی است که در سالهای کم باران با کمبود آب در این بخش مواجه میشویم.
وی اظهار داشت: حجم آب چشمه ها، قنات ها و آورد رودخانه ها کاهش یافته است که هم اینک تداوم خشکسالی در این خطه حوزه کشاورزی را سخت کرده است.
سیدی آب مورد نیاز برای بخش کشاورزی استان را یک میلیارد متر مکعب دانست و گفت: بخش کشاورزی این استان از آب های سطحی و زیر زمینی استفاده می کند که در سال هایی که میانگین باران کمتر از ۲۶۰ میلیمتر باشد با چالش هایی رو به رو است.
وی گفت: حدود ۴۲ درصد از آب بخش کشاورزی از آب های زیر زمینی استحصال می شود.
وی افزود: با کاهش بارندگی ها و افت آب های زیر زمینی این میزان آب برای بخش کشاورزی استان استحصال نمی شود، علاوه بر بخش آبی کشاورزی بخش دیم نیز به طوری کلی با کم آبیاری مواجه شد.
مدیر امور آب و خاک و فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی بر اجرای طرح آبیاری نوین، لایروبی و احیای قنات ها و چشمه ها و بتنی کانال های آبیاری تاکید کرد و گفت: تنها ۳۸ هزار از اراضی این استان مجهز به آبیاری نوین است.
وی افزود: بخاطر اینکه در بخش اجرای طرح های آبیاری نوین از محل اعتبارات ملی است مشکلی در تامین آن نداریم اما برای احیای قنات ها و چشمه ها، بتنی کردن کانال ها و سایر طرح های آب و خاک با محدودیت اعتباری مواجه هستیم.
وی گفت: برای لایروبی قنات ها از محل ملی ۵۰ میلیارد ریال اختصاص یافته است.
وی با بیان اینکه برای لایروبی و احیای قنات ها در استان به بیش از ۱۸۰ میلیارد ریال اعتبار مورد نیاز است اظهار داشت: امیداوار هستیم که از محل استانی در این زمینه اعتبارات خوبی اختصاص داده شود.
مدیر امور آب و خاک و فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: در سال های گذشته مقنی های بومی در احیا و لایروبی قنات ها کمک کننده بودند که هم اینک از بهره برداران می خواهیم که در این راستا پای کار باشند.
وی بر بتنی کردن کانال های آب نیز تاکید کرد و اظهار داشت: ظرفیت برای ۲۰۰ کیلومتر در استان وجود دارد اما به علت نبود اعتبار سالانه بین بین ۱۵ تا ۲۰ کیلومتر انجام می شود در حالیکه برای ایجاد هر کیلومتر کانال بتنی سه میلیارد ریال اعتبار نیاز است.
سیدی اظهار داشت: بهره برداران بخش کشاورزی استان بیشتر خرده مالک هستند به همین علت توانمندی اجرای بتنی کردن کانال های آبیاری را ندارند.
استان خراسان شمالی ۱۱ محدوده مطالعاتی دارد که به علت برداشت بی رویه از منابع آب زیرزمینی، وزارت نیرو توسعه بهره برداری از این منابع را در هشت محدوده مطالعاتی ممنوع اعلام کرده و وضعیت منابع آب در چهار دشت از این محدوده ها بحرانی است.
این خطه چندین سال است به علت کاهش بارندگیها با خشکسالی دست و پنجه نرم میکند که سالهای پیش در شمار سه استان نخست درگیر و آسیب دیده از ناحیه خشکسالی کشور اعلام شده بود، خراسان شمالی در اقلیم خشک و نیمه خشک قرار دارد.
در استان خراسان شمالی سه هزار و ۱۸۴ چشمه، هزار و ۵۵۷ حلقه چاه عمیق، ۲ هزار و ۴۸۳ حلقه چاه نیمه عمیق و ۶۳۲ رشته قنات وجود دارد.
بارندگی در هشت ماه سال آبی جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته با کاهش ۴۸.۳ درصدی به ۱۴۳.۷ میلیمتر رسید که این وضعیت برای منابع آبی استان نگران کننده است.