نوشهر – ایرنا – بخش کوهستان از توابع شهرستان تنکابن هر چند به لحاظ مواهب خدادادی بسیار غنی است اما به لحاظ زیرساخت بسیار فقیر بوده و همین مسئله باعث شده تا ظرفیت های بالقوه آن به بالفعل تبدیل نشود.

به گزارش خبرنگار ایرنا ، تنکابن یکی از قدیمی ترین شهرستان های مازندران واقع در غرب استان است که تا سال گذشته دارای سه بخش مرکزی ، نشتا و خرم آباد بود که بخش خرم آباد به لحاظ وسعت دومین بخش بزرگ مازندران محسوب می شد.

در سال گذشته با تصویب هیات وزیران بخش جدیدی با نام کوهستان در تنکابن فعالیت خود را آغاز کرد و مناطق بالادست دو هزار و سه هزار زیر پوشش این بخش قرار گرفتند. البته شروع این اتفاق خوب از سال ۸۷ بود اما از آنجا که در هیات وزیران مخالفت هایی وجود داشت به تعویق افتاد تا اینکه در دولت تدبیر و امید با رایزنی هایی که صورت گرفته با بخش شدن کوهستان موافقت شد و هم اکنون شهرستان تنکابن دارای چهار بخش است.

با تاسیس بخشداری کوهستان و انتصاب سریع بخشدار ، همه توجه ها به سوی این بخش معطوف شد. این بخش از یک سو مرکز تولیدات دامی و کشاورزی منطقه است و از سوی دیگر دارای آب و هوای بسیار مطبوع در چهار فصل سال است،  مقصد بسیاری از خوش نشین های بومی و غیر بومی محسوب می شود.

بخش کوهستان هم اکنون حدود ۱۰ هزار نفر جمعیت بومی دارد که با احتساب جمعیت خوش نشین ها ، مسافران و گردشگران این رقم به ۲ برابر افزایش می یابد.

در حال حاضر دهستان دو هزار که از امکانات بهتری برخوردار است بیشتر مورد توجه خوش نشین ها واقع شده و افراد بیشتری در آن سکونت دارند اما در دهستان سه هزار زمین ها همچنان به صورت بکر و دست  نخورده باقی مانده مردمان این دیار در روستاهای پراکنده ساکن و به کار دامپروری و کشاورزی مشغولند.

در دهستان سه هزار پروژه راه تنکابن به الموت و قزوین در حال اجراست که روند اجرایی آن بسیار کند است و ساکنان روستاهای این منطقه همچنان از مسیر خاکی و صعب العبور آن تردد می کنند.

وجود دو معدن شن و ماسه نیز نمک بر زخم مردمان این دیار پاشیده است چرا که خاک به هوا برخاسته ناشی از تردد کامیون ها روزگار مردم این منطقه را خاکستری و بعضا سیاه کرده است و آنها از این وضعیت بسیار گلایه مند هستند.

هم اکنون با حمایت های دولت ، گازرسانی به هر دو دهستان دو هزار و سه هزار در حال انجام است اما به دلیل برخی مشکلات روند اجرایی آن به کندی پیش می رود.

وقوع سیلاب های فصلی در دو رودخانه دو هزار و سه هزار نیز درد و رنج ساکنان آن را دوچندان کرده است و این قصه پر غصه هر ساله تکرار می شود.

دهستان سه هزار با مساحت ۹۰۵ کیلومتر بیش از ۲ هزار نفر جمعیت دارد و دارای ۱۳۲ روستا و آبادی است که ۵۸ روستا دارای شورای اسلامی و ۴۴ روستا دارای دهیاری مصوب است.

ضرورت توجه ویژه مسئولان

یکی از ساکنان دهستان سه هزار درباره وضعیت زندگی در این منطقه گفت : سه هزار منطقه بسیار خوش آب و هوایی است و طبیعت بکری دارد اما کمبود زیرساخت ها باعث شده تا زندگی در اینجا به سختی پیش رود و مردم از وضع موجود راضی نیستند.

محمد شلفی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : آب گرم سه هزار برای بسیاری از دردهای مفصلی بسیار مفید است و آب معدنی روستای شلف نیز برای از بین بردن سنگ کلیه بسیار عالی است اما به دلیل نبود راه دسترسی مناسب ، استفاده از این دو نعمت خدادادی مغفول مانده است .

وی با بیان اینکه در حال حاضر ۷۰ هکتار از زمین های این منطقه به کشت لوبیا اختصاص دارد ، اظهار داشت : لوبیای این منطقه کاملا ارگانیک و مغذی است و طرفداران زیادی دارد و در زمان برداشت آن که اواسط شهریور ماه است بسیاری از مردم برای خرید این محصول از استان های همجوار به اینجا سفر می کنند.

شلفی خاطر نشان کرد : اگر راه دسترسی خوبی داشتیم حتما گردشگران زیادی به این منطقه می آمدند و اقتصاد سه هزار بیش از پیش شکوفاتر می شد.

هم اکنون برای دسترسی به برخی از روستاهای دهستان سه هزار نیاز به خودروهای شاسی بلند و کمک دار است و امکان تردد با خودروهای سواری به دلیل شیب زیاد و سنگلاخی بودن مسیر وجود ندارد.

رفع مشکلان نیازمند همکاری دستگاه‌ها

بخشدار کوهستان درباره مشکلات دهستان های دوهزار و سه هزار به خبرنگار ایرنا گفت : دهستان دو هزار به لحاظ زیر ساختی وضع مطلوب تری نسبت به دهستان سه هزار دارد و بیشترین مشکلات ما مربوط به دهستان سه هزار است.

فریدون پورآهنگریان افزود :  یکی از مشکلات دهستان سه هزار ، وضعیت نامناسب راه دسترسی حدفاصل سرپل تا آخرین نقطه کرن ، میانرود و مران است و یکی از خواسته های ما با توجه به اینکه زیرساخت های لازم در این زمینه انجام شده ، آسفالت حدفاصل سرپل تا سربالان به طول ۷ کیلومتر است که امیدواریم اجرایی شود.

وی اظهار داشت : جاده سه هزار یکی از جاذبه های گردشگری است که امیدواریم با آسفالت مسیر و اجرای طرح های گردشگری بویژه اقامتگاه های بوم گردی ، اقتصاد منطقه شکوفاتر شود.

وی با بیان اینکه در سنوات گذشته با اجرای عملیات احداث راه تنکابن به الموت بخشی از زمین های منطقه یوج دچار رانش شد ، خاطر نشان کرد : پیمانکار مربوطه  قرار بود اجرای گالری جهت تثبیت خاک در این منطقه را انجام دهد که متاسفانه هیچ اقدامی در این زمینه صورت نداده است.

پورآهنگریان به احداث پل و راه دسترسی به روستای خانیان و ادامه پروژه روستای "راه آرود" اشاره کرد و افزود : امیدواریم اداره راهداری پیگیر این موضوع باشد و در کمیته برنامه ریزی اعتبار لازم برای این دو روستا در نظر گرفته شود.

وی با بیان اینکه با اجرای فیبر نوری به طول ۲۱ کیلومتر مشکل مخابراتی منطقه سه هزار برطرف خواهد شد ، تصریح کرد : پیچ تند جاده در روستای یاندشت به طول ۱۵۰ متر پروژه گازرسانی را با مشکل مواجه کرده که می بایست هر چه سریعتر نسبت به تعریض آن اقدام شود.

به گفته بخشدار کوهستان ،  در روستاهای سربالان و قاضی محله تردد کامیون ها موجبات نارضایتی مردمان ساکن در این منطقه را فراهم نموده که باید با استفاده از ظرفیت پیمانکاران فعال در این منطقه و با استفاده از بتن آماده این مشکل برطرف گردد.

وی با بیان اینکه به دلیل وجود یخچال های طبیعی در ارتفاعات سه هزار و احتمال وقوع سیلاب ، احداث سیل بند در قالب طرح های آبخیز داری ضروری است ، یادآور شد : گازرسانی به روستاهای سه هزار حدود ۷۰ درصد انجام شده اما در برخی روستاها همچون مران و سلج انبار لوله گذاری انجام شده اما پاکسازی مسیر توسط پیمانکار صورت نگرفته که امیدواریم اداره گاز اقدامات لازم در این زمینه صورت دهد.

افزایش دو برابری وام مسکن روستایی

رییس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی شهرستان تنکابن نیز با بیان اینکه دولت میزان تسهیلات بانکی برای ساخت مسکن روستایی را دو برابر کرده است، گفت : این تسهیلات پنج درصدی از ۵۰ میلیون تومان به ۱۰۰ میلیون تومان افزایش داده یافته و قابل پرداخت است.

مهندس فیض ا... اشکوریان با بیان اینکه صدور پروانه ساخت ملزم به رعایت قوانین است و عدول از آن غیر ممکن می باشد ، افزود : یکی از مشکلات این بخش راه دسترسی مناسب به روستاهاست که در تلاش هستیم تا آن را با کمک قیر رایگان برطرف نماییم.

وی اظهار داشت : هم اکنون بحث بافت با ارزش روستای مران را در دستور کار داریم و کارشناسان مستند سازی های لازم را انجام داده اند و نیازمند حمایت های نماینده مجلس در این زمینه هستیم.

حفظ اشتغال بومی منطقه

فرماندار ویژه شهرستان تنکابن نیز در این باره گفت : هدف ما در دهستان سه هزار حفظ اشتغال بومی منطقه است و این امر تنها با نگاه توسعه محور محقق خواهد شد.

سید امیر حسینی جو افزود: دستگاه های اجرایی باید از اراده لازم برخوردار باشند و بر اساس شناسایی مشکلات و سنجش توانایی ها اقدام نمایند.

وی با بیان اینکه مسائل و مشکلات کوچک نباید اقدامات بزرگ و ارزشمند دستگاه ها را به تاخیر بیاندازد ، اظهار داشت : اگر نگاه توسعه ای وجود نداشته باشد در آینده با مشکل مواجه خواهیم شد

به گفته مقام عالی دولت در تنکابن ، همه دستگاه ها باید خدمات لازم را به مردم بدهند تا رضایت حداکثری آنها فراهم گردد.

ضرورت تقویت زیر ساخت‌ها

نماینده مردم شهرستان های تنکابن ، رامسر و عباس آباد در مجلس شورای اسلامی نیز بر ضرورت تقویت زیرساخت های بخش کوهستان بویژه دهستان سه هزار تاکید کرد و گفت : با برنامه ریزی صورت گرفته امیدواریم مشکل گازرسانی تا سال آینده برطرف گردد و مشکل راه دسترسی نیز به حداقل برسد.

سید شمس الدین حسینی افزود :  باید برای توسعه اقتصادی این مناطق برنامه داشته باشیم چرا که دوهزار و سه هزار همیشه مبداء ثروت بوده اند اما هیچگاه مقصد ثروت نبوده اند و باید این وضعیت را تغییر دهیم.

وی اظهار داشت : باید آب گرم سه هزار از این وضعیت عزلت خارج شود و مردم از این نعمت الهی نهایت استفاده را ببرند.

به گفته نماینده مجلس ، باید سرعت توسعه در بخش کوهستان افزایش یابد و مدیران دستگاه ها نیز باید وقت بیشتری را برای این بخش در نظر بگیرند.

وی با اشاره به اینکه مشکلات این مناطق تنها با دست های خودمان حل می شود و دیگران آن را برطرف نخواهند کرد ، افزود : امسال از محل هدفمندی یارانه ها ۱۹ هزار میلیارد تومان برای توسعه روستایی با اولویت مناطق محروم اختصاص یافت که باید با مطالبه گری از آن بهره مند شویم.

حسینی تصریح کرد : سال گذشته چهار هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان و امسال ۱۵ هزار میلیارد تومان در قانون بودجه به قیر رایگان اختصاص یافت اما متاسفانه مشاهده می شود که در برخی مواقع سهمیه ها به شهرستان ها تعلق نمی گیرد.

وی یادآور شد : در بخش کوهستان منطقه دوهزار از منظر آسفالت وضع بهتری دارد اما برای سه هزار باید اهتمام ویژه ای داشته باشیم و باید تعارف را کنار بگذاریم و متناسب با جمعیتی که داریم مطالبه گری کنیم.