بجنورد-ایرنا رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: امسال چهار هزار تن بذر گواهی و اصلاح شده گندم و جو آبی و دیم برای کشت سال زراعی آینده تولید شد.

عبدالله یوسفی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: هم اینک در این استان ۲۵ رقم گندم و جو آبی و دیم اصلاح شده تولید می شود.

وی بر تولید محصولات استراتژیک و امنیت غذایی تاکید کرد و افزود: تولید و خوداتکایی در گندم از مهم ترین برنامه ششم توسعه است و عوامل متعددی در افزایش تولید این محصول از جمله استفاده از بذر گواهی و اصلاح شده، بکارگیری دانش فنی، مدیریت مزارع، شرایط آب و هوایی موثر هستند که استفاده از رقم بذر مناسب مهمترین فاکتور است.

وی با بیان اینکه کارشناسان مرکز تحقیقات کشاورزی استان در سال های اخیر پژوهش های متعددی در زمینه ارقام مختلف بذر بومی و مقاوم داشته اند افزود: از کشاورزان می خواهیم که با توجه به اقلیم از بذر مناسب و اصلاح شده استفاده کنند.

یوسفی با بیان اینکه در سال ۹۲ در این استان هشت نوع رقم بذر غلات اصلاح شده تولید می شد اظهار داشت: هم اینک تولید انواع بذر گندم و جو به ۲۵ رقم رسیده است و میزان آن نیز از ۲ هزار و ۵۰۰ تن در سال ۹۲ به ۱۶ هزار تن در سال ۹۹ رسید.

وی افزود: خشکسالی و کاهش بارندگی در سال جاری باعث کاهش تولید بذر غلات در استان نیز شد، هم اینک پنج شرکت در استان در راستای تولید بذر اصلاح شده فعالیت دارند.

وی با بیان اینکه بیش از ۹۸ درصد بذر تولید غلات در استان از کیفیت بالایی برخوردار است گفت: وضعیت ارقام مختلف بذری استان مناسب است و شکستگی ندارد.

رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی با بیان اینکه کشاورزانی که از ارقام اصلاح شده در کشت استفاده می کنند بیش از ۳۰ درصد نسبت به سایر بهره برداران افزایش محصول دارند اظهار داشت: کشاورزان مجاز هستند که تا سه سال از بذر تولیدی که خود تولید کرده اند برای کشت استفاده کنند و بهره برداران باید در این شرایط در مراحل کشت، داشت و برداشت مدیریت داشته باشند.

یوسفی افزود: هم اینک استفاده از بذر اصلاح شده در کشت غلات در این استان به حدود ۶۰ درصد رسیده است که در این شاخص در کشور در جایگاه مناسبی قرار داریم.

وی از کشاورزان خواست تا مقداری از تولیدات خود را برای بذر سال زراعی آینده نیز نگهداری کنند و اظهار داشت: علاوه بر تولید بذر اصلاح شده هم اینک یکهزار تن بذر مرغوب نیز توسط شرکت های تعاونی روستایی از بهره برداران خریداری شده است که در فصل کشت در اختیار کشاورزان قرار می گیرد.

وی  تولید سالم محصول، افزایش بهره وری و اقتصادی کردن کشاورزی را از مهم ترین اهداف سازمان دانست و افزود: هم اینک باید با استفاده از دانش فنی بتوانیم به خوداتکایی محصولات مهم و اساسی برسیم.

کشاورزان امسال در سطح ۴۷ هزار و ۷۰۰ هکتار اراضی آبی و ۹۶ هزار و ۲۵۰ هکتار اراضی دیم گندم و در سطح ۲۶ هزار و ۵۷۰ هکتار اراضی آبی و ۲۳ هزار و ۲۶۸ هکتار اراضی دیم جو کشت کردند .

 امسال گندمکاران استان ۱۱۲ هزار تن محصول از کشتزارها برداشت کردند و از سطح جوزارهای استان نیز ۷۴ هزار تن محصول برداشت شد. 

سطح اراضی کشاورزی و بایر خراسان شمالی ۴۰۰ هزار هکتار است و کل اراضی استان ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار هکتار است که اکنون ۱۳ درصد از این سطح به بخش کشاورزی اختصاص دارد و ۸۷ درصد نیز اراضی غیرکشاورزی است.

 ۴۴ درصد جمعیت ۸۶۳ هزار نفری این استان در نواحی روستایی سکونت دارند.

حدود ۸۲ هزار بهره بردار بخش کشاورزی در این استان مشغول به فعالیت هستند.