به گزارش ایرنا، سودان، مصر و اتیوپی نزدیک به یک دهه است که در خصوص مدیریت و پر کردن مخزن سد النهضه (رنسانس) که آدیس آبابا آن را بر «رود نیل» میسازد، در حال مذاکره هستند، اما تاکنون توافقی بین این طرف ها حاصل نشده است. دو کشور پایین دست یعنی سودان و مصر از اینکه این سد آنها را تهدید کند، هراس دارند.
مصر در تامین ۹۰ درصد از آب آشامیدنی خود به رود نیل متکی است و هرگونه کاهش حقابه این کشور، پیامدهای اجتماعی و اقتصادی ویرانگری بر قاهره خواهد داشت، این در حالی است که آدیسآبابا تاکید دارد که سد النهضه با سرمایهگذاری ۴. ۶ میلیارد دلاری در تبدیل این کشور به قطب انرژی منطقه نقشآفرین است و میتواند علاوه بر درآمدزایی منجر به ریشه کنی فقر در این کشور شود.
از سوی دیگر سودان نیز برنامه اتیوپی برای آغاز مرحله دوم آبگیری سد النهضه را تهدید مستقیم علیه امنیت ملی خود میداند.
به گزارش الجزیره، سودان ضمن رد اتهام اتیوپی مبنی بر ورود افراد مسلح به آن سوی مرز برای هدف قرار دادن سد رنسانس اظهارات در این باره را گمراهکننده و بیاساس خوانده و تاکید کرده که هدف از اینها تنها برای مصارف سیاسی است.
ارتش اتیوپی روز جمعه اعلام کرده بود که حمله شورشیان تیگرای به سد النهضه را دفع کرده و این را هم خاطرنشان نموده بود که اینها تلاش داشتند از طریق منطقه مرزی «محله» با سودان وارد خاک آن کشور شوند.
ارتش اتیوپی مدعی شده بود که حمله شورشیان تیگرای را در منطقه «المحله» واقع در ایالت بنی شنقول در نزدیکی مرزهای سودان که به ادعای آدیسآبابا با هدف به تعطیلی کشاندن روند ساخت سد صورت گرفته بود، با شکست مواجه کرده است.
آدیسآبابا روز جمعه خارطوم را به حمایت از شورشیان تیگرای در حمله به سد النهضه متهم کرد. وزارت خارجه سودان در پاسخ به این اتهام ضمن تاکید بر پایبندی کامل خارطوم به اصول همسایگی خوب و عدم دخالت این کشور در امور داخلی دیگر کشورها اعلام کرد که سودان به هیچ طرفی اجازه بهرهبرداری از این سرزمین را نداده و قصد حمله به خاک اتیوپی را هم ندارد.
مناقشه دو طرف در حالی شکل تازهتری به خود گرفته که از یک سو "ابی احمد" نخست وزیر اتیوپی از شهروندان این کشور خواسته که در مقابل شورشیان تیگرای متحد شوند و از سوی دیگر مصر خواهان توافقی قانونی و الزاماور میان دو کشور برای آبگیری سد شده است.
اتیوپی در ماه گذشته تکمیل مرحله دوم آبگیری سد النهضه که بر روی رود نیل در دست ساخت است و باعث اختلاف با کشورهای پایین دست مصر و سودان شده، را اعلام کرد.
گفت و گوهای سد النهضه بین سه کشور در آوریل گذشته و از زمان شکست دور آخر مذاکرات که در کینشاسا پایتخت کنگو برگزار شد، متوقف شده است.
قاهره و خارطوم در دورهای قبلی مذاکرات بر دستیابی به توافق الزام آور قبل از مرحله دوم آبگیری سد النهضه که قبلاً توسط اتیوپی اجرا شده بود، اصرار داشتند.
وزارت خارجه سودان در بیانیه خود تاکید کرده که این کشور تمامی قلمرو و مرزهای معین بینالمللی خود با اتیوپی را تحت کنترل دارد. این وزارتخانه همچنین از دولت اتیوپی خواسته ادعاهای خلاف واقع و یا منطق علیه سودان را متوقف کند.
در پاسخ به اتهام اتیوپی، سخنگوی رسمی ارتش سودان هم ضمن تاکید بر عدم دخالت این کشور بر امور داخلی آدیسآبابا از رهبران اتیوپی خواست که به دور از هرگونه اتهام زنی در مسیر پایان دادن به درگیریهای داخلی کشورشان گام بردارند.