استمرار موج پنجم کرونا در قالب سویه دلتا در کنار تأثیرات عمیقی که بر کُند شدن فعالیتهای مختلف جاری در جامعه داشته است، فصل مهمی از تأثیرات خود را بر دامنه فعالیت هنرمندان عرصههای مختلف از جمله تئاتر رقم زده است.
درحالیکه از ابتدای اعلام آغاز محدودیتها به واسطه شیوع موج پنجم کرونا در تابستان ۱۴۰۰ شاهد تعطیلی تمام فعالیتهای سالنهای تئاتر دولتی بودیم؛ با این وجود پس از گذراندن تعطیلی ۶ روزه در پایتخت (۲۵ تا ۳۱ مرداد)، تعدادی از تماشاخانههای خصوصی که از انگشتان یکدست نیز کمتر هستند، به دلیل تعهد به گروههای نمایشی و مخاطبانشان در اجراهایی معدود و با گامهایی بسیار محدود ضمن رعایت شیوه نامه های بهداشتی فعالیت خود را آغاز کردند. هرچند دراینمیان کماکان مسئله عدم استقبال از سوی مخاطبان بارزترین تصویری است که میتوان در این تماشاخانهها آن را به نظاره نشست.
در کنار این مسئله در حوزه بدنه فعالیتهای مدیریت تئاتر، متولیان امر در سایه تغییر دولت و روی کار آمدن دولت سیزدهم تمرکز خود را از یک سو بر برنامههای تصویبشده، و از سوی دیگر بر حمایت هر چه بیشتر از گروههای نمایشی متضرر به سبب تعطیلی تماشاخانهها و سالنهای تئاتری به دلیل شرایط کرونایی کشور قرار دادند.
همین امر سبب شده بیشتر اخبار حوزه تئاتر طی روزهای اخیر متمرکز بر دامنه فعالیت و تمرکز بر رویدادهای جشنوارهای در روزها و ماههای آینده باشد. از جمله مهمترین اخبار تئاتر در این بازه زمانی (۱۱ تا ۱۵ شهریور ماه) میتوان به برگزاری دومین سوگواره تعزیهخوانی «شبیه حسین(ع)»، قدردانی اهالی تئاتر از مدافعان سلامت، افزودن بخشی تازه به جشنواره بینالمللی تئاتر خیابانی مریوان، دریافت نشان درجه یک هنرهای نمایشی توسط اتابک نادری، تمدید مهلت ارسال آثار به مسابقه نمایشنامهنویسی کودک و شهر، میزبانی تماشاخانه سپند از «دارائیت A نامساوی A»، بررسی نقش تئاتر درمانی در درمان اضطراب و استرس نوجوانان، معرفی داوران جشنواره تئاتر «مهر واله» و تمدید مهلت ارسال آثار به جشنواره استانی فرهنگی و هنری ایثار اشاره کرد.
برگزاری دومین سوگواره تعزیهخوانی «شبیه حسین(ع)»
نخستین مجلس و آغازگر دومین سوگواره تعزیهخوانی شبیه حسین(ع) با تجلیل از عباس جواهری یکی از بهترین شهادتخوانان در نقش «حر» برگزار میشود.
مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری پس از برپایی موفق نخستین سوگواره مجلسخوانی شبیه علی(ع) در شبهای قدر و سوگواره شبیه حسین(ع) در سال گذشته، به استقبال دومین سوگواره شبیه حسین (ع) میرود.
این سوگواره در نخستین مجلس خود به «حر بن یزید ریاحی» از همراهان امام حسین(ع) در واقعه کربلا میپردازد.
دومین سوگواره شبیه حسین (ع) که با هنرنمایی جمعی از پیشکسوتان تعزیه از سراسر کشور برگزار میشود در تعزیهخوانی مجلس «حر بن یزید ریاحی» از حضور استادانی همچون رضا حیدری، مرتضی صفاریان و عباس جواهری بهرهمند میشود.
بر اساس برنامههای اعلامی این سوگواره مقرر شده است تا هر شب یکی از بزرگان تعزیه کشور تجلیل و از هنرمندیهایش تقدیر شود. به این ترتیب در نخستین شب اجرای این سوگواره از عباس جواهری تجلیل میشود. قاطبه علاقهمندان تعزیه جواهری را یکی از بهترین شهادتخوانان در نقش «حر» میدانند.
علاقهمندان برای مشاهده زنده و برخط اجراهای این سوگواره میتوانند به صفحه اینستاگرامی @hoze.honari و سایت www.tva.tv مراجعه کنند.
رضا حیدری، عباس حیدری، عباس جواهری، مرتضی صفاریان، محمد رضایی، محسن هاشمی، حسن نرگسخانی، محمود معینی، سعید نبئی، عباس صالحی، علی صدیقیان، خلیل پیریایی، جواد فلاحتی، مسعود حجازیمهر، سید امیر صالحی، اسماعیل محمدی، ابراهیم میرزاعلی و حسن فیاض از جمله مهمترین هنرمندانی هستند که دومین سوگواره «شبیه حسین (ع)» از وجود آنها بهرهمند خواهد شد.
همچنین همزمان با برپایی این سوگواره، گالری ابوالفضل عالی میزبان مجموعهای از ابزار و لوازمهای تعزیه در حوزههای البسه، ابزار و تجهیزات، ماسکها و عروسکها و نسخ تعزیه خواهد بود. این موزه سیار ۱۶ شهریور افتتاح می شود و تا ۲۳ شهریور آماده خدمت به علاقهمندان خواهد بود.
دومین سوگواره تعزیهخوانی شبیه حسین(ع) از ۱۵ تا ۲۱ شهریور با دبیری محسن میرزاعلی در حیاط حوزه هنری با رعایت شیوهنامههای بهداشتی هر شب بعد از نماز مغرب و عشا ضمن پخش از فضای مجازی، میزبان علاقهمندان خواهد بود.
قدردانی اهالی تئاتر از مدافعان سلامت
کارکنان تئاتر شهر و تمامی فعالان حوزه تئاتر با هدف قدردانی از کادر درمانی کشور به پاس تلاش های شبانه روزی و ایثارگرانه آنها طی روزهای کرونایی، تازه ترین بیلبورد تبلیغاتی تالار اصلی این مجموعه رونمایی را رونمایی کردند.
در این تصویر گرافیکی که با طراحی بهمن وخشور انجام گرفته، نشان گرافیگی مجموعه تئاترشهر با طراحی ابراهیم حقیقی، تصاویری از سه مدافع سلامت کشور با عکاسی مرتضی جابریان و عکس ساختمان مجموعه با عکاسی بهمن وخشور پیش روی مخاطبان قرار گرفته است.
گروه اجرایی پروژه در بخش تایپوگرافی اثر نیز با قدردانی از کادر درمان سراسر کشور برای حفظ سلامتی هموطنان در برابر بیماری کووید ۱۹ نوشته است: «مدافعان عزیز سلامت، فرشتگان این روزهای سخت، اهالی تئاتر تمام قد به احترام شما می ایستند. کرونا هم تمام شود ما شما را فراموش نمی کنیم.»
پیشتر نیز ۲ اثر گرافیگی دیگر متناسب با حال و هوای روزهای کرونایی و پویش ملی «من ماسک می زنم» با طراحی مهتا کریمی و بهمن وخشور پیش روی شهروندان تهرانی قرار گرفته بود.
افزودن بخشی تازه به جشنواره بینالمللی تئاتر خیابانی مریوان
عبید رستمی دبیر پانزدهمین جشنواره بینالمللی تئاتر خیابانی مریوان اعلام کرد: در راستای حمایت، پرداختن و اهمیت دادن به طرح و ایده به عنوان نقطه شروع در اجراهای بیرونی و دیگرگونه های اجرایی و همچنین توجه دادن هنرمندان تئاتر خیابانی در فرایند رسیدن به اجراهای فاخر و ماندگار از تمریننگاری طرح و ایده اولیه، بخش مسابقه طرح، ایدهپردازی و نمایشنامهنویسی برای فضاهای بیرونی به سایر بخشهای جشنواره اضافه شد.
این بخش به منظور کمک و گسترش به ادبیات نمایشی دیگرگونههای اجرایی و هنرهای اجرایی بینارشتهای، به جشنواره اضافه شده است و امیدوارم با استقبال هنرمندان شاخص و نیز چهرههای جوان و دست به قلم مواجه و سبب ارتقای ایدهپردازی و نمایشنامهنویسی گونههای مختلف تئاتر خیابانی شود.
دبیر جشنواره در پایان اشاره کرد: مهلت ارسال آثار به دبیرخانه جشنواره تا ۱۰ مهرماه سالجاری در نظر گرفته شده است و در مراسم اختتامیه نیز به برگزیدههای این بخش جوایز اهدا میشود. همچنین در نظر است که با همکاری انتشارات نمایش و اداره کل هنرهای نمایشی مجموعه آثار برگزیده این بخش و طرح و ایدههای برتر و برگزیده دورههای قبل به صورت کتاب چاپ شود.
دریافت نشان درجه یک هنرهای نمایشی توسط اتابک نادری
شورای ارزشیابی هنرمندان، نویسندگان و شاعران کشور با بررسی سوابق و فعالیتهای اتابک نادری بازیگر و کارگردان تئاتر گواهینامه درجه یک هنری را در رشته تئاتر به او اعطا کرد و این گواهینامه توسط دکتر احمد صدری دبیر این شورا، در معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به نادری تحویل شد.
اتابک نادری متولد ۱۳۴۹ اردبیل است که از سال ۱۳۶۴ با تئاتر دانشآموزی فعالیت خود را در زادگاهش شروع و تحصیلات خود را تا مقطع کارشناسی ارشد ادامه داد. به جز بازی بر صحنههای تئأتر وی از سال ۱۳۷۳ به صورت حرفه ای در تلویزیون و سینما فعالیت خود راآغاز کرد که تاکنون ادامه دارد.
نادری علاوه بر حضور مداوم بازیگری، خدمات ارزندهای از جمله تأسیس اداره برنامههای نمایشی استان و مرکز آموزش تئأتر در اردبیل و مدیریت هماهنگی تئاتر استان های اداره کل هنرهای نمایشی و نیز بازسازی و احیای تماشاخانه سنگلج و تئاتر شهر را درکارنامه خوددارد.
تألیف چند مقاله پژوهشی و همچنین تالیف کتاب سیر نمایش در اردبیل ازفعالیت های مکتوب وی به شمار می رود.
حضور مستمر و پیگیرانه نادری در بهبود شرایط تئاتر استانها و تلاشهای او برای احیا و توسعه تماشاخانه کهن سنگلج همواره مورد توجه خانواده تئاتر بوده است.
تمدید مهلت ارسال آثار به مسابقه نمایشنامهنویسی کودک و شهر
مهلت ارسال آثار به نخستین دوره مسابقه نمایشنامهنویسی کودک و شهر که به همت مدیریت هنرهای نمایشی سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران با هدف تولید نمایشنامه باکیفیت کودک، توسعه و ترویج هنر نمایشنامهنویسی و توجه به حقوق شهروندی کودکان برگزار می شود، به دلیل شرایط خاص و ویژه شیوع ویروس کرونا در کشور تا پایان مهرماه تمدید شد.
این مسابقه در سه بخش تحت عناوین بخش اصلی با تاکید بر کودک، نشاط و امید به زندگی، کودک و اخلاق شهروندی و کودک و حقوق شهروندی، اقتباس از داستانهای دینی و مذهبی و اقتباس از اسطورههای ایرانی و روایات پهلوانی و حماسی برگزار میشود.
بنا بر اعلام سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، در بخش اول، به نفر اول ۶ میلیون تومان، نفر دوم ۴ میلیون تومان و نفر سوم ۲ میلیون تومان جایزه نقدی تعلق میگیرد. همچنین به ۲ نفر برگزیده بخشهای دینی و مذهبی و داستانها و اسطورههای ایرانی، هر کدام ۶ میلیون تومان جایزه نقدی تعلق خواهد گرفت.
علاقهمندان میتوانند آثار خود را به نشانی koudakvashahr@gmail.com ارسال کنند.
میزبانی تماشاخانه سپند از «دارائیت A نامساوی A»
نمایش-کروگرافی «دارائیت A نامساوی A» به کارگردانی بهناز متولی باشی نائینی و نویسندگی و کروگرافی سعید خزاعی کیان از دوشنبه (۱۵ شهریور ماه) تا اول مهر ماه ۱۴۰۰ در تماشاخانه سپند به روی صحنه میرود.
سعید خزاعی کیان به عنوان نویسنده و کروگرافر و الهه اسوده، دلارا سادات میرطالبیان، امیردشتی،رویاآذر، سیدجوادموسوی، سجادیاراحمدی، میلادساسانی، مهرآراسادات میرطالبیان، مریم سیف اللهی، روژینا رستم پور، پرناز اکبری،حنانه اسمعیلی، صبامنادی، فاطمه شادمهر، زهرا رشیدی نیا، شقایق اردانی، ملیکا ذکاوت، ساحل علیزاده، امیرحسین شعبانی، فاطمه طهماسبی، گروه اجراگان این اثر نمایشی را بر عهده دارند.
علاقمندان می توانند این نمایش را از ساعت ۱۹ در تماشاخانه سپند واقع در میدان ولی عصر،خیابان کریم خان زند،خیابان آبان(عضدی)خیابان سپند پلاک ۶۹ مشاهده نمایند.
بررسی نقش تئاتر درمانی در درمان اضطراب و استرس نوجوانان
گروه تئاتر پرواز با ارائه مقاله و سخنرانی در حوزه افزایش توانمندی معلولان و بیماران روانرنجور، تجربیات علمی و عملی خود را در مرحله نهایی اولین کنگره مشاوره توانبخشی کشور در دانشکاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی عرضه کرد.
کنگره مشاوره توانبخشی کشور پیش از این قرار بود در سال ۱۳۹۸ برگزار شود که به علت شیوع کرونا برگزار نشد و در نهایت برگزاری آن به سال ۱۴۰۰ موکول شد.
از ۱۴۲ مقاله پذیرفته شد در کنگره، بخشی به عنوان سخنرانی و بخشی به عنوان پوستر ارائه شد. از این میان، تعداد ۴ مقاله به بحث هنر درمانی در شیوه های مختلف مانند موسیقی درمانی، هنردرمانی و تئاتر درمانی اختصاص پیدا کرده بود.
یکی از چهار مقاله حاضر که در بخش سخنرانی ارائه شد، مقاله بررسی اثربخشی مشاوره توانبخشی و تئاتر درمانی با رویکرد چند وجهی لازاروس بر اضطراب، افسردگی و استرس در نوجوانان معلول ۱۱تا ۱۳سال بود که توسط گروه تئاتر پرواز به کمک کانون نمایش آسمان و موسسه خیریه مهر پویش پرواز به مرحله نهایی رسید.
پژوهشگران این مقاله خانمها حبیبه عبداللهی مشکنلو و زهرا رزمجو و آقای علی خوش گفتار بودند.
از نتایج به دست آمده در این مقاله تاثیر مطلوب نگاه چندوجهی به کمک تئاتر برای کاهش اضطراب و استرس و افسردگی است زیرا محتوای این مقاله علمی-هنری نقش بازی کردن و واکنشهای غیر مستقیم نوجوانان معلول را شامل میشد.
معرفی داوران جشنواره تئاتر «مهر واله»
فرهاد آئیش، حمیدرضا نعیمی و بهناز نازی از اساتید و هنرمندان تئاتر به عنوان داوران نخستین جشنواره سراسری مونولوگ مهرِ واله انتخاب شدند.
این تماشاخانه به مناسبت جشن مهرگان، جشنوارهای را جهت پشتیبانی از گروههای تئاتری و با هدف ایجاد جریان مولد در هنرهای نمایشی، کشف و معرفی استعدادهای پنهان و نوظهور نمایش و اشاعه و تصریح ابعاد مختلف تعلیمی و پرورشی خود در سراسر کشور با عنوان جشنواره تکگویی(مونولوگ) «مهرِ واله» برگزار خواهد کرد.
علاقهمندان به شرکت در این جشنواره تنها تا ۱۵ شهریور جهت ارسال آثار خود مهلت دارند.
تمدید مهلت ارسال آثار به جشنواره استانی فرهنگی و هنری «ایثار»
شاهین عسگریان قائم مقام دبیر نخستین جشنواره فرهنگی وهنری «ایثار» گفت: به دلیل استقبال هنرمندان و درخواست آنها بابت فرصت بیشتر، زمان ثبتنام و ارسال آثار هنری به دبیرخانه نخستین جشنواره فرهنگی و هنری «ایثار» شهرستانهای استان تهران تا پایان شهریور ۱۴۰۰ تمدید شد.
وی ادامه داد: از تمامی خانواده فرهنگ و هنر دعوت می شود تا جهت شرکت در نخستین جشنواره فرهنگی و هنری «ایثار» شهرستانهای استان تهران که به منظور ارج نهادن به تلاش های شایسته هنرمندان و نویسندگان و با هدف توسعه و تعمیق فرهنگ مقاومت، ایثار و شهادت، در گستره استان تهران برگزار میشود، آثار خود را با توجه به موضوعات تعیین شده به دبیرخانه ارسال نمایند.
سرود و نماهنگ، نمایشنامه نویسی، طرح و ایده خیابانی، طراحی پوستر، اجرای تئاتر خیابانی و نمایشگاه عکس و پوستر بخش های مختلف نخستین جشنواره فرهنگی و هنری «ایثار» را تشکیل می دهند.
علاقه مندان میتوانند آثار خود را به آدرس دبیرخانه خیابان شهید رجایی، قبل از بزرگراه آزادگان، جنب مسجد ولی الله الاعظم (عج) بنیاد شهید و امور ایثارگران شهرستانهای استان تهران، یا از طرق مجازی به شماره (واتس آپ و ایتا) ۰۹۳۰۱۸۰۲۵۷۸، و یا به پست الکترونیکی جشنواره esarfestival۱۴۰۰@@gmail.com ارسال نمایند.
نخستین جشنواره فرهنگی و هنری «ایثار» بنیاد شهید و امور ایثارگران شهرستان های استان تهران با همکاری اداره کل هنری معاونت فرهنگی و آموزشی بنیاد شهید و امور ایثارگران از ۲۷ مهر لغایت ۳ آبان ۱۴۰۰ برگزار میشود.