آیت الله سید هاشم حسینی بوشهری روز پنجشنبه در آئین مشترک آغاز سال تحصیلی جامعه الزهرا و حوزه های علمیه کشور، با بیان اینکه تجربه نشان دادهاست که بانوان ما توان کسب مدارج و موقعیتهای بسیار بالای علمی را دارند، افزود:بانوان این توان را دارند که سطح بین المللی نقش آفرینی کنند و مبانی الهی و اسلامی را در سطح جهانی تبیین کنند که باید این نگاه بین المللی در حوزه های علمیه خواهران تقویت شود.
وی با بیان اینکه علم تعطیل بردار نیست گفت: اگر چه شرایط کرونایی محدودیتهایی برای برگزاری حضوری کلاسها ایجاد کردهاست ولی هر جا که امکان بود باید آموزش به صورت حضوری و هر جا ممکن نبود به صورت غیرمجازی ادامه یابد.
وی با بیان اینکه ریشههای حوزههای علمیه و مرکز اصلی پیدایش حوزههای علمیه به زمان رسول گرامی اسلام(ص) میرسد گفت: حوزههای علمیه ما وظایف سنگینی در ادامه این راه دارد.
حسینی بوشهری افزود: حوزه در تراز، حوزه پاسخگو، پرتلاش و پویا در راستای ادای وظیفه سنگین تاریخی خود است.
وی با اشاره به وجود سه تفکر افراطی، تفریطی و مطلوب به حوزه گفت: در تفکر تفریطی انتظار از حوزه، بی تحرکی، ماندن در گذشته و بیتوجهی به تحولات کنونی و آینده است که چنین حوزهای توان برآورده کردن نیازها و انتظارات جامعه را ندارد.
دبیر شورای عالی حوزههای علمیه ادامه داد: در شرایطی که تحقق تمدن نوین اسلامی به واسطه انقلاب در ایران اسلامی هدف گذاری شدهاست، توقف در گذشته ممکن نیست.
وی گفت: در نگاه افراطی به حوزه، مدرن سازی حوزه علمیه و تبدیل حوزه به دانشگاه امروزی مطرح میشود که در چنین نگاهی، بی توجهی به سنت های اصیل حوزه موجب آسیب های جبران ناپذیری به حوزه خواهد شد.
حسینی بوشهری تاکید کرد: نگاه صحیح به حوزه، پایبندی حوزه به اصالتها و سنتها و از طرفی توجه به تحولات آینده و پاسخ به نیازهای روز جامعه است.
وی گفت: حوزه مطلوب، با حفظ اصالتهای خود، به گذشته بسنده نمیکند و در گذشته متوقف نمیشود بلکه نیازهای امروز جامعه را به خوبی رصد میکند و برای هر زمان و مکان به تناسب اقتضائات برنامه دارد و الگو ارائه میدهد.
وی افزود: حوزه علمیه مطلوب، حوزهای مترقی و پیشرفته با حفظ اصالتها، شیوه آموزش، تنوع در علوم و همچنین ارتقای ابعاد اخلاقی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی است و اگر نتوانستهایم که تاکنون به این چنین حوزهای دست یابیم باید با برنامه ریزی درست به این سمت حرکت کنیم.
حسینی بوشهری، احساس پیوستگی با اصالتهای گذشته و اسیر زمانه بودن را از جمله شاخصههای حوزه مطلوب دانست و گفت:حوزه مطلوب یک دیدهبان دقیق است که زمانه را میگیرد نه اینکه تحت تاثیر زمان قرار گیرد.
وی با تاکید بر اینکه نباید به بهانه تحول در حوزه با گذشته و اصالتهای خود فاصله بگیریم گفت: هنر این است که با حفظ اصالتهای ریشهای حوزوی، تحول را در حوزه ها رقم زد.
وی با تاکید بر اینکه حوزه مطلوب دارای برنامه و فردا نگرست و به وضع موجود هرگز بسنده نمیکند، افزود: فلسفه مهدویت، راضی نشدن به وضع موجود و انتظار فردای مطلوب را داشتن است که این نگاه باید در حوزه ها تقویت شود.
حسینی بوشهری، اظهار داشت: در دنیایی زندگی میکنیم که بشر امروز برای ۱۰۰ سال آینده برنامه ریزی میکند و این مطلوب نیست که ما گاهی در تحقق برنامههای خود با افق پنج ساله معطل بمانیم.
وی انقلاب اسلامی را فرزند حوزه علمیه دانست و تاکید کرد: حوزه مطلوب، حوزه مستقل است ولی استقلال حوزه به معنای پشت کردن به انقلاب اسلامی و رویایی با انقلاب نیست بلکه استقلال حوزه به این معناست که حوزه در عین اینکه حامی نظام اسلامی است ولی منتقد ناصح و خیرخواه نظام اسلامی نیز هست.
وی با بیان اینکه حوزه مطلوب نواندیش است و نه نوگرا گفت: نواندیشی به معنای اجتهاد مستمر، پویا و متناسب با نیاز است ولی حوزه نوگرا، تصرف در دین می کند و چیزی که در دین وجود ندارد به دین نسبت می دهد که خود انحراف است.
دبیر شورای عالی حوزههای علمیه گفت: حوزه مطلوب همه جانبه نگر است نه تک بعدی و در این راستا ماموریتهای مختلف را برای خود تعریف می کند و برای هر ماموریت در تلاش برای تربیت نیروهای مستعد و عالم است.
وی از دیگر ویژگی های حوزه مطلوب را اخلاق محور، علم پرور و دانش پرور دانست و ادامه داد: خداترسی، عمل به سیره پیامبر(ص) و انبیاء الهی(ع)، توجه به فقرا و مستمدان، اهتمام به اصلاح امور جامعه از جمله ویژگی های فردی است که طلاب، اساتید و کارکنان حوزه های علمیه باید آنها را در خود تقویت کنند.
آیت الله حسینی بوشهری، تاکید بر هم افزایی، هم فکری و تقسیم کار میان حوزه های علمیه خواهران و جامعه الزهرا، گفت: تعمیق هم افزایی و همکاری و استفاده از تمام ظرفیت های موجود در جامعه الزهرا و حوزه های علمیه خواهران باید در سال تحصیلی جدید در دستور کار قرار گیرد.