به گزارش ایرنا از پایگاه خبری شهرداری تهران، علیرضا زاکانی روز دوشنبه در دیدار با نمایندگان مجلس با تاکید بر استفاده از ظرفیت های مجلس شورای اسلامی در جهت ساخت تهران افزود: باید موفق شویم در تهران که نمادی از کارآمدی نظام اسلامی است الگویی جدید بسازیم. اگر در گذشته، نقد می کردیم، امروز باید عمل کنیم.
وی یادآورشد: باید به انقلاب اسلامی در سیر تکاملی آن مدد برسانیم و این مساله امروز در گام دوم انقلاب نیاز به یک تحول بزرگ در عرصه های مختلف دارد تا این تحولات را به عینیت برساند و برای این کار باید یک الگو برای خود بسازیم و نمونه رشد یافته را در منظر مردم قرار دهیم.
زاکانی اظهار داشت: هدف جدی شهرداری تهران به عنوان نزدیک ترین سطح خدمتگزاری به مردم این است که توجه به شعارهای انقلاب داشته باشد و معنویت را در شهر در عمل و پیشرفت همه جانبه را به نمایش بگذارد.
شهردار تهران گفت: در سیر تکاملی جمهوری اسلامی، دولت سازی و الگو سازی در خطه شهر تهران باید انجام شود، تهرانی که به تعبیر رهبر معظم انقلاب، یک کشور است و اگر تهران درست شود و شعارهای انقلاب در آن به عینیت برسد، نمونه ای از کار آمدی نظام جمهوری اسلامی است.
زاکانی با بیان اینکه در واقع تهران باید در سیر الگو سازی و دولت سازی در این دوره، کلان شهر الگوی جهان اسلام را بسازد، ادامه داد: توجه توامان به کالبد و روح شهر بسیار مهم است، در رابطه با کالبد شهر اقداماتی در سالهای گذشته انجام شده و البته در دوره هایی این توسعه برخلاف موازین انقلاب بوده است و به مسایل نرم افزاری توجه نشد بنابراین باید گام به گام مسیر تحقق اهداف را تسهیل کنیم.
وی اضافه کرد: باید مدیریت سه وجهی شهروند، شهر و شهرداری را در نظر بگیریم، در بخش شهر، تهران ۹ میلیون و ۶۰۰ هزار جمعیت ساکن دارد و ۴ میلیون نفر نیز هر روز به تهران تردد می کنند و اضافه می شوند.
شهردار تهران اعلام کرد: مساحت این شهر مجموعه ای قریب به ۷۰ هزار هکتار است که ۱۲ هزار هکتار آن بافت ناپایدار به شمار می آید و علاوه بر این هویت ملی و اسلامی در این شهر نمایان نیست و شهروند بی عدالتی را حس می کند و فاصله ای جدی با شهر مطلوب دارد.
وی خاطر نشان کرد: ناظر به شهروندان هم شرایط به طریقی بوده که ۱۶ درصد در انتخابات مجلس و ۱۹ درصد در انتخابات شوراها و ۲۱ درصد در انتخابات ریاست جمهوری مشارکت کردند، جنبه ای که ما به ازای آن سرمایه های اجتماعی سنجیده می شود و نشان می دهد که مردم تحت فشارند.
زاکانی تصریح کرد: در سال ۳۵۰ روز آلودگی هوا در شهر تهران داریم، از بعد ترافیکی و زیست محیطی و ناپایداری بافت شهری نیز وضعیت نامساعد و در بعد شهروند فاصله فقر و غنا به معنای واقعی قابل مشاهده است.
شهردار تهران گفت: شهرداری نهادی خدمتگزار و خدماتی است که باید به نهاد خدمتگزار اجتماعی تبدیل شود و هویت و ماهیت آن باید برای اجرای ماموریت ها و تغییر توامان کالبد و روح شهر تغییر کند. با احتساب نیروهای رسمی و شرکتی حدود ۱۰۰ هزار پرسنل داریم.
وی افزود: تا پایان امسال ۸۴ هزار میلیارد تومان بدهی داریم و امسال باید ۱۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان سود بانکی پرداخت کنیم و البته حدود ۳۰ تا ۳۵ هزار میلیارد تومان طلب داریم، بنابراین عقب افتادگی در منابع مالی وجود دارد.
زاکانی یادآور شد: در حوزه ناوگان حمل و نقل عمومی، از ۱۲ خط مترو، هفت خط فعال داریم که دو خط آن تکمیل نشده و ۲۳ ایستگاه لازم دارد. برای فعال شدن این خطوط ۶۰ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم. همچنین دو سوم موجودی واگن ها به تعمیرات اساسی نیاز دارد و علاوه بر این برای شروع پنج خط دیگر ۱۸۰ هزار میلیارد تومان اعتبار لازم داریم.
شهردار تهران تاکید کرد: در بخش ناوگان اتوبوسرانی ۲ هزار ۲۲۳ اتوبوس داریم که مجموعه نیاز شهر را تامین نمی کند و ۵۰ هزار میلیارد تومان نیز برای نوسازی اتوبوسرانی نیاز است.
وی اظهارداشت: این عرض و طول بدهی ها و نیازها است که دولت متکلف تامین بخشی از آن است، ۱۰ سال است که دولت ۸۲.۵ درصد سهم خود را در بخش اتوبوس پرداخت نکرده و سالهاست که سهم ۵۰ درصد توسعه مترو و یکسوم پول بلیط را پرداخت نکرده است و در موضوع مالیات بر ارزش افزوده، چون مستقیم به شهرداری ها پرداخت نمی شود مشکلات متعددی در وصول آن وجود دارد.
زاکانی ادامه داد: با چنین مشکلاتی مواجهیم و باید تغییر صورت بگیرد. باید مشخص کنیم که شهر مطلوب چیست و شهر مطلوب را تعریف کنیم و راه درست را در مسیر راهبردها و سیاست های دقیق شفاف کنیم، برنامه سوم شهرداری که سال ۱۴۰۲ به پایان می رسد در حد کلیات است و برنامه دوم کیفیت بهتری داشت.
شهردار تهران افزود: باید همبستگی و هم داستانی حاکمیتی و حکومتی را ایجاد کنیم و تلاش کنیم که همه دستگاه ها نسبت به پیشرفت تهران به عنوان نماد نظام اسلامی دغدغه پیدا کنند. همچنین خط سوم، به میدان آوردن مردم است و باید فکر و ذهن و قابلیت های عملی و در نهایت اعتبار آنان را در نظر بگیربم، مردم نمی آیند مگر اینکه اعتماد کنند و اعتماد نمیکنند مگر اینکه نوکری ببینید.
وی توضیح داد: مهم است که شهر را در چه وضعیتی تحویل گرفتیم، اما مهمتر این است که در چه وضعیتی آن را تحویل دهیم.
وی خاطر نشان کرد: محور چهارم برنامه ها این است که باید کل شهر را در یک اکوسیستم واحد ببینیم و آن را بر محور نوآوری و هوشمندسازی متحول کنیم و مقدمه تحول را باید از درون شهرداری شروع کرد.
زاکانی اعلام کرد: در این مسیر برنامهای در سه زمانبندی کوتاه مدت و فوری، میان مدت و دراز مدت تنظیم کردیم. باید همه امکانات شهر را بسیج کنیم تا صورت جدیدی برای شهر فراهم کنیم.
شهردار با بیان اینکه بودجه شهرداری ۴۸ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان است که با احتساب بودجه شرکت ها و سازمان ها به ۶۱ هزار میلیارد تومان می رسد، گفت: ۶۷ درصد تامین اعتبار از حوزه ساخت و ساز است و با توجه به کرونا دچار شرایط انقباض در این بخش هستیم. البته همه این مشکلات و گره ها انسداد نیست و شهر ظرفیت ها و چشم انداز روشنی دارد و باید دست به دست هم دهیم تا مشکلات را حل کنیم.
وی به ضرورت ایجاد ۵ قرارگاه اشاره کرد و ادامه داد: قرارگاه اول ناظر به خدمات اجتماعی است و مردم باید تغییرات شهر را در بخش پسماند و نگهداری فضای سبز مشاهده کنند. قرارگاه دوم ناظر به فضای اجتماعی است، ۲۱ هزار معتاد متجاهر داریم و حضور کودکان کار و زباله گردان در شهر وهن نظام اسلامی به شمار می آید.
زاکانی اعلام کرد: شهرداری را برای شهروندان می خواهیم نه برای دیوار شهر. در بخش فرهنگی و تبلیغی شهر نمادها باید تغییر ایجاد کنیم. کرونا در بحث تفریح و ایجاد نشاط، قبضی ایجاد کرده و شهر باید دوباره زنده شود و مردم به نشاط نیاز دارند و قرارگاه دیگر به این بخش مربوط است. قرارگاه پایانی نیز درباره کرونا است واکسن جزیی از ماجرای بهداشت و درمان است و باید از همه ظرفیت ها برای بخش دیگر یعنی فاصله گذاری اجتماعی استفاده کرد.
شهردار تهران گفت: سرفصل بعدی این قرارگاه خدمات اجتماعی و توجه به آسیب ها است، لذا تاکید کردیم که مجموعه شهرداری محور مواجهه با کرونا و منشا تغییر شود چرا که تمام شهرستانها و شهرهای دیگر متاثر از آن هستند.
زاکانی یادآورشد: دست یاری و نیاز به سمت شما دراز کردیم تا بتوانیم یک خدمت شایسته به مردم عزیز دهیم و کار ویژه ای را ارائه کنیم، ظرفیت های بی نظیری در تهران وجود دارد که اگر عملیاتی شود شهر نه تنها مستغنی می شود بلکه می تواند به دیگر بخشها کمک کند. مشکلاتی بهویژه در چهار سال گذشته ایجاد شده که باید این کوه مشکلات را کنار زد.
وی همچنین در بخش دیگری از سخنانش در پاسخ به مباحث مطرح شده از سوی نمایندگان گفت: به دنبال شفاف سازی و درآمد پایدار هستیم و معتقدم که به هم ریختگی در این بخش وجود دارد. مثلا مترو مرکز تامین مالی ندارد و در خود مترو مسئولیتی برای بومی سازی و داخلی سازی قطعات نیست. این کارهای بزرگ نیز کمک و همفکری و مشارکت شما را می خواهد.
زاکانی افزود: باید موفق شویم در تهران که نمادی از کارآمدی نظام اسلامی است الگویی بسازیم. اگر در گذشته، نقد می کردیم، امروز باید عمل کنیم، اگر داعیه ای برای فساد ستیزی و عدالت و ارزشهای انقلاب داریم، مردم باید همه ابعاد آن را ببینند. در این مسیر یکی از جایگاه های کمک کننده خانه ملت است که می تواند در صورت بندی و تحقق به ما کمک کند.
شهردار تهران تاکید کرد: تهران فقط یک شهر نیست و یک مجموعه خدمات دهنده به کل کشور و یک نماد است و شما می تونید این مهم را تسریع کنید و باید از ظرفیت بی بدیل مجلس در جهت ساختن تهران نهایت استفاده را ببریم.