حیدر مرادی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: از ابتدای آغاز کشت کلزا تاکنون یک هزار و ۲۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی استان به کشت این محصول اختصاص پیدا کرده است و امکان افزایش بیشتر آن هم تا پایان زمان کشت وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه کشت کلزا در مناطق معتدل و ارتفاع پایین هم چون شهرستانها کامیاران، مریوان و بانه تا پانزدهم مهرماه سال جاری ادامه دارد، افزود: برنامه کشت کلزا در سال زراعی جدید(۱۴۰۰-۱۴۰۱) در استان اختصاص چهار هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان به کشت این محصول است.
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی کردستان با بیان اینکه در سال زراعی جاری یک هزار و ۱۰ هکتار از اراضی استان به زیرکشت محصول کلزا داده شده بود، افزود: اعلام قیمت خرید تضمینی کلزا قبل از آغاز کشت از عوامل اصلی افزایش سطح زیرکشت این محصول در استان است.
وی با اشاره به اینکه قیمت خرید تضمینی هر کیلوگرم کلزا ۱۵۰ هزار ریال برای سال زراعی جدید تعیین شده است، اضافه کرد: قیمت خرید تضمینی کلزا در ابتدای کشت این محصول طی سال زراعی گذشته ۵۰ هزار ریال تعیین شد که بعد از گذشت ۲ ماه و پایان زمان کشت به ۷۵ هزار ریال افزایش یافت.
مرادی با اشاره به اینکه نیاز آبی کلزا در هر هکتار سه هزار تا چهار هزار و ۵۰۰ مترمکعب است، اظهار داشت: بیشترین سطح زیرکشت کلزا در کردستان مربوط به شهرستانهای قروه، دهگلان، سقز، کامیاران و مریوان است.
سال زراعی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ سطح قابل برداشت کلزا در استان ۷۹۶.۵ هکتار بود و در این میزان اراضی ۲ هزار و ۱۳۰ تن محصول برداشت شد.
کلزا (Brassica napus) از گیاهان دانه روغنی مهم در مناطق معتدل بوده و دارای طیف به نسبت وسیعی از سازگاری اقلیمی است؛ دانه کلزا دارای ۲۵ تا ۵۵ درصد روغن، ۱۸ تا ۲۴ درصد پروتئین بوده و به خاطر اسیدهای چرب اشباع نشده و فاقد کلسترول از کیفیت تغذیهای بالایی برخوردار است.
سالانه بیش از ۵۵ میلیون تن کلزا در کشورهای عضو اتحادیه اروپا، چین و کانادا به عنوان سه تولیدکننده اصلی این محصول به دست میآید؛ میزان تولید این محصول در ایران بسیار اندک و کمتر از ۳۰۰ هزار تن در سال برآورد میشود که این رقم نیز در سالهای اخیر با توجه ویژه وزارت جهاد کشاورزی به دست آمده است.
تامین روغن مورد نیاز کشور و جلوگیری از خروج ارز، تامین علوفه مورد نیاز دام و طیور و تامین امنیت غذایی و سلامت جامعه از اهداف توسعه کشت دانههای روغنی است.
کشت دانه روغنی کلزا در تناوب با گندم موجب تقویت خاک و پایداری تولید گندم در کشور میشود و ترویج آن طی سالهای اخیر تدبیری از سوی مسوولان برای افزایش بهرهوری در بخش کشاورزی آذربایجانغربی بوده است.
کردستان یک میلیون و ۲۲۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی شامل ۸۹۶ هزار و ۲۳۵ هکتار اراضی دیم معادل ۸۸ درصد و ۱۲۱ هزار اراضی آبی معادل ۱۲ درصد دارد.
سال زراعی هر سال از اول مهر شروع و به ۳۱ شهریور سال بعد ختم می شود.