سرانجام با افزایش سرعت واکسیناسیون در سراسر کشور و کاهش موارد ابتلا و مرگومیر ناشی از کرونا در اغلب استانهای کشور و درنهایت منفی شدن شیب این بیماری، شاهد تغییر رنگ تهران و برخی دیگر از نقاط کشور از شرایط قرمز به شرایط نارنجی بودیم. این امر خود بهتنهایی نهتنها حکم به آرامش بیشاز پیش ذهنی و روحی مردم میداد که بار دیگر چرخ حرکت فعالیتهای مختلف جاری در جامعه ازجمله رویدادهای فرهنگیهنری را به حرکت دعوت کرد.
همزمان و با اعلام اطلاعیه اداره کل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مبنیبر ازسرگیری فعالیتهای سالنهای تئاتری در میزبانی از آثار نمایشی از ابتدای هفته بار دیگر به شکل آرام و آهسته اما پیوسته شاهد آغاز به کار تالارهای نمایشی بودیم که طی این ایام به سبب شیوع موج پنجم کرونا فعالیت خود را تعطیل کرده بودند.
از سوی دیگر همزمان با قرار گرفتن در آستانه اربعین حسینی همچنین چهلویکمین سالگرد حماسه دفاع مقدس فصلی دیگر از رخدادها و رویدادهای نمایشی چه در قالب تولید و اجرای عمومی و چه در ساحت نگاههای جشنوارهای به این دو رویداد و اتفاق مهم تقویمی و مناسبت ملی اختصاص یافتهاست.
از جمله این اتفاقات که طی بازه زمانی ۲۶ تا ۲۹ شهریور ۱۴۰۰ خورشیدی تیتر اخبار حوزه تئاتر را به خود اختصاص دادهاند میتوان به معرفی مجالس تعزیه سوگواره ملی تئاتر میدانی اربعین، ارزیابی آثار جشنواره «نقالان غدیر»، اجرای رزمنمایش معبر در بوستان ولایت، معرفی داوران مسابقه نمایشنامهنویسی «کودک و شهر»، اجرای نمایشنامهخوانی پل در پردیس تئاتر، تقدیم نمایش درخت شیشهای آلما به یاد و نام دکتر حمیدرضا صدر، افتتاح رسمی تئاتر آبان، با نمایش غرب غمزده، بازگشایی تالار هنر با پرده های نو، عصر طویلگی در تماشاخانه استاد و دروغ در عمارت نوفل لوشاتو اشاره کرد.
معرفی مجالس تعزیه سوگواره ملی تئاتر میدانی اربعین
مصطفی بوعذار دبیر چهارمین سوگواره ملی تئاتر میدانی و تعزیه اربعین حسینی ضمن معرفی هیئت انتخاب آثار بخش تعزیه و آئین های نمایشی منتخب، از اعلام نتایج بازبینی بیش از ۶۰ اثر نمایشی از سراسر کشور خبر داد.
وی گفت: آثار متقاضی حضور در بخش تعزیه این دوره از سوگواره توسط هیئت انتخاب آثار که ترکیبی از فعالان تئاتر دینی و تعزیه کشور متشکل از محمود فرهنگ از تهران، عبدالمحمد نعناکار و خسرو شبیبی از خوزستان است مورد بررسی قرار گرفت و تعداد ۱۲ مجلس تعزیه خوانی را بدون اولویت برای حضور در بخش «تعزیه» چهارمین سوگواره ملی تئاتر میدانی و تعزیه اربعین حسینی معرفی نمودند.
بوعذار ضمن تقدیر از استقبال شبیه خوانان و تعزیه گردانان کشور تصریح کرد: در نهایت ۱۲ اثر حضور در بخش تعزیه و آئین های نمایشی چهارمین سوگواره ملی تئاتر میدانی و تعزیه اربعین حسینی انتخاب شدند.
مجلس عاشورا کاری از حسین حسنی، مجلس حضرت علی اکبر(ع) کاری از محمدرضا دلایر، نمایش یاس سهساله کاری از ساسان مددی، مجلس حضرت عباس(ع) کاری از رضا طاهری، مجلس امام حسین(ع) کاری از رامین افشار، نمایش کربلا در کربلا کاری از محمد انجینی، تعزیه عربی صوت السلاسل کاری از هاشم اهوازی، تعزیه قافله عشق کاری از رشید امیری، مجلس حضرت عباس(ع) کاری از حمیدرضا اسعدی، مجلس بازار شام کاری از احمد زرگوش، نمایش عربی دموع السیف کاری از عبدالعظیم عساکره و تعزیه عربی حضرت عباس(ع) کاری مصطفی شبیبی، اسامی ۱۲ اثر پذیرفته شده در بخش نهایی این رویداد هستند.
چهارمین سوگواره ملی تئاتر میدانی و تعزیه اربعین حسینی از اول تا پنجم مهر ۱۴۰۰ هم زمان با اربعین حسینی در ۱۰ مکان اجرایی در سطح شهر اهواز برگزار می شود.
ارزیابی آثار جشنواره «نقالان غدیر»
آثار ارسال شده به جشنواره نقالان غدیر با محوریت واقعه غدیر خم، ۲۹ شهریور در فرهنگسرای اخلاق داوری شدند.
پس از اعلام فراخوان جشنواره نقالان غدیر در فضای مجازی با موضوع بیان واقعه غدیر خم و با هدف تبیین ترویج فرهنگ اسلامی و علوی و همچنین ایجاد انگیزه و پرورش نقالان کودک و نوجوان، تعداد ۷۴ اثر از طریق فضای مجازی به دبیرخانه جشنواره در فرهنگسرای اخلاق واصل شد.
هیات داوران جشنواره مرکب حسین معجونی، محمدعلی جلیلی و پریسا علمدار به سرپرستی داوود فتحعلیبیگی، آثار جشنواره را از نظر شاخصههای تسلط بر متن داستان، احاطه بر موضوع، قدرت بیان، صحت اجرا و میزان ارتباط ارزیابی میکند. همچنین در مرحله داوری از بین ویدئوهای ارسالی، بر اساس شاخصههای داوری پنج نفر در هر رده سنی، انتخاب و به برگزیدگان لوح تقدیر و جوایز نقدی اهدا میشود.
پیش از این جشنواره نقالان علوی در رده سنی ۷ تا ۱۱ساله و ۱۲ تا ۱۸ساله در هفته ولایت در فضای مجازی برگزار شد.
اجرای رزمنمایش معبر در بوستان ولایت
محمدمهدی پریزاد نویسنده و کارگردان هنری نمایش معبر درباره ویژگیهای این رزمنمایش که امسال به مناسبت هفته دفاع مقدس در بوستان ولایت اجرا میشود، گفت: نمایش معبر بزرگترین نمایش میدانی و موزه زنده دفاع مقدس کشور است که از ۲۶ شهریور ماه اجرای خود را در بوستان ولایت آغاز کرده است. این نمایش میدانی به همت سپاه محمد رسولالله (ص) تهران بزرگ به فرماندهی سرتیپ دوم پاسدار حسن حسنزاده و شهرداری تهران توسط گروه جهادی «فکه» طراحی و اجرا شده است.
نمایش میدانی معبر در مساحتی ۳۰ هکتاری و پیاده روی در مسیری ۲ کیلومتری توسط مخاطبان در ۸ یادمان دفاع مقدس روایت میشود. امسال یادمانهای نمایش با فضاسازی متفاوت و متنوعتری نسبت به سالهای گذشته طراحی و اجرا شدهاند. در یادمان «اعزام» ۵ اپیزود اعزام، ترور، بمباران هوایی، موضوع کوملههای کردستان و حادثه غرب کشور روایت میشود و در انتها اعزام نیروها که مخاطبان هم جزوشان هستند به منطقه جنگی را داریم به این ترتیب که تماشاگران سوار اتوبوسها و کامیونهایی که در ساختار نمایش طراحی شدهاند، میشوند و در مسیری که طی میکنند شاهد انفجارهایی هم هستیم.
بازیگران اصلی که به ترتیب یادمانها به ایفای نقش پرداختهاند، عبارتاند از؛ یادمان اعزام: رضا بخشایش، محمد صبوروند، علیرضا کاظمی، یاشار خمسه، یادمان میدان مین: امیرحسین صفاپور، یادمان کانال کمیل: حمیدرضا رکنی، حامد سوری، بهروز حسین نژاد، نیما قاسمی، دانیال حسین پور، یادمان هور: سیدعرفان موسوی، حسن شفیعی، یادمان بیمارستان صحرایی: الهه تنهایی، حمیدرضا محمدی پور، امید رهبر، احسان سرخی، پیمان میلادی، گلاره فرشچیان، فرماندهان همراه گروه: محمدحسین توپچی، محمدصادق وجودی، امیر نامنی، مهدی ابراهیمزاده.
این نمایش میدانی تا ۱۰ مهر در بوستان ولایت اجرا میشود و علاقهمندان از ۱۲ تا ۶۵ سال میتوانند جهت بازدید از این رزمنمایش به سایت www. jahadifakkeh. com مراجعه و برای دیدن نمایش ثبت نام کنند.
معرفی داوران مسابقه نمایشنامهنویسی کودک و شهر
سیدحسین فدایی حسین، فهیمه میرزاحسینی و سلما محسنی اردهالی به عنوان اعضای هیئت داوران مسابقه نمایشنامهنویسی کودک و شهر معرفی شدند.
علی عطایی مدیر هنرهای نمایشی سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران گفت: در حال حاضر داوری و خوانش آثار در جریان است و همچنان علاقهمندان میتوانند آثار خود را تا پایان مهرماه از طریق ایمیل koudakvashahr@gmail.com ارسال کنند. در این مسابقه در سه بخش کودک و حقوق شهروندی، کودک و داستانهای مذهبی و کودک و داستان ملی و پهلوانی به برگزیدگان جوایز ارزندهای اهدا خواهد شد.
اجرای نمایشنامهخوانی «پل» در پردیس تئاتر
نمایشنامه پل به نویسندگی و کارگردانی محسن عظیمی روز جمعه (دوم مهر ۱۴۰۰) ساعت ۱۹:۳۰ در سالن اصلی پردیس تئاتر تهران نمایشنامهخوانی میشود.
این نمایشنامه سال ۱۳۹۹ توسط انتشارات هنر دفاع با حمایت بنیاد رودکی منتشر شده و در نخستین یادواره نمایشنامهخوانی خوانش پایداری با نقشخوانی دنیا گفتاری و محسن عظیمی و اجرای موسیقی زنده توسط هومن روتابی اجرای نمایشنامهخوانی خواهد داشت.
ورود برای عموم با رعایت کامل شیوهنامههای بهداشتی آزاد است.
تقدیم نمایش درخت شیشهای آلما به یاد و نام دکتر حمیدرضا صدر
اجرای ۲۶ شهریور نمایش درخت شیشهای آلما به نویسندگی و کارگردانی فرید قادرپناه با حضور مهرزاد دولتی (همسر) و غزاله صدر (دختر) به زندهیاد دکتر حمیدرضا صدر کارشناس و مفسر فوتبال و منتقد سینما و تئاتر تقدیم شد.
پس از پایان اجرا با یادی از دکتر صدر که همیشه با همسرشان حامی گروههای تئاتری بودند و به تماشای نمایشهای مختلف از بزرگترین سالنها و شناختهشدهترین گروهها تا سالنهای کوچک و گروههای جوان مینشستند و علاوه بر منتقد بودن، تماشاگر حرفهای تئاتر بودند، تقدیم شد و به مدت یک دقیقه تماشاگران و اعضای گروه نمایش ایستاده تشویقشان کردند.
غزاله صدر روی تابلوی نمایش نوشت: به جای پدر که جایش امشب خالی بود.
مهرزاد دولتی نیز در یادداشتی کوتاه نوشت: از آنجایی که به یاد دارم، بیشتر شبها از ساعت ۶ تا ۸ شب توی ترافیک بودیم، یک غذای حاضری در ماشین و بعد اگر فرصتی بود به یک کتابفروشی و یا یک گالری نقاشی سرک میکشیدیم و بعد در فضا و دنیای تئاتر غرق میشدیم! آوای عزیز ما را دعوت کرد به تئاتر درخت شیشهای آلما؛ اولین تئاتر بدون حمید …
لوستر وارونه در مرکز صحنه که انگار همه داستان حول همان میگشت؛ وارونگی! جنگی که با عشق یک سرباز آلمانی به یک دختر انگلیسی به پایان میرسد و کتاب که در دستان زنان اگر باشد، جامعهای را دگرگون میکند، ولی اینجا ... ! زن عروسکی دیگر که همهچیز را با قیمتش ارزیابی میکند و مرد احساساتی که در چارچوب خانه به دنبال همدل و همراه میگردد و خارج از آن هیچ-هیچچیز را نمیبیند، حتی ما که به تماشایش نشستهایم.
کاوه مرحمتی، آذین نظری، آیدین بهاری، کامیار دریاکناری و سحر خرمنژاد بازیگران درخت شیشهای آلما هستند.
در خلاصه داستان این نمایش اینطور آمده : کتابی به دست یک زوج جوان و عاشق میرسد که صفحه اول آن نوشته شده: بعد از ورق زدن این صفحه، زندگی شما تغییر خواهد کرد. لطفا با احتیاط ورق بزنید؛ زن و شوهر کتاب را ورق میزنند و...» علاقهمندان برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید بلیت میتوانند به سایت تیوال مراجعه نمایند.
درخت شیشهای آلما کاری از گروه ریگولیتو است که پس از شبی بیرون از خانه، آوریل ۱۹۱۲، بازگشت به خانه، پناهکاه و بوی گند دهان خانم مارکز ششمین کارگردانی فرید قادرپناه محسوب میشود.
افتتاح رسمی تئاتر آبان با نمایش غرب غمزده
با اجرای نمایش غرب غمزده، تئاتر آبان به طور رسمی کار خود را آغاز کرد.
نمایشنامه غرب غمزده نوشته مارتین مکدونا است که با ترجمه بهرنگ رجبی و کارگردانی شایان موسوی و امیر ارشیا براتی این روزها در سالن تازهتاسیس آبان به صحنه میرود.
امیرارشیا براتی، مهیار پوزبابایی، سیدشایان موسوی، آیدا نادرزاده و سلاله ارغوان بازیگران این نمایش هستند.
این نمایش را کاوه خدایی نمین تهیه کرده و امیر سپهر تقیلو در مقام مجری طرح با اجرای این اثر نمایشی همکاری دارد.
تئاتر آبان در مجموعه خانه هنر آبان به نشانی خیابان کریمخان، خیابان استاد نجات اللهی (ویلا)، ابتدای خیابان سپند، پلاک ٧٢، قرار گرفته و سالنی است با ظرفیت ١٠٢ نفر که از سال گذشته آماده بهرهبرداری بود ولی چندین بار به خاطر کرونا تعطیل شد.
نمایش غرب غمزده هر شب راس ساعت ۱۹ و سی دقیقه روی صحنه میرود و علاقهمندان برای تهیه بلیت آن میتوانند به سایت تیوال مراجعه کنند.
بازگشایی تالار هنر با پرده های نو
با توجه به تغییر رنگ بندی شهر تهران از رنگ قرمز به نارنجی و لزوم بازگشایی سالن های تئاتر بعد از چند ماه تعطیلی، تالار هنر با وضعیت بهتر از لحاظ فضای داخل سالن به استقبال مخاطبین خواهد رفت.
با گذشت قرین ۱۵ سال از بازسازی تالار هنر در سال ۱۳۸۶ و تعویض پردههای سالن، مدیریت مجموعه تالار هنر تصمیم به تعویض پردهها گرفت. براین اساس تالار هنر به زودی با پردههای نو به استقبال گروههای نمایشی و مخاطبین خواهد رفت.
پرده های سن از حالت دستی خارج شده و به فناوری اتوماتیک مجهز می شود که این تغییر با مهندسی و دقت نظر نصب خواهند شد تا پوشش بهتری نسبت به قبل داشته باشند. همچنین یک پرده سیکلو برقی برای پخش بهتر و با کیفیت تر تصاویر ویدئویی در انتهای سن نصب خواهد شد.
گروه مهندسی برآورد ۲۵ روزه را برای تکمیل این فرایند مشخص کرده اند. همینطور تغییر گروه ها برای اجرا و نیاز به زمان برای به روی صحنه رفتن باعث شده است بازگشایی تالار هنر با تاخیر انجام شود که زمان دقیق آن بزودی اطلاع رسانی خواهد شد.
عصر طویلگی در تماشاخانه استاد
نمایش عصر طویلگی به نویسندگی علیرضا غفاری که از تولیدات آکادمی هنرهای نمایشی سولو است، با کارگردانی عماد سالکی برای اجرا در سالن استاد انتظامی خانه هنرمندان ایران، تمرینات نهایی خود را انجام میدهد.
این نمایش که قراربود سال ٩٨ و ٩٩ روی صحنه برود و چندین بار در طی دو سال، اجرای آن به دلیل شرایط کرونایی به تعویق افتاد، با پیوستگی در تمرینات خود، آماده بوده و با پیگیریهای مستمر گروه، سرانجام برای نیمه دوم مهرماه، درسالن استاد انتظامی به اجرای عموم در خواهد آمد.
در تولید این اثر نمایشی امیرکاوه آهنینجان و نادیا حسام، مشاوران کارگردان و آرش پارساخو دراماتورژ میباشند.
دروغ در عمارت نوفل لوشاتو
نمایش دروغ نوشته فلوریان زلر و به کارگردانی مسعود صالحی از ۲۸شهریور ساعت ۱۸ در عمارت نوفل لوشاتو به صحنه رفت.
ساناز روشنی، مرتضی خدمتلو، زهره فضلی و منوچهر رمضانی بازیگران دروغ هستند.
در خلاصه داستان این نمایش آمده است: پُل و آلیس میشل و لورانس را برای شام مهمان کردهاند. همان روز آلیس میشل را با زنی دیگر در خیابان دیده و حس خوبی به شام امشب ندارد. او میخواهد مهمانی را به هم بزند که مهمانها سر میرسند.
پیشفروش بلیتهای این اثر نمایشی به تازگی آغاز شده و علاقهمندان به تئاتر میتوانند با توجه به ظرفیت سالن، بلیتهای این نمایش را با حفظ شیوهنامههای بهداشتی تهیه کنند.