تهران- ایرنا- کارشناس امور دفاعی گفت: پیشنهاد اعلام آتش‌بس پس از آزادسازی خرمشهر این بود که ارتش بعث عراق پس از تجدید قوا، دوباره حمله کند همانطور که پس از پذیرش قطعنامه ۵۹۸ اقدام به حمله کرد.

«احمد خورشیدی آزاد» روز جمعه در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایرنا با تبریک هفته دفاع مقدس، درباره دلایل ادامه جنگ پس از فتح خرمشهر در سوم خرداد ۶۱،  گفت: آن زمان فرماندهان ارتش و سپاه به امام (ره) گفتند به‌رغم آزادسازی خرمشهر هنوز بر اروندرود تسلط نداریم، بنابراین نظر آنها ادامه جنگ بود.

این رزمنده دوران دفاع مقدس افزود: دلیل دیگر آنکه عراق پس از آزادسازی خرمشهر اصلا در پی برقراری صلح نبود بلکه پیشنهاد آتش بس کرد تا پس از تجدید قوا دوباره حمله کند همانطور که پس از پذیرش قطعنامه ۵۹۸ در بیست و هفتم تیر ۶۷، عراق باز اقدام به حمله کرد.

خورشیدی آزاد ادامه داد: پس از فتح خرمشهر،  صدها کیلومتر خاک ایران هنوز دست دشمن بود و عراق می‌خواست برای مذاکرات صلح دستش پر باشد.

وی خاطرنشان کرد: همچنین نه تنها صدام قابل اعتماد نبود بلکه پس از فتح خرمشهر هیچ نهاد و سازمان رسمی بین‌المللی، طرح و پیشنهادی برای صلح میان ایران و عراق ارائه نکرده بود.  

این کارشناس سیاسی دلیل دیگر ادامه جنگ پس از فتح خرمشهر را بی‌میلی کشورهای منطقه برای پایان جنگ دانست و اضافه کرد: برای پرداخت غرامت به ایران هیچ اقدام عملی و اطمینان بخشی انجام نگرفت.

خورشیدی آزاد یادآور شد: غربی‌ها از این رویداد درپی «نه جنگ و نه صلح» بودند بطوریکه نیروها و امکانات ما در شرایط فرسایشی قرار گیرد. بنابراین ایران تصمیم گرفت تا ایجاد شرایط صلح پایدار برای طرفین، جنگ ادامه یابد.

وی درباره عملکرد رییس‌جمهوری وقت خاطرنشان کرد: ابوالحسن بنی صدر در سال اول جنگ اجازه اتحاد سپاه و ارتش را نمی‌داد. او ۲ ماه و نیم پس از آغاز جنگ، با بالگرد به آبادان می‌رود. با شنیدن خبر نزدیک شدن ارتش بعث عراق در اتاق جنگ غش می‌کند و در زیر زمین همان محل به او سِرُم وصل می‌کنند. او صبح خیلی زود با بالگرد به تهران باز می‌گردد و در هفتم مرداد ۶۰ فرار می‌کند.

این رزمنده دوران دفاع مقدس افزود: پس از انتصاب محسن رضایی به عنوان فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و شهید علی صیاد شیرازی فرمانده نیروی زمینی ارتش،  دکترین بهمن در دستور کار قرار می‌گیرد. بهمن از ذرات برف تشکیل می‌شود و آنقدر می‌چرخد که وقتی به انتهای دره می‌رسد به کوهی از برف تبدیل می‌شود. از این رو در جنگ، اول محورها تشکیل شد و سپس تیپ، لشکر و سپاه شکل گرفت و با این رویکرد آبادان، بستان، شوش و خرمشهر آزاد شد.  

بسیج الهام‌بخش نیروهای مردمی کشورهای مختلف است

خورشیدی آزاد، درباره استفاده از تجربیات دفاع مقدس برای شرایط فعلی کشور، گفت: درس‌های زیادی از دفاع مقدس گرفتیم و این موضوع ادامه‌ دارد. در جنگ و بعد از آن نزدیک به یک میلیون نیروی ماهر در حوزه‌های مهندسی، فنی، لجستیکی، آموزشی و دفاعی تربیت کردیم و ساخت انبوهی از تجهیزات مهندسی و دفاعی تا پایان جنگ توسط همین افراد صورت گرفت.

این رزمنده دوران دفاع مقدس افزود: این ظرفیت هم مهارت و هم انگیزه برای تلاش دارد. این افراد که تجربه روزهای سخت و زیر گلوله‌باران دشمن را دارند بیشتر پروژه‌های سازندگی بعد از جنگ را به پایان رساندند.  

خورشیدی آزاد این تجربیات را حاصل مدیریت، جهاد، جان‌فشانی و استفاده توان نیروهای دوران دفاع مقدس دانست و یادآور شد: بعد از جنگ، در موضوع سازندگی ۴۰ هزار گروه جهادی به وجود آمد و برای آبادانی کشور سازماندهی شد که در آن پزشک، کارگر، برق‌کار، مهندس، کشاورز و...  مشغول به فعالیت هستند.

وی خاطرنشان کرد: این گروههای جهادی در ۳ و نیم سال گذشته، ۲۴۰ هزار شغل ارزان قیمت در روستاها ایجاد کردند. آنها مشکلات هر روستا را بررسی می‌کنند، بعد در جلسات کارشناسی راهکارها و پروژه‌های کوچک برای مشکلات آن منطقه تعریف می‌کنند و نیروی متخصص و مرتبط با آن پروژه را سازماندهی و با مشارکت مالی مردم برای روستاها زیرساخت، کارگاه‌های تولیدی می‌سازند و مشکلات در زمینه دامپروری، کشاورزی و بهداشتی را بنیادی حل می‌کنند.

این فرمانده دوران دفاع مقدس اضافه کرد: این افراد جهادی و ایثارگرانه و رایگان به مردم خدمت می‌کنند بیشتر مسوولان این گروهها که از بچه‌های جبهه و جنگ هستند از تجربیات دوران دفاع مقدس استفاده می‌کنند.  

خورشیدی آزاد گفت: همچنین بخش زیادی از تجهیزات دفاعی و نظامی دوران دفاع مقدس از سوی نیروهای متخصص ارتش، سپاه و وزارت دفاع ساخته شد و امروز هم ایران به ۴۰ کشور تجهیزات نظامی صادر می‌کند بنابراین اگر این نیروها باردیگر سازماندهی شوند، می‌توانند کشور را خودکفا کنند.

این فعال سیاسی،  بسیج را محصول دفاع مقدس و الهام‌بخش نیروهای مردمی در کشورهای مختلف عنوان کرد و گفت: با یافته‌ها و دستاوردهای دفاع مقدس و گسترش آن به دوران بعد از جنگ مقابل غرب  بازدارندگی ایجاد کرده‌ایم بطوریکه هیچ کشوری نمی‌تواند به ایران حمله کند.  تفکر جهادی وارد حوزه موشکی شده و ما را به استقلال و خودکفایی رسانده است و در حوزه تجهیزات دریایی، زمینی و پهپادی رشد و بازدارندگی ایجاد کرده‌ایم.