تهران - ایرنا - تیم ملی کشتی آزاد ایران اولین و آخرین بار ۳۲ سال پیش و در پیکارهای جهانی ۱۹۸۹ مارتینی سوییس توسط مرحوم پهلوان «علیرضا سلیمانی» در سنگین وزن مدال طلا گرفت. «امیرحسین زارع» امروز با کسب طلا به سه دهه ناکامی نمایندگان کشورمان برای کسب طلا در این وزن خاتمه خواهد داد.

به گزارش ایرنا، رقابت‌های کشتی آزاد و فرنگی قهرمانی سال ۲۰۲۱ جهان روزهای ۱۰ تا ۱۸ مهر در شهر اسلو پایتخت نروژ برگزار خواهد شد. روز گذشته «رحمان عموزاد خلیلی»، «یونس امامی»، «حسن یزدانی» و «امیرحسین زارع» در وزن‌های ۶۱، ۷۴، ۸۶ و ۱۲۵ به مصاف حریفان خود رفتند که یزدانی و زارع به فینال راه یافتند.

زارع دارنده مدال برنز المپیک و طلای امیدهای جهان پس از استراحت در دور اول در دور دوم با نتیجه ۶ بر صفر «دزیانیس خرامیانکوف» از بلاروس را مغلوب کرد و راهی مرحله یک چهارم نهایی شد. وی در این مرحله و در ۲ دقیقه «نیکولاس گویازدوفسکی» دارنده مدال برنز جهان از آمریکا را ۱۰ بر صفر شکست داد و راهی مرحله نیمه‌نهایی شد.

وی در این مرحله و برای رسیدن به فینال به مصاف «طاها آکگول» دارنده طلا و برنز المپیک و ۲ طلا، ۲ نقره و یک برنز جهان از ترکیه رفت. زارع در این مبارزه با ارایه یک کشتی حساب شده و با برنامه حریف عنوان‌دار خود را ۴ بر صفر شکست داد و به فینال این وزن راه یافت.

زارع امروز (یکشنبه) برای کسب مدال طلا باید به مصاف «گنو پتریاشویلی» دارنده نقره و برنز المپیک و قهرمان جهان از گرجستان برود. زارع در نیمه نهایی بازی‌های المپیک توکیو در حالی که در مبارزه برابر پتریاشویلی جلو بود اما در نهایت تن به شکست مقابل این حریف با تجربه داد.

آزادکار جوان و شایسته کشورمان این فرصت را دارد تا در دیداری انتقامی برابر پتریاشویلی و کسب مدال طلای جهان به سه دهه ناکامی کشتی آزاد ایران برای کسب مدال طلای در پیکارهای جهانی و المپیک پایان دهد.

مرحوم «علیرضا سلیمانی» که به دلیل ۶ مرتبه کسب بازوبند پهلوانی کشور لقب «پهلوان باشی» را به خود اختصاص داده در مسابقه‌های جهانی سال ۱۹۸۹ در مارتینی سوییس در وزن ۱۳۰ کیلوگرم به دیدار فینال رسید و مقابل «بروس بومگارتنر» ستاره فوق سنگین تیم ملی کشتی آزاد آمریکا و دارنده ۱۲ مدال طلا، نقره و برنز جهان و المپیک قرار گرفت و با خیمه‌های سنگین و خوفناک خود موفق شد کشتی‌گیر سرشناس آمریکایی را که چهار سال نیز از سلیمانی جوانتر بود، شجاعانه شکست دهد.

مدال طلای «علیرضا سلیمانی» در این مسابقه‌ها در واقع نخستین مدال طلای ورزش ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی در مسابقه‌های قهرمانی جهان در تمامی رشته‌های ورزشی به حساب می‌آید. پهلوان سلیمانی در مسابقه‌های کشتی قهرمانی سال ۱۹۹۱ جهان در شهر وارنای بلغارستان برای دومین مرتبه و این بار در مرحله مقدماتی مقابل «بروس بومگارتنر» آمریکایی قرار گرفت و بار دیگر او را شکست داد.

بروس بومگارتنر که در گذشته موفق شده بود «رضا سوخته سرایی» دیگر کشتی‌گیر فوق سنگین تیم ملی کشتی آزاد ایران را شکست دهد، همواره از مواجه شدن با پهلوان علیرضا سلیمانی وحشت داشت.

پهلوان سلیمانی وقتی که از سکوی قهرمانی مسابقه‌های کشتی آزاد قهرمانی سال ۱۹۸۹جهان در شهر مارتینی سوییس بالا رفت و مدال طلای جهان را بر گردن آویخت، «بروس بومگارتنر» از آمریکا نایب قهرمان شد و «اصلان بیک خادراتسف» از اتحاد جماهیر شوروی سابق بر سکوی سوم ایستاد و در این حالت پرچم ایران بالاتر از پرچم‌های کشورهای آمریکا و شوروی سابق به اهتزار درآمد و بار دیگر، تاریخ برای کشتی ایران تکرار شد. چرا که جهان پهلوان «غلامرضا تختی» در مسابقه‌های قهرمانی سال ۱۹۵۴ جهان در توکیو ژاپن موفق شد با کسب مدال طلای جهان، بالاتر از «بوریس کولایف» از اتحاد جماهیر شوروی سابق و «جک بابلر» از آمریکا قرار گیرد و پرچم ایران بالاتر از پرچم‌های اتحاد جماهیر شوروی سابق و آمریکا قرار گرفت.

البته با تایید طلای «کمیل قاسمی» در بازی‌های المپیک ۲۰۱۲ لندن او به نخستین آزادکار ایرانی تبدیل خواهد شد که در سنگین وزن موفق به کسب مدال طلای المپیک خواهد شد. این موضوع به زودی از سوی کمیته بین‌المللی المپیک تایید خواهد شد و طلای وزن ۱۲۰ کیلوگرم کشتی آزاد به صورت مشترک به «کمیل قاسمی» و «بلال ماخوف» از روسیه داده خواهد شد.

با تایید مثبت بودن تست دوپینگ «آرتور تایمازوف» ازبک و «داوید مادزمانشویلی» نفرات اول و دوم کشتی آزاد سنگین وزن المپیک۲۰۱۲  لندن، کمیته بین‌المللی المپیک «کمیل قاسمی» و «بلال ماخوف» روسی  را به عنوان مردان طلایی این وزن معرفی کرد. اعلام مدال طلای مشترک قاسمی به همراه آزادکار روسی در حالی بود که پیش از این ادعا می‌شد که  طبق قانون اتحادیه جهانی کشتی این مدال تنها به نام کمیل قاسمی ثبت شود. قاسمی به همراه بلال ماخوف روسی در المپیک ۲۰۱۲ لندن مدال برنز مشترک را کسب کرده بودند. 

کمیل قاسمی با کسب مدال طلای المپیک به پرافتخارترین آزادکار سنگین وزن تاریخ کشتی ایران تبدیل شد. او در کلکسیون افتخارات خود تنها مدال طلای پیکارهای جهانی را کم دارد که پیش از این «علیرضا سلیمانی» در رقابت‌های جهانی سال ۱۹۸۹ مارتینی سوییس اولین و آخرین مدال طلای ایران در مسابقه‌های جهانی را کسب کرده بود.

در بازی‌های المپیک تاکنون «علیرضا رضایی» در ۲۰۰۴ آتن موفق به کسب مدال نقره شد و «کمیل قاسمی» در ۲۰۱۶ ریو نیز مدال نقره گرفت. قاسمی در فینال وزن ۱۲۵ کیلوگرم کشتی آزاد در ریو برابر «طاها آکگل» شکست خورد که «امیرحسین زارع» روز گذشته او را در نیمه‌نهایی پیکارهای جهانی ۲۰۲۱ نروژ بسیار آزار داد و با پیروزی برابر او به فینال راه یافت. 

زارع نماینده کشورمان آخرین سنگین وزنی است که در المپیک مدال گرفت. او در المپیک توکیو در عنفوان جوابی صاحب مدال برنز شد.

در پیکارهای جهانی کشتی تاکنون ابوالفضل انوری در ۱۹۶۶ تولیدو (آمریکا) و ۱۹۶۹ ماردلپلاتا (آرژانتین) ۲ مدال برنز کسب کرد. رضا سوخته‌سرایی در ۱۹۷۸ مکزیکوسیتی (مکزیک) و ۱۹۸۱ اسکوپیه (یوگسلاوی سابق) ۲ مدال نقره گرفت. رسول خادم در ۱۹۹۸ تهران (ایران) نقره، عباس جدیدی در ۱۹۹۹ آنکارا (ترکیه) برنز، علیرضا رضایی در ۲۰۰۳ نیویورک (آمریکا) برنز، فردین معصومی در ۲۰۰۶ کوانگ‌جو (چین) و ۲۰۰۹ هرنینگ (دانمارک) به ترتیب برنز و نقره، کمیل قاسمی در تاشکند ازبکستان (۲۰۱۴) نقره و پرویز هادی در ۲۰۱۸ بوداپست (مجارستان) برنز گرفتند.