به گزارش ایرنا، کمیسیون عالی مستقل انتخابات عراق اعلام کرده است که بیشترین جمعیت واجدین شرایط در مرحله نخست انتخابات پارلمانی، از اعضای نیروهای مسلح عراقی هستند که شامل یک میلیون ۷۵ هزار و ۷۲۷ نفر است که از این تعداد یک میلیون ۶۲ هزار و ۶۵۱ مرد و ۱۳ هزار و ۷۶ زن هستند.
براساس این گزارش، تعداد نیروهای پیشمرگ کرد در سه استان اربیل، دهوک و سلیمانیه ۱۸۶ هزار و ۵۱۷ نفر اعلام شده است.
نیروهای مسلح عراقی که حق شرکت در انتخابات خاص دارند شامل نیروهای وزارت کشور، دفاع، نیروهای پیشمرگ کرد و سازمان مبارزه با تروریسم هستند.
نیروهای الحشد الشعبی قرار است که به همراه عموم مردم عراق در روز یکشنبه دهم اکتبر (۱۸ مهرماه ۱۴۰۰) در انتخابات شرکت کنند.
کمیسیون عالی مستقل انتخابات همچنین تعداد کل آوارگان واجد شرایط در اردوگاه های آوارگان که عموما در شمال عراق هستند را ۱۲۰ هزار و ۱۲۶ نفر اعلام کرده است. این تعداد نیز به شرکت کنندگان در انتخابات ویژه افزوده شده اند.
این کمیسیون، ۸۶ مرکز رای گیری شامل ۳۰۹ صندوق رای را برای آوارگان در ۲۷ اردوگاه در نظر گرفته که سهمیه دهوک ۳۱ مرکز رای، اربیل ۲۰ مرکز، سلیمانیه ۹ مرکز، کرکوک ۴ مرکز، نجف و بصره هرکدام سه مرکز، دیاله، الانبار، دیوانیه، ذیقار و میسان هرکدام دو مرکز و بغداد، نینوا، المثنی، کربلا، بابل و واسط هرکدام یک مرکز رای گیری اعلام شده است.
درخصوص زندانیان نیز سخنگوی وزارت دادگستری عراق اعلام کرده است که تعداد زندانیان واجد شرایط رای در انتخابات خاص در حیطه دولت مرکزی عراق، ۴۳۰ زندانی است که شامل ۴۰ زندانی در العماره (میسان)، ۱۴۰ زندانی در السماوه (المثنی) و ۲۴۰ زندانی نیز در واسط است.
«جمانه الغلاوی» سخنگوی کمیسیون عالی مستقل انتخابات عراق تعداد کل زندانیان واجد شرایط رای دهی از جمله زندانیان زندان های موجود در کردستان عراق را ۶۷۱ زندانی اعلام کرده است.
به گفته وی، برای این تعداد از زندانیان نیز ۶ مرکز رای گیری در نظر گرفته شده که در زندان های سلیمانیه، دهوک، واسط، المثنی و میسان در روز رای گیری خاص شرکت می کنند.
رای گیری خاص یکی از مراحل مهم رای گیری انتخاباتی در عراق است که پیروزی در آن، سرنوشت برخی از گروه های پیروز در انتخابات عمومی را مشخص خواهد کرد.
در طول انتخابات گذشته همواره رقابت در کسب آراء نیروهای مسلح عراق بین گروه «ایاد علاوی» (الوطنیه) و «نوری المالکی» (دولت قانون) محصور می شد اما در این دور از انتخابات، گروه انتخاباتی علاوی فاقد شانسی برای پیروزی در انتخابات است.
دو حزب عمده حاکم در کردستان عراق (اتحادیه میهنی و دمکرات) نیز بر روی انتخابات خاص با توجه به شرکت نیروهای پیشمرگ در آن حساب ویژه باز کرده اند.
در مقابل گروه های انتخاباتی اهل سنت به ویژه «العزم» (خمیس الخنجر) و «التقدم» (الحلبوسی) به آرای آوارگان به دلیل اینکه بخشی از آنها از اهل سنت هستند، امید بسته اند.
بیشترین آوارگان فعلی در عراق از اقلیت دینی «ایزدی» است که بخش زیادی از آنها از طرفداران گروه های مدافع الحشد الشعبی مانند «الفتح» (هادی العامری) هستند.
با وجود اینکه تعداد آرای زندانیان زندان ها کم است اما در عین حال برخی از جریان ها امیدوارند بتوانند بخشی از آرای آنها را به دست بیاورند.
کمیسیون عالی مستقل انتخابات عراق گفته است که بعد از برگزاری انتخابات عمومی در دهم اکتبر آتی (۱۸ مهرماه ۱۴۰۰) ، آرای انتخابات خاص را اعلام خواهد کرد.