به گزارش روز دوشنبه ایرنا به نقل از تارنمای این روزنامه انگلیسی، پس از صدور حکم دادگاه عالی لهستان مبنی بر ناسازگاری مواد معاهدات اتحادیه اروپا با قانون اساسی کشور که نگرانی از پلگزیت (به معنای خروج لهستان از اتحادیه اروپا) را افزایش داده، تنها در ورشو پایتخت لهستان بیش از ۱۰۰ هزار نفر به خیابان آمدند و در حمایت از عضویت در اتحادیه اروپا تظاهرات کردند.
در این میان سیاستمداران سراسر اروپا از تصمیم دادگاه قانون اساسی لهستان که روابط بروکسل و ورشو را به بحران کشانده ابراز نگرانی کردند.
گفته می شود اعتراضات در بیش از ۱۰۰ شهر در سراسر لهستان و چندین شهر در خارج از کشور برگزار شد و ۸۰ تا ۱۰۰ هزار نفر تنها در ورشو تجمع کردند و پرچم های لهستان و اتحادیه اروپا را به اهتزاز درآوردند و فریاد زدند: «ما می مانیم!».
«دونالد توسک» رئیس سابق شورای اروپا که در حال حاضر رهبر اصلی حزب اپوزیسیون لهستان را برعهده دارد، گفت سیاست های حزب حاکم قانون و عدالت (PiS) آینده لهستان را در اروپا به خطر می اندازد. وی افزود: «ما می دانیم چرا آنها می خواهند (اتحادیه اروپا) را ترک کنند، تا بتوانند بدون مجازات قوانین دموکراتیک را زیر پا بگذارند».
این در حالی است که حزب حاکم لهستان می گوید هیچ برنامه ای برای پلگزیت ندارد.
اما دولت های پوپولیست راست گرا در لهستان و مجارستان در مورد موضوعات مختلف از جمله حقوق دگرباشان جنسی گرفته تا استقلال قضایی با کمیسیون اروپا در تضاد هستند.
همزمان «ماتئوش موراویتسکی» نخست وزیر لهستان ضمن استقبال از حکم دادگاه در روز پنجشنبه گفت که باید با هر کشور عضو اتحادیه با احترام برخورد شود و اتحادیه اروپا نباید تنها با گروهی برابر و با گروه دیگر برابر تر باشد.
این نخستین بار نیست که بحث خروج لهستان از اتحادیه اروپا مطرح می شود. این کشور از زمان عضویت در این اتحادیه در سال ۲۰۰۴ بیشتر از این بلوک فاصله گرفته است. لهستان نخستین کشوری بود که توافق سبز کمیسیون اروپا را امضا نکرد و عضو منطقه یورو نیست.