همدان- ایرنا- کارشناس برنامه زنان میانسال مرکز بهداشت شهرستان همدان با بیان اینکه زنان پیشگامان خود مراقبتی و حفاظت از خود و اعضای خانواده در برابر کرونا هستند گفت: مسئولیت زنان در دوره اپیدمی کرونا در جمع خانواده بیشتر شده است.

«صفورا حسینلو» روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به مناسبت هفته سلامت بانوان ایرانی (سبا) بیان کرد: با توجه به افزایش مسئولیت زنان در شیوع کرونا حمایت همه جانبه از آنها توسط خانواده و جامعه و آگاهی و هوشیاری آنان برای گذر از این دوران سخت زندگی ضروری است.

وی این مسئولیت‌ها را شامل اقدامات پیشگیرانه در خرید و ضدعفونی مواد غذایی و تهیه غذا، مسئولیت بیشتر در امور فرزندان با توجه به تعطیلی مدارس و آموزش مجازی کودکان، قرنطینه و مراقبت از بیماران دانست.

کارشناس برنامه میانسالان مرکز بهداشت شهرستان همدان ادامه داد: البته شیوع کرونا برای زنان سرپرست خانوار چالش هایی به همراه داشته چرا که تعطیلی مشاغل و بیکار شدن آنان سبب بروز مشکلات روحی و روانی برای زنان نان آور خانواده شده است.

حسینلو تاکید کرد: با توجه به آسیب پذیر بودن مادران باردار در برابر ویروس کرونا، نگرانی های مرتبط با سلامت مادر و نوزاد در دوره بارداری و پس از زایمان نیز در بین زنان وجود دارد.

وی اظهار داشت: بیشتر کارکنان نظام سلامت در بخش بهداشت و درمان را زنان تشکیل می دهند که با مخاطرات جدی سلامت جسم و روان در دوران اپیدمی کرونا مواجه بوده اند.

کارشناس برنامه میانسالان مرکز بهداشت شهرستان همدان اظهار داشت: اگرچه شواهد ملی و بین المللی حاکی از آن است که در همه گیری کووید ۱۹، خطر مستقیم و بیشتری سلامتی و حیات مردان را تهدید می کند اما تاثیر طولانی مدت این همه گیری، بر سلامتی جسمی، روانی و اجتماعی زنان می تواند آسیب های جدی به خانواده و جامعه وارد کند.

حسینلو تاکید کرد: زنان محور سلامت خانواده و رکن تربیتی، عاطفی و گاهی ستون مالی خانواده هستند و مشکلات جسمی و روانی آنان تاثیر مستقیمی بر سلامت خانواده و جامعه دارد بنابراین تامین سلامت این گروه در همه ابعاد جسمی، روحی و روانی، اجتماعی و معنوی ضروری است.

وی ادامه داد: بنابراین همانند سال گذشته، موضوع سلامت بانوان در دوران کرونا محور فعالیت‌های این هفته سلامت بانوان ایرانی قرار گرفت و در این راستا فعالیت‌ها و آموزش‌هایی در مراکز، ادارات و سازمان‌ها، کارخانه ها و اصناف و امور بانوان انجام شد.

کارشناس برنامه میانسالان مرکز بهداشت شهرستان همدان با بیان اینکه هفته سلامت بانوان از ۲۴ مهر آغاز شده و تا ۳۰ مهر ادامه دارد گفت: شعار امسال «زنان، مدیریت سلامت و مهار کرونا» بوده و روزشمار این هفته نیز متناسب با اپیدمی این ویروس به نقش بانوان در مدیریت اطلاعات، مدیریت سلامت روان، زنان و واکسیناسیون، مدیریت زندگی سالم، سلامت اجتماعی و  سلامت باروری در بحران کرونا پرداخته و انتخاب شده است.

حسینلو بیان کرد: مدیریت بانوان در بخش های مختلف از جمله دریافت اطلاعات از منابع معتبر، تشخیص منابع معتبر از غیر معتبر، استفاده صحیح و انتشار اطلاعات در شبکه‌های مجازی، مدیریت سوگ، استرس، خشونت خانگی، روابط خانوادگی سالم، تقویت مهارتهای ارتباطی، حمایت همسران از یکدیگر در این هفته تحلیل و بررسی شد.

به گفته وی، تغذیه سالم، فعالیت بدنی در منزل، فقر، بیکاری، از دست دادن سرپرست خانواده، زنان سرپرست خانواده، فرصت کارآفرینی، آموزش راه اندازی کسب و کار در فضای مجازی برای زنان، روابط زناشویی ایمن و سالم، بارداری، زایمان، شیردهی، اهمیت واکسیناسیون و رفع باورهای غلط، دریافت اطلاعات صحیح درباره عوارض واکسیناسیون، حمایت از همسران و فرزندان، پیشگیری از انتقال کووید۱۹ در بین افراد خانواده از دیگر موضوعاتی است که در این هفته مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت.

وی خاطرنشان کرد: در بسته خدمتی سلامت میانسالان با هدف افزایش امید به زندگی سالم، تامین، حفظ و ارتقای سلامت همه‌ جانبه در ابعاد جسمی، روانی و اجتماعی زنان و مردان ۳۰ تا ۶۰ ساله در مراکز خدمات جامع سلامت شهرستان همدان خدمات رایگان ارائه می شود.

کارشناس برنامه میانسالان مرکز بهداشت شهرستان همدان اظهار داشت: از سال ۹۶ تا ۹۸ یعنی طی سه سال در شهرستان همدان ۶۰ درصد کل میانسالان و ۷۴درصد بانوان میانسال بسته خدمتی دریافت کردند اما از سال ۹۹ تاکنون به دلیل همه گیری کرونا این خدمات به صورت غیرحضوری( تلفنی) و مبتنی بر درخواست و بر اساس مراجعه ارائه می شود.

حسینلو، بسته خدمتی پیش بینی شده برای میانسالان را شامل تن سنجی و ارزیابی الگوی تعذیه، ارزیابی سلامت روان، ارزیابی فعالیت جسمانی، مصرف دخانیات، الکل، دارو و موادمخدر، ارزیابی فشار خون، قند خون، چربی خون و خطر سنجی حوادث قلبی و عروقی با هدف پیشگیری و تشخیص زودرس بیماریهای غیرواگیر، غربالگری سرطان هایی شایع زنان و ارزیابی سلامت باروری و یائسگی توسط ماما، غربالگری سرطان های شایع مردان دانست.

کارشناس برنامه میانسالان مرکز بهداشت شهرستان همدان بیان کرد: چنانچه در موارد یاد شده مشخص شود که مراجعه کننده دارای مشکلی است به کارشناس مربوطه و به پزشک برای ادامه فرایند درمان ارجاع داده می شود.

وی از تحویل ویتامین D۳ برای پیشگیری از پوکی استخوان ماهانه یک عدد (پرل ۵۰ هزار واحدی) خبر داد و گفت: همه خدمات عنوان شده در مراکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی، پایگاه‌های بهداشتی و خانه های بهداشت شهرستان همدان رایگان ارائه می‌شود.

هفته سلامت بانوان ایرانی (سبا) از ۲۴ مهر آغاز و تا ۳۰ مهر ادامه دارد.