نرگس باباخانی روز پنجشنبه به مناسبت هفته ملی سلامت بانوان در گفت وگوی اختصاصی با ایرنا افزود: با توجه به نقش موثر بانوان در پیشگیری و درمان بیماری کرونا در خانواده، اجتماع و سیستم بهداشتی درمانی کشور آنها باید نسبت به بیماری کرونا و آثار بی توجهی به دستورالعمل های بهداشتی حساس باشند.
وی اضافه کرد: لزوم و اهمیت خودمراقبتی در شرایط کنونی مسوولیتی اجتماعی، اخلاقی و مبتنی بر باورهای دینی است.
باباخانی ادامه داد: رسیدگی به بیمار مبتلا، ضدعفونی کردن مداوم محیط و وسایل شخصی بیمار، توجه به تغذیه فرد مبتلا و سایر افراد خانواده، خرید مایحتاج خانواده در شرایطی که پدر خانواده مبتلا به بیماری است، رسیدگی به دروس فرزندان، حفظ نشاط در خانواده، حفظ روابط عاطفی زناشویی از یکسو و همزمان مراقبت از خود در برابر ابتلا به بیماری و حضور در محل کار برای بانوان کارمند، فشار فیزیکی و روانی بسیار زیادی را بر زنان وارد میکند.
کارشناس سلامت میانسالان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان ادامه داد: شیوع ویروس کرونا نه تنها سبب نگرانی در زمینه سلامت همگانی می شود بلکه سبب بروز تعدادی از بیماری های روانشناختی، شامل اضطراب، ترس، افسردگی، رفتارهای اجتنابی، تحریکپذیری، اختلال خواب و استرس می شود.
وی خاطر نشان کرد: اما در این میان زنان حتی در صورت داشتن شغل، بار اصلی مسوولیت خانه و کار با فرزندان را به عهده دارند و این بار روانی بیشتری را به آنها تحمیل میکند.
باباخانی توصیه کرد: با توجه به انتشار هر روزه مطالب متعدد و متنوع در انواع رسانه های خبری، مخاطبان به ویژه کسانی که بیشترین اطلاعات و اخبار خود را از طریق شبکه های مجازی در مورد بیماری دریافت میکنند قبل از باور، کاربرد و انتشار مطالب، اعتبار و صحت خبر را مد نظر قرار دهند.
وی بیان کرد: در این راستا همچنین باید از تماشا و گوش دادن به اخباری که ایجاد اضطراب میکند پرهیز و تنها به اطلاعات منابع معتبر توجه کرد که در این باره نیز زنان به عنوان مادر و همسر نقش موثری در ترویج منابع معتبر آموزشی و اطلاعات معتبر و پیشگیری از انتشار باورهای غلط دارند.
کارشناس سلامت میانسالان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان با تاکید بر ضرورت توجه به سبک زندگی سالم اظهار داشت: چاقی و دیابت از مهمترین عوامل خطرساز برای بیماران مبتلا به کرونا است و طبق یک مطالعه چاقی احتمال بستری شدن به علت کرونا را ۲ برابر افزایش میدهد.
باباخانی با بیان اینکه زنان تعیین کننده الگوی تغذیه برای خود و همه اعضای خانواده هستند گفت: نوشیدن روزانه هشت لیوان آب، استفاده از شیر و لبنیات کم چرب حداقل روزانه ۲ لیوان شیر، مصرف ماهی حداقل ۲ نوبت در هفته، پرهیز از مصرف مواد غذایی سرخ شده، فست فودها و نوشابههای گازدار، استفاده از روغن مایع گیاهی و گنجاندن انواع آجیل و مغزهای بینمک الگوی تغذیه سالم است.
وی اضافه کرد: آثار ناگوار و مخرب بی تحرکی و نشستن طولانی مدت بر سلامتی، میتواند منجر به عواقب ناخوشایندی مانند سکته قلبی و مغزی، دیابت، فشارخون بالا، چاقی، چربی خون بالا، کبد چرب، افسردگی، کاهش قوای عضلانی شود.
کارشناس سلامت میانسالان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان ادامه داد: از سوی دیگر، فعالیت بدنی با شدت متوسط، ایمنی بدن را در مقابل کرونا بالا میبرد همچنین در کاهش استرسهای ناشی از پاندمی موثر است همچنین انجام فعالیت بدنی و ورزش لازم نیست به طور حتم در زمین بازی یا کوچه و خیابان یا در دل صحرا و دامن طبیعت باشد، در خانه و در دوران قرنطینه خانگی نیز میتوان فعال بود.
باباخانی با تاکید بر ضرورت پاسداشت و تکریم بانوان فداکار کادر بهداشت و درمان به عنوان پیشتازان پیشگیری و درمان کرونا بیان کرد: شرایط کنونی، کارکنان نظام سلامت شامل بهورز، مراقب سلامت، ماما، پرستار و نیروهای خدماتی تا کادر تخصصی بیمارستانها که بیشتر آنان را زنان تشکیل میدهند، با مخاطرات جدی سلامت جسم و روان مواجه کرده و در طولانی مدت، اثر آن بر سلامتی، حقوق و آزادیهای زنان می تواند به همه ما آسیب برساند.
وی ادامه داد: از سوی دیگر زنان ۷۰ درصد از کارکنان مراقبت های سلامت را تشکیل می دهند اما در مدیریت سلامت تعداد مردان بسیار بیشتر از زنان است؛ هنگامی که تصمیمهایی در مورد این بیماری همه گیر گرفته می شود، ما به زنان نیاز داریم تا از سناریوی بدترین حالت مانند افزایش دوباره سرایت ها، کمبود نیروی کار جلوگیری شود.
کارشناس سلامت میانسالان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان درباره سلامت باروری زنان در دوران همه گیری کرونا هم گفت: زنان باردار باید از اقدامات احتیاطی برای محافظت از خود در برابر کرونا استفاده کنند و علائم احتمالی شامل تب و لرز، سرفه یا مشکل در تنفس را به ارائه دهنده خدمات بهداشتی درمانی گزارش دهند.
باباخانی اضافه کرد: اگرچه باید تعداد دفعات رفت و آمد برای زنان باردار کاهش یابد، اما برای داشتن بارداری سالم و کم خطر باید حداقل مراقبتهای دورهای صورت گیرد.
وی تاکید کرد: رابطه زناشویی در افرادی که علامتی ندارند و در معرض آلودگی قرار نگرفتند میتواند یک روش برای بهبود روابط بین زوجین و در برخی افراد روشی برای کاهش اضطراب در این دوران پر استرس باشد بنابراین توصیه می شود از فرصت ماندن در خانه برای تقویت رابطه عاطفی و بهبود روابط زناشویی استفاده شود.
وی گفت: در هفته سلامت بانوان امسال، زنان نگرانی هایی در زمینه بیماری و مرگ و میر ناشی از این ویروس، حفظ سلامت مادر و نوزاد در دوره بارداری و پس از زایمان دارند علاوه بر این افزایش وظایف و مسوولیتهای زنان برای اداره خانواده در جریان شیوع کرونا آسیبهای جدی به سلامت جسمی، روانی و اجتماعی زنان وارد میآورد.
هفته ملی سلامت بانوان ایران از ۲۴ مهر آغاز میشود.
نظر شما