به گزارش خبرنگار ایرنا، علی فتح الهی روز دوشنبه در جلسه ستاد پیشگیری از آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در فرمانداری شهرستان رشت اظهار داشت: بخشداران موضوع ضرورت حساسیت دهیاران نسبت به بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان را اطلاع رسانی کنند تا در صورت بروز تلفات غیرعادی اقدامات به موقع انجام شود.
وی بیان داشت: روستائیان نیز باید نسبت به تلفات غیرعادی طیور حساس باشند و موارد را به دهیاران یا ادارات دامپزشکی اطلاع دهند تا اقدامات پیشگیرانه لازم و به موقع انجام گیرد.
فرماندار رشت با تاکید بر ضرورت کنترل جدی در حمل و نقل طیور به لحاظ بهداشتی و برخورداری از تاییدیه دامپزشکی افزود: نظارت ها باید در این زمینه با جدیت انجام شود تا حمل و نقل طیور به صورت کاملا بهداشتی انجام شود.
فتح الهی با بیان اینکه بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان تنها مربوط به شهرستان های برخوردار از تالاب نیست، گفت: این ویروس به روش های مختلف انتقال می یابد بنابراین باید این مهم در شهرستان رشت نیز مورد توجه جدی واقع شود.
بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان از بیماری های واگیر و کشنده پرندگان است که توسط ویروس نوع A که تمایل زیادی به سلول های مخاطی به ویژه دستگاه تنفس و گوارش دارد، ایجاد می شود و می تواند انسان، خوک، پستانداران دریایی، سنجاب و حتی گربه سانانی مانند پلنگ و ببر را نیز آلوده کند.
هنگام آماده سازی غذا، از ظروف مشترک برای گوشت پختهشده و خام استفاده نشود، قبل و بعد از اینکه با گوشت خام پرندگان سر و کار داشتید، دست هایتان را با آب و صابون بشویید.
به پرنده بیمار یا مرده نزدیک نشوید، برای جمعآوری این پرنده ها و هر حیوان مرده دیگر، با مسئولان ذیربط محل زندگی تان تماس بگیرید، افرادی که پرنده های خانگی نگهداری میکنند، از راهنمایی های ارائه شده در این باره تبعیت کنند.
اگر به مناطق دارای شیوع بیماری آنفولانزای مرغی سفر میک نید، بهتر است از حضور در بازار حیوانات زنده و مزارع طیور پرهیز کنید و به مدفوع پرندگان نزدیک نشوید.
انسان پس از تماس مستقیم با پرندگان آلوده به ویروس H۵N۱، مبتلا میشود. هریک از کارهای زیر انسان را گرفتار آنفولانزای مرغی میکند:
تماس و پرکندن پرندگان بیمار؛ تماس با مدفوع و دیگر ترشحات پرندگان بیمار و یا تنفس در هوایی که این پرندگان در آنجا هستند؛ آماده کردن پرندگان بیمار برای پختن غذا؛ کشتار پرندگان آلوده؛ آماده کردن پرندگان برای فروش؛ حضور در بازار برای فروش پرندگان بیمار زنده.
این ویروس ازطریق بزاق، ترشحات بینی، مدفوع و همچنین غذایی که پرندگان میخورند، بهسادگی به آنها سرایت میکند. در ضمن این ویروس میتواند از طریق سطوح آلوده به ویروس، مانند قفسها و دیگر تجهیزات دامداری نیز به آنها منتقل شود.
خوشبختانه پختن و خوردن گوشت پرندگان مبتلا، فرد را بیمار نمی کند، اما دمای پخت گوشت پرندگان مبتلا باید حداقل ۷۴ درجه باشد و هنگام پخت تخم پرندگان آلوده، باید زرده و سفیدهی آن کاملا سفت شوند.
فضولات پرندگان نیز ممکن است حاوی ویروس باشند و غذای مصرفی پرندگان، تجهیزات، وسایل نقلیه، کفش و لباس، خاک، گرد و غبار و آب اطراف خود را آلوده کنند. پاها و روی بدن حیوانات نیز ممکن است آلوده به ویروس باشند.