امیر موسوی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار سیاسی ایرنا، همچنین حضور وزرای خارجه کشورهای همسایه افغانستان به اضافه روسیه و مشارکت دبیرکل سازمان ملل را بیانگر نقش مهم، اساسی و استراتژیک جمهوری اسلامی برای حل و فصل مسائل منطقه ارزیابی کرد.
کارشناس مسائل منطقه ادامه داد: با حضور کشورهای همسایه افغانستان چهار هدف تحقق پیدا میکند؛ نخست پشتیبانی واضح کشورهای همسایه از ملت افغانستان تا آنها احساس کنند تنها نیستند و برای همکاری داخلی و منطقهای و بینالمللی و کمک اقتصادی تشویق میشوند.
موسوی اضافه کرد: دومین هدف، ایجاد هماهنگی میان کشورهای همسایه افغانستان است تا نقشه شوم آمریکا و رژیم صهیونیستی در منطقه تحقق پیدا نکند زیرا واشنگتن درپی آن است افغانستان نقطه بحران باشد.
وی خاطرنشان کرد: هدف سوم و مهم، مبارزه با تروریسم و مواد مخدر است. در این باره کشورهای همسایه اگر همکاری خوبی داشته باشند میتوانند برای سوء استفاده کنندگان از شرایط داخلی افغانستان برای ایجاد گروههای تروریستی و یا صادرات مواد مخدر محدودیت ایجاد کنند.
موسوی یادآور شد: هدف چهارم، ساماندهی مهاجرت میلیونها افغان است. آمریکا بسیار منافقانه عمل میکند بطوریکه در این موضوع هیچ کمکی از این کشور نمیبینیم. واشنگتن درپی این است افغانستان دچار بحران شود تا همسایگان آن هم دچار ضرر و آسیب شوند.
این کارشناس مسائل غرب آسیا برگزاری این قبیل اجلاسها را نشان از عزم کشورهای همسایه برای حل مسأله افغانستان دانست و افزود: کشورهای همسایه، نگران مخاطرات ناشی از بی نظمی در افغانستان هستند. با توجه به اینکه بودجه افغانستان هم اکنون از سوی آمریکا گروگان گرفته شده و کابل فاقد توان مالی است این موضوع میتواند در کوتاه مدت و بلندمدت در منطقه بحران ایجاد کند.
وی، برگزاری موفقیت آمیز نشست همسایگان افغانستان به اضافه روسیه را بیانگر اراده جدی و قوی جمهوری اسلامی ایران برای ایجاد راه حل و کمک به افغانستان ارزیابی کرد.
اهداف ایران برای نشست وزیران خارجه کشورهای همسایه افغانستان در تهران موضوعی بود که موسوی در ادامه سخنانش به آن پرداخت و گفت: نخستین هدف این است که به ملت افغانستان بگوییم تنها نیستند و دوم اینکه مسوولان و گروههای سیاسی افغان را تشویق به ایجاد تفاهم و مشارکت فراگیر در اداره افغانستان کنیم.
کارشناس مسایل منطقه افزود: اگر در آینده افغانستان همه گروهها مشارکت داشته باشند میتوانند در افغانستان را امنیت ایجاد کنند و بحرانها به پایان میرسد و تروریستهای تکفیری فرصتی برای جولان در افغانستان نخواهند داشت.
وی ادامه داد: نکته دوم اینکه جمهوری اسلامی ایران ارتباط خوب و متوازن و براساس منافع ملی با کشورهای همسایه از جمله با افغانستان دارد. آمریکا در ۲۰ سال حضورش در افغانستان تلاش کرد میان دو ملت ایران و افغانستان سوء تفاهم ایجاد کند اکنون فرصت تفاهم، همکاری و تبادلات اقتصادی فراهم شده است.
موسوی درباره مزیتهای ساز و کار نشست همسایگان افغانستان در مقایسه به ساز و کارهای مشابه، گفت: تنظیم، تقویت و سازماندهی ساز و کار و ارتباط ما با افغانستان و همسایگان آن میتواند برای سایر کشورها الگو شود و فرصت سوء استفاده را از دشمنان بگیرد.
این کارشناس مسائل منطقه، تصریح کرد: آمریکا قبل از خروج از افغانستان، میخواست این کشور به عنوان مساله و تهدیدی برای جمهوری اسلامی ایران، چین و حتی روسیه باشد اما بیداری و ذکاوت نخبگان افغانستان و روسای قبایل و ورود به موقع جمهوری اسلامی ایران به این مساله مانع طرحها و نقشههای شوم آمریکا شد.
وی عنوان کرد: آمریکا پس از خروج از افغانستان برنامههای دیگری داشت اما اقدامات بزرگ سردار شهید قاسم سلیمانی درگذشته باعث شد آنها بازنده این اقدام باشند بطوریکه تمام مسائل علیه آمریکا شده است. اکنون سردار اسماعیل قاآنی همین راه را ادامه میدهد و تلاشهای وزارت امور خارجه و شخص رییسجمهوری هم در خنثی کردن نقشههای آمریکا موثر بود.
موسوی گفت: در شرایط فعلی نیاز است ارتباط و هوشیاری خود را با ملت افغانستان ادامه دهیم و به طور مرتب پیگیر مسائل آنها باشیم. به ویژه بخش اقتصادی ایران بطور مثال در زمینه مواد غذایی، دارو و سوخت میتواند کمکهای خوبی به افغانستان داشته باشد. صندوقی ایجاد شده که ایران هم چون برخی کشورهای دوست افغانستان کمکهایی را داشته باشد.
این کارشناس مسائل استراتژیک خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی هم به سهم خود کمکهای شایستهای در موضوع افغانستان انجام داده است و این ساز و کار، در موضوع کمک به مردم عراق سابقه داشته است. در موضوع افغانستان هم بنا به فرمایشهای رهبر معظم انقلاب اسلامی که گفتند این حرکت باید ادامه پیدا کند، به خوبی ارتباط شکل گرفته است و طرفهای مختلف افغان از عملکرد ایران رضایتمندی لازم را دارند.
به گزارش ایرنا، دومین نشست وزرای امور خارجه کشورهای همسایه افغانستان به اضافه روسیه روز چهارشنبه با حضور وزیران خارجه ایران، ترکمنستان، تاجیکستان و ازبکستان و سفرای چین و روسیه برگزار شد.
همچنین در این نشست دبیرکل سازمان ملل، وزرای امور خارجه روسیه و چین به طور مجازی و سفرای کشورهای خارجی مقیم در تهران هم به شکل مهمان حضور داشتند.