استمرار رایزنی‌ها بین همسایگان افغانستان یک ضرورت است

تهران-ایرنا- دیپلمات پیشین با تاکید بر لزوم تداوم رایزنی همسایگان افغانستان برای حل بحران این کشور گفت: رهبران اروپایی هفته‌ای چندبار درباره مسائل مختلف رایزنی می‌کنند و لازم است کشورهای منطقه ما نیز به همین شکل در فاصله‌های زمانی کوتاه با یکدیگر دیدار و مسائل فی‌مابین را حل و فصل کنند.

محسن روحی صفت در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایرنا اظهار کرد: بحران افغانستان یک بحران پیچیده است که ریشه های تاریخی دارد و مشکلات آن حاصل دخالت قدرت‌های خارجی در این کشور است.

 وی اضافه کرد: روزگاری، اتحاد جماهیر شوروی تلاش کرد این کشور را تحت نفوذ خود درآورد و در زمان دیگری هم، ناتو به رهبری آمریکا این کشور را تحت اشغال خود در آورد. همیشه قدرت های خارجی عامل بی ثباتی در افغانستان و منطقه بوده‌اند و مردم  این کشور تاوان دخالت آنها را پرداخت کرده‌اند.

 نقش قدرت‌های فرامنطقه‌ای در افغانستان کاسته شده است

روحی صفت به برگزاری نشست وزیران خارجه کشورهای همسایه افغانستان در پاکستان، مسکو و تهران اشاره کرد و گفت: خوشبختانه، اکنون تا حدودی نقش نیروهای فرامنطقه‌ای در افغانستان کاسته شده و نقش قدرت‌های منطقه‌ای و کشورهای همسایه افزایش یافته است. تاریخ ثابت کرد که مشکل افغانستان بدون دادن نقش لازم به کشورهای همسایه حل نمی‌شود.

این دیپلمات پیشین کشورمان، برگزاری نشست وزیران خارجه کشورهای همسایه افغانستان در تهران را به نفع مردم افغانستان، کشورهای همسایه، منطقه و کل جهان ارزیابی کرد و گفت: افغانستان کشوری است که قومیت‌های متعددی آنجا زندگی می‌کنند و این قومیت‌ها با قومیت‌های ساکن در کشورهای همسایه، اشتراکات زبانی، دینی، قومی و فرهنگی دارند. در این شرایط صلح پایدار در افغانستان موجب آرامش مرزهای کشورهای همسایه خواهد بود و هرگونه درگیری، مرزهای کشورهای همسایه را با بحران تروریسم و هجوم پناهندگان مواجه خواهد کرد.

روحی‌صفت، تعدد زبانی، قومی، مذهبی و فرهنگی افغانستان را یکی از عوامل پیچیده شدن بحران در این کشور ارزیابی کرد و گفت: همسایگان افغانستان از جمله ایران خواهان ثبات پایدار در افغانستان هستند و این موضوع، منوط به حضور همه گروه‌ها در قدرت است و حقوق اقلیت‌ها باید محترم شمرده شود.

 مسئولان کنونی افغانستان در صورت تشکیل دولت فراگیر مورد حمایت همسایگان خواهند بود

 وی اضافه کرد: مسئولان کنونی افغانستان در صورت تشکیل دولت فراگیر، هم از نظر مشروعیت سیاسی و هم از نظر اقتصادی مورد حمایت کشورهای همسایه خواهند بود. اگر مسئولان کنونی افغانستان انعطاف نشان دهند هم پایگاه‌ مردمی آنها تقویت می‌شود و هم مشارکت همه گروه‌ها برای ساختن افغانستانی آباد جلب می‌شود.

روحی صفت گفت: مشکل افغانستان پیچیده است و گرچه با برگزاری چند کنفرانس حل نخواهد شد اما برگزاری این کنفرانس‌ها موجب نزدیکی دیدگاه‌های مسئولان کشورهای همسایه افغانستان و رسیدن آنها به یک فهم مشترک از موضوع و یک گام روبه جلو محسوب می‌شود.

این دیپلمات پیشین کشورمان، راه‌حل ایجاد صلح پایدار در افغانستان را گفت‌وگوهای بین‌الافغانی با حمایت کشورهای همسایه عنوان کرد و افزود: اکنون که همسایگان افغانستان درباره راه حل بهبود شرایط افغانستان متفق‌القول هستند، امیدواریم مسئولان کنونی افغانستان نیز سهم خود را در ای نباره به خوبی ایفا کنند.

 وی تصریح کرد: با اینکه کشورهای همسایه افغانستان در جاهایی، نگاه متفاوتی به مسائل دارند اما همه نگران از هم پاشیده شدن افغانستان از نظر اجتماعی و اقتصادی و تبدیل شدن این منطقه به مامنی برای ظهور گروه‌های تندرو مثل القاعده و داعش هستند.

همسایگان افغانستان نگران سرایت تروریسم هستند

 روحی صفت خاطرنشان کرد: هیچ کدام از کشورهای همسایه افغانستان حتی پاکستان نیز از قدرت گرفتن داعش در افغانستان خوشنود نیست و همه نگران سرایت تروریسم به کشورهایشان هستند. لازم است موضوعات افغانستان اولویت‌بندی شود و در یک چارچوب منظمی به مسئولان کنونی این کشور منتقل شود تا بتوانیم به صلح پایدار و دولت فراگیر در این کشور برسیم.

وی درباره اهمیت تداوم رایزنی ها بین ایران و دیگر همسایگان افغانستان نیز گفت: رهبران اروپایی هفته‌ای چندبار درباره مسائل فی‌مابین رایزنی و گفت‌وگو دارند و لازم است کشورهای منطقه ما نیز به همین شکل در فاصله‌های زمانی کوتاه با یکدیگر دیدار و مسائل فی مابین را حل و فصل کنند زیرا دشمنان از همین نقطه ضعف‌ها و سوءتفاهمات استفاده و به کشورهای منطقه آسیب می‌زنند.

این دیپلمات پیشن خاطرنشان کرد: موضوع مهاجران افغان و کاشت مواد مخدر و ترانزیت آن از افغانستان به دیگر کشورها نیز از نگرانی‌های مشترک کشورهای همسایه هستند و خصوصا در دوره تحریم طولانی‌مدت که ما با آن روبه رو هستیم، برای تامین نیازهای پناهندگان افغان، مجبوریم از منابع ملی استفاده کنیم و این هم برای ما و هم برای دیگر همسایگان؛ که شرایط اقتصادی مساعدی ندارد، چالش‌هایی را ایجاد کرده است.

این کارشناس ارشد مسائل افغانستان گفت: همسایگان افغانستان علاقه‌مند هستند که با تشکیل یک دولت فراگیر در این کشور، بین حاکمان افغانستان و مردم این کشور اعتمادسازی شود و به این ترتیب جلوی مهاجرت ها گرفته شود.

 وی یادآورشد: ایران در خط مقدم مبارزه با تزانزیت مواد مخدر و سیل مهاجران از افغانستان به اروپاست و انتظار می‌رود دولت‌های اروپایی به این موضوع توجه جدی نشان دهند.

روحی‌صفت گفت: در ۲۰ سال گذشته، ناتو و آمریکا، افغانستان را اشغال کردند و وضعیت فعلی این کشور، نتیجه حضور آنهاست و آنها در این باره مسئول هستند و باید جوابگو بوده و جبران کنند. کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان و صلیب سرخ مناطقی را در مرز ایران و در داخل خاک افغانستان ایجاد کنند که پناهندگان بتوانند تا زمانی که ثبات سیاسی به این کشور برمی‌گردد به حداقل های زندگی دسترسی داشته باشند.

وی خواستار قرار گرفتن فعالیت‌ کشورهای همسایه زیر چتر حمایت سازمان ملل متحد شد و افزود: نگاه کشورهای همسایه افغانستان از جمله ایران می‌تواند از طریق سازمان ملل متحد به مسئولان کنونی این کشور منتقل شده و در صورت تایید تحقق آنها توسط سازمان ملل، حکومت کنونی افغانستان به رسمیت شناخته شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha