تهران- ایرنا- همزمان با تثبیت شرایط اجراهای نمایشی با ورود به نیمه دوم سال، آغاز دو جشنواه بین‌المللی تئاتر خیابانی مریوان و تئاتر استانی، تکاپوی هنرمندان تئاتر برای اجرای عمومی و بازگرداندن شرایط تئاتر به روزهای قبل از کرونا از اخبار مهم تئاتر طی هفته گذشته به شمار می‌ود.

ورود به نیمه دوم سال همواره برای هنرمندان، مسئولان و دست‌اندرکاران عرصه تئاتر کشور به مثابه آغاز فعالیت و تکاپو برای برگزاری خیل جشنواره‌های عرصه هنرهای نمایشی به شمار می‌رود. ازجمله مهم‌ترین این رویدادها که در ماه‌های آبان و آذر برگزار می‌شود می‌توان به جشنواره بین‌المللی تئاتر خیابانی مریوان، جشنواره بین‌المللی تئاتر کودک و نوجوان همدان و جشنواره ملی استان‌های سراسر کشور اشاره کرد که خود آغاز پذیرش آثار منتخب و برگزیده هنرمندان استانی برای حضور در جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر به شمار می‌رود.

هرچند شیوع ویروس کرونا طی قریب به ۲۰ ماه اخیر شرایط اجراها را دست‌خوش تغییر کرد؛ خوشبختانه از ابتدای پاییز ۱۴۰۰ خورشیدی با فروکش کردن پیک پنجم کرونا  جامعه شاهد شور و نشاط هرچه بیشتر هنرمندان تئاتر برای گرمابخشی به فصل اجراها همچنین تلاش مسئولان و دست‌اندرکاران برای برگزاری رخدادها و رویدادهای ملی و بین‌المللی جشنواره‌های تئاتری هستیم.

همه این‌ها دست‌به‌دست یکدیگر داده تا در کنار خنکای آخرین پاییز قرن حاضر شاهد گرمابخشی تنور اجراهای نمایشی به اتمسفر و جغرافیای تئاتر ایران باشیم.

برهمین اساس از مهم‌ترین تیتر اخبار حوزه هنرهای نمایشی از ۲۹ مهر تا ششم آبان می‌توان به جشنواره تئاتر استان‌ها امکانی است برای نمایش استعدادهای جوان، اجرایی شدن حریم تئاترشهر در گرو جلسه با شهردار تهران، تاکید سرپرست معاونت امور هنری وزارت فرهنگ درباره حفظ شانیت تئاترشهر، تئاتر خیابانی محملی برای شناسایی و بیان معضلات جامعه است، معرفی داوران جشنواره بین‌المللی تئاتر خیابانی مریوان، برگزاری جشنواره تئاتر خیابانی با رعایت کامل شیوه‌نامه‌های بهداشتی، انتخاب مدیر دبیرخانه سومین جشنواره تئاتر سردارآسمانی، برپایی کلاس زندگان در تماشاخانه ایرانشهر به تهیه‌کنندگی نوید محمدزاده، تبدیل مرشد و مارگاریتا به شام آخر برای جستجوی حضرت مسیح (ع)!، پایان ضبط فیلم‌تئاتر «خاطرات خانه‌ای که...»، آماده شدن نمایش س وهم شیشه ای برای اجرا  و حضور گلاب آدینه با نمایش بانوی محبوب من در تئاترشهر اشاره کرد.

جشنواره تئاتر استان‌ها امکانی است برای نمایش استعدادهای جوان

استاد علی نصیریان به سی‌وسومین جشنواره تئاتر استان‌های کشور که در حال برگزاری است، پیام داد.

در پیام نصیریان خطاب به این رویداد و هنرمندان حاضر در آن آمده است: در اواسط دهه‌ ۳۰ که اداره‌ هنرهای دراماتیک تأسیس شد و ما در آنجا جمع شدیم رفته رفته به تئاتر جوان شهرستان توجه شد. برای اولین بار یکی دو نفر از ما را به منظور کمک‌های فنی و هنری به شیراز و اصفهان اعزام کردند. آنچه ما دریافتیم کمبود امکانات مادی و مهم‌تر از آن کمبود فرهنگ و اطلاعات فنی تئاتری از بازیگری تا کارگردانی و نویسندگی و طراحی صحنه و غیره بود. نه کتابی وجود داشت و نه معلمی آزموده، جوانان مستعد و مشتاق با تکیه به استعداد خودجوش خود با اطلاعاتی که از گوشه و کنار به دست آورده بودند کار می‌کردند و گه‌گاه کارهای درخور توجهی هم اجرا می‌کردند.

در نتیجه به این فکر افتادیم که اولین قدم کمک به آنها مسأله آشنایی با مبانی و اصول تئاتر است تصمیم گرفتیم که از فارغ التحصیلان دو دانشکده تئاتر که در آن زمان در تهران وجود داشت برای ایجاد مراکز آموزش تئاتر در شهرستان‌ها استفاده کنیم. در همان دوران گروه‌های تئاتر در تهران به شهرستان‌ها سفر می‌کردند و تئاترهایی را که در تهران اجرا شده بود برای مردم در شهرهای دیگر ایران اجرا می‌کردند.

این بازیگر پیشکسوت در ادامه پیام خود آورده است: در همین رفت و آمدها با جوانان شهرستانی آشنا شدیم و رفته رفته ارتباط هنری و فرهنگی جالبی ایجاد شد. با این تفاصیل کم‌کم تئاتر شهرستان نضج گرفت و بارور شد و ما را به فکر برگزاری جشنواره تئاتر شهرستان انداخت. قبل از انقلاب سه دوره‌ این جشنواره درسال‌های ۵۵، ۵۶ و ۵۷ برگزار شد.

نصیریان در انتهای پیام آورده است: در گوشه و کنار ایران در هر زمینه‌ ای استعدادهای درخشانی وجود دارد که متأسفانه شناخته نمی‌شود و به رشد و بروز نمی‌رسد. جشنواره تئاتر شهرستان امکانی است برای ارائه و نمایش خلاقیت‌ها و استعدادهای جوان شهرستان‌ها. امیدورام در دوره آخر که سی و سومین دوره‌ جشنواره تئاتر شهرستان بعد از انقلاب است با تلاش‌ها و کوشش‌های جوانان ثمرات پرباری برای آینده تئاتر ایران داشته باشد.

اجرایی شدن حریم تئاترشهر در گرو جلسه با شهردار تهران

قادر آشنا مدیرکل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد برای اجرایی شدن حریم مجموعه تئاترشهر درخواست جلسه با شهرداری تهران ارائه شده است.

موضوع حریم مجموعه تئاتر شهر که سال‌های متمادی است از سوی بسیاری از هنرمندان و همچنین اصحاب رسانه به‌عنوان یک مطالبه مطرح شده و مدیران و مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به ویژه وزرای فرهنگ و ارشاد اسلامی پیگیر اجرایی شدن آن بودند در سال ۱۴۰۰ وارد مرحله جدیدی شد.

آشنا ۲۲ شهریور اعلام کرد جلسه‌ای با موضوع حریم مجموعه تئاتر شهر در وزارت میراث فرهنگی برگزار شد و طی آن جلسه و در شورای مربوطه در وزارت میراث فرهنگی حریم تئاتر شهر تعیین و مصوب و قرار شد این مصوبه به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ابلاغ شود.

وی تأکید کرد به محض اینکه وزارت میراث فرهنگی مصوب حریم تئاترشهر را به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ابلاغ کند، با همکاری شهرداری تهران و شورای شهر و نهادهای مربوطه اقدامات لازم در خصوص حریم تئاتر شهر انجام می‌شود.

در نهایت مدیرکل هنرهای نمایشی چهارم آبان‌ماه درباره آخرین وضعیت اجرایی شدن حریم مجموعه تئاتر شهر بعد از مصوبه وزارت میراث فرهنگی گفت: درخواست جلسه با شهردار محترم تهران را ارائه داده‌ایم و منتظریم تا در این جلسه با حضور وی درباره اجرایی شدن حریم مجموعه تئاتر شهر گفتگو داشته باشیم.

آشنا یادآور شد: اسناد و مدارک لازم در خصوص حریم مجموعه تئاترشهر را در اختیار داریم و در جلسه با شهردار تهران این اسناد و مدارک ارائه می‌شود تا در خصوص اجرایی شدن حریم مجموعه تئاتر شهر تصمیم‌گیری شود.

تاکید سرپرست معاونت امور هنری وزارت فرهنگ درباره حفظ شانیت تئاترشهر

محمود شالویی سرپرست معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شامگاه ۲۹ مهر از محوطه، تالارهای اجرا و بخش‌های مختلف مجموعه تئاترشهر بازدید کرد.

در این بازدید ابراهیم گله دارزاده رییس تئاتر شهر از مرمت‌ها و بازسازی‌های تئاتر شهر، ضرورت‌های این مجموعه در زمینه مرمت و همچنین درباره پیگیری‌ها و اقداماتی که تاکنون برای وضعیت حریم تئاترشهر انجام شده و شرایط اجراها گزارشی ارائه کرد.

سرپرست معاونت امور هنری با تاکید بر اهمیت تئاتر شهر و حفاظت مناسب این مجموعه گفت: ضرورت دارد با بررسی و آسیب‌شناسی دقیق ساماندهی مجموعه تئاترشهر در تعامل با نهادهای مختلف پیگیری و شان این مجموعه هنری و فرهنگی در ارتباط با جامعه حفظ شود.

تئاتر خیابانی محملی برای شناسایی و بیان معضلات جامعه است

محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن ارسال پیامی به پانزدهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر خیابانی مریوان تاکید کرد: تئاتر خیابانی محملی برای شناسایی و بیان معضلات جامعه است.

در این پیام آمده است: یکی از رسالت‌های تئاتر را اگر شناسایی و بیان معضلات و کاستی‌های جامعه در نظر داشته باشیم بی‌گمان تئاتر خیابانی محملی مبارک و وجیه برای بروز این رسالت است و رسانه ای شریف برای هماوایی با مردمان و شهروندان و همگامی با ایشان برای پالایش جان و جهان.

تئاتر در ذات ارزشمندش توان انسان را از جسم و جان و خیال به عاریت می‌گیرد تا از پی زدودن غبارها و زنگارها، فردا را روشن تر کند. سپاس از همت و توان هنرمندان شریف کشورمان که در تمام شرایط و وقایع، با انسانی‌ترین و پاک‌ترین شیوه از انسان می‌گویند و با مردمان خویش به مهر همپا می‌شوند. برای نشاندن لبخندی بر لبها، زدودن غمی از چشم‌ها، برگرفتن خسی از پاها و افروختن شعله امید در دل‌ها.

اسماعیلی در انتهای پیام آورده است: به صدق، این همت و تلاش را که در پانزدهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر خیابانی در مریوان، شهر مقاومت و دفاع، با مردمان باصفایش جلوه گر شده است ارج می نهیم و از پروردگار مهربان برای تمام هنرمندان ایران اسلامی، دست اندرکاران و برگزارکنندگان این رویداد و مردم شریف کردستان تندرستی و توفیق آرزومندم.

معرفی داوران جشنواره بین‌المللی تئاتر خیابانی مریوان

دبیرخانه پانزدهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر خیابانی مریوان، داوران بخش‌های آزاد و آیینی و سنتی و همچنین بخش‌های ویژه، دگرگونه‌های اجرایی، جشنواره جشنواره‌ها و کودک و نوجوان، این رویداد را معرفی کرد.

بر این اساس، سعید اسدی، فرهاد قائمیان و محسن اردشیر داوری ۲ بخش آزاد و آیینی و سنتی پانزدهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر خیابانی مریوان را برعهده دارند.

همچنین بخش‌های ویژه، دگرگونه‌های اجرایی، جشنواره جشنواره‌ها و کودک و نوجوان پانزدهمین دوره جشنواره بین‌المللی تئاتر خیابانی مریوان توسط سیمین امیریان، سیروس همتی و علیرضا استادی داوری می‌شود.

برگزاری جشنواره تئاتر خیابانی با رعایت کامل شیوه‌نامه‌های بهداشتی

مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی کردستان گفت: پانزدهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر خیابانی مریوان با همراهی مردم این شهر با رعایت کامل شیوه‌نامه‌های بهداشتی برگزار می شود.

عبیدالله رستمی شامگاه چهارشنبه (پنجم آبان) در مراسم افتتاحیه پانزدهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر خیابانی مریوان اظهار کرد: جشنواره تئاتر خیابانی مریوان به محملی برای بیان مطالبات و دغدغه‌های مردم با زبان هنر تبدیل شده است.

وی از همه مسئولان استانی و کشوری برای حمایت از این جشنواره تقدیر کرد و گفت: این رویداد هنری محلی برای ارائه مطالبات بحق و هنرمندانه مردم شده است و خرسندیم در پایان خیز پنجم کرونا و در شرایطی که شیوه‌نامه‌های بهداشتی رعایت می‌شود شاهد برگزاری این جشنواره هستیم.

رستمی از مردم مریوان خواست در طول برگزاری این جشنواره با رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی هنرمندان تئاتر خیابانی را همراهی کنند.

پانزدهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر خیابانی مریوان از 5 تا ۱۰ مهر در اماکن عمومی این شهر برگزار می‌شود و ۴۱ گروه هنری در آن هنرنمایی می‌کنند. تمام هنرمندان، عوامل اجرایی و اصحاب رسانه این جشنواره دارای کارت واکسیناسیون کرونا بوده و از حضور افرادی که فاقد کارت دریافت واکسن کرونا هستند، جلوگیری شده است.

انتخاب مدیر دبیرخانه سومین جشنواره تئاتر سردارآسمانی

سیدوحید فخرموسوی دبیر سومین دوره جشنواره تئاتر سردار آسمانی طی حکمی محسن سلیمانی فارسانی را به عنوان مشاور و مسئول دبیرخانه این رویداد معرفی و منصوب کرد و دبیرخانه این جشنواره رسما فعالیت خود را آغاز کرد.

محسن سلیمانی فارسانی دارای مدرک کارشناسی کارگردانی از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران، بازیگر، نویسنده و کارگردان، پیش از این مدیریت انجمن تئاتر انقلاب و دفاع مقدس، عضویت در شورای عالی تئاتر بسیج هنرمندان، مدیریت دبیرخانه جشنواره بین المللی تئاتر فجر و دبیرخانه جشنواره سراسری مقاومت و داوری چندین جشنواره تئاتری را بر عهده داشته است.

سومین جشنواره تئاتر سردار آسمانی ویژه پاسداشت سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی و سرداران شهید جبهه مقاومت دی ماه سال جاری و به همت انجمن تئاتر انقلاب و دفاع مقدس بنیاد فرهنگی روایت فتح و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان برگزار خواهد شد.

برپایی کلاس زندگان در تماشاخانه ایرانشهر به تهیه‌کنندگی نوید محمدزاده

نمایش کلاس زندگان به کارگردانی میلاد نیک‌آبادی و تهیه‌کنندگی نوید محمدزاده به‌زودی در سالن سمندریان تماشاخانه ایرانشهر به صحنه خواهد رفت. این نمایش که توسط بهزاد آقاجمالی نوشته‌شده برداشتی است از نمایشنامه پانک‌راک نوشته سایمون استیونز است.

در این نمایش آوا تدین، مرتضی حسین‌زاده، سجاد حمیدیان، شبنم دادخواه، دنیز دانش، کورش دانشور، طاهره هزاوه به ایفای نقش می‌پردازند.

تبدیل مرشد و مارگاریتا به شام آخر برای جست‌وجوی حضرت مسیح (ع)!

مسعود دلخواه قصد دارد در فصل زمستان سال جاری نمایشی را با موضوع حضرت مسیح (ع) و شام آخر، بر اساس بخشی‌هایی از رمان مرشد و مارگاریتا و چند کتاب دیگر به صحنه ببرد.

مسعود دلخواه مدرس، بازیگر و کارگردان تئاتر که از حدود ۵ سال پیش قصد داشته نمایشی را بر اساس رمان مرشد و مارگاریتا اثر بولگاکف روی صحنه ببرد، درباره وضعیت اجرای این اثر نمایشی گفت: از همان ۵ سال پیش که تصمیم به اجرای این اثر گرفتم با چند بازیگر برای حضور در نمایش گفت‌وگو کردم و قرار بود در تماشاخانه ایرانشهر روی صحنه برود که این امر میسر نشد.

البته موضوع نمایش من درباره حضرت مسیح (ع) است. منبع اصلی برای نگارش این متن بخشی از رمان مرشد و مارگاریتا بود و با نگاه به کتاب‌هایی دیگر از جمله کتاب مقدس، شام آخر مسیح را کامل کردم.

دلخواه با اشاره به اینکه در حال حاضر مراحل پیش تولید این اثر نمایشی طی می‌شود، درباره تعداد بازیگران نمایش افزود: در این اثر حدود ۲۰ بازیگر به ایفای نقش خواهند پرداخت. گروه بازیگری نمایش تلفیقی از بازیگران حرفه‌ای و جوان است. در حال حاضر حضور کاظم بلوچی در نمایش قطعی است و به دنبال نقش «مسیح» نمایش هستیم و گفت‌وگوهایی را هم در این زمینه انجام داده‌ایم.

دلخواه در پایان سخنان خود درباره زمان و مکان مدنظر برای اجرای این اثر نمایشی جدید، گفت: قرار است نمایش را دی و بهمن سال جاری در سالن سمندریان تماشاخانه ایرانشهر روی صحنه ببریم.

پایان ضبط فیلم‌تئاتر خاطرات خانه‌ای که...

امین اشرفی کارگردان نمایش خاطرات خانه‌ای که… که به تازگی اجرای خود را در تماشاخانه سرو به پایان رسانده است، گفت: نمایش خاطرات خانه‌ای که… که اجرای خود را از اوایل تیرماه در تماشاخانه سرو آغاز کرده بود یکشنبه دوم آبان به کار خود پایان داد. البته نمایش به دلیل گسترش کرونا مدتی متوقف شد و از ۲ هفته قبل مجدد اجرای خود را از سر گرفت.

اشرفی با اشاره به ضبط فیلم این نمایش یادآور شد: انجمن تئاتر انقلاب و دفاع مقدس قرار است نمایش‌های برگزیده جشنواره تئاتر مقاومت را برای تبدیل به فیلم‌تئاتر ضبط کند که کار ما نیز یکی از همین آثار است. ضبط این نمایش امروز ۴ آبان ماه انجام می‌گیرد که به احتمال زیاد از طریق تلویزیون تئاتر ایران پخش خواهد شد.

خاطرات خانه‌ای که … یک ساعت آخر زندگی یک خانواده ۵ نفره کرمانشاهی را به تصویر می‌کشد که براثر بمباران ۴ نفر از آنها کشته می‌شوند و یک نفر باقی مانده سال‌ها خاطرات و غم دوری بقیه اعضای خانواده را با خود به دوش می‌کشد. این خانواده روزگار خوشی را در کنار هم سپری می‌کنند، آنها در التهاب روزهای جنگ در کنار هم جمعه‌ها ناهار کباب می‌خورند تا این‌که در یکی از همین جمعه‌ها بمب جنگنده‌های بعثی روی سر آنها هوار می‌شود...

آماده شدن نمایش س وهم شیشه ای برای اجرا

نمایش س وهم شیشه ای به نویسندگی و کارگردانی امید افشاری که قرار است اواخر آذر در یکی از تماشاخانه‌های خصوصی به صحنه برود این روزها مراحل تمرین را سپری می کند. این نمایش که کاری است از گروه «باز- بازی» در سه اپیزود طراحی شده و اقتباسی آزاد از نمایشنامه باغ وحش شیشه‌ای تنسی ویلیامز است.

س وهم شیشه ای روایتی است از تنهایی آدمیان با ظاهری شیشه‌ای که زشتی های درونشان به هنگام درخشش نور نمایان می‌شود، انسان‌هایی که تنها در تاریکی زیبا می‌مانند.

امید افشاری نویسنده و کارگردان نمایش در این باره گفت: اپیزود اول نمایش س وهم شیشه‌ای اقتباسی آزاد از نمایشنامه باغ وحش شیشه ای اثر نویسنده بزرگ تنسی ویلیامز است. تلاش کردم در بازنگری متن و بازنویسی اثر نگاهی متفاوت به اتفاقات نمایش داشته باشم؛ نگاهی بر خلاف جهت نمایشنامه اصلی با ایده ای رمزآلود و معمایی که تا حدی سعی بر آن شده هراس برانگیز نیز باشد. اپیزود اول نمایش آن چیزی نیست که ما از باغ وحش شیشه ای انتظار داریم.

افشاری درباره دیگر اپیزودهای نمایش بیان کرد: در ادامه مخاطبان شاهد ۲ اپیزود دیگر خواهند بود که کاملا مستقل از نمایشنامه ویلیامز و وام گرفته از واقعیت‌های جامعه امروزمان است و شاهد درامی با محوریت وهم عشق، خیانت و تقاص هستیم. تلاش من و گروه نمایش تاثیرگذاری مثبت روی مخاطب است تا دستاورد نمایش همچون اجراهای گذشته مان نقل کردن سینه به سینه مخاطبان باشد.

بازیگران این نمایش بدون ترتیب فرزاد دشتی، مرضیه آقاسی، الهه ادبی، سهیل صبوحی، زهرا شهبازی، مریم بحیرایی، شهرام شجاعی، محمد نیرومند، سمیرا شیری هستند.

حضور گلاب آدینه با نمایش بانوی محبوب من در تئاترشهر

گروه بازیگران نمایش بانوی محبوب من به نویسندگی آلن جی لرنر و کارگردانی و طراحی گلاب آدینه که برای اجرا در تالار اصلی مجموعه تئاترشهر آماده می شود، معرفی شدند.

جلیل فرجاد، امیر غفارمنش، نورا هاشمی، رضا عمرانی، گلشید بحیرایی، مرتضی امینی‌تبار بازیگران این اثر نمایشی هستند.

حمیدرضا علی نژاد تهیه کننده و نورالدین حیدری ماهر مجری طرح نیز دیگر عوامل اجرایی این نمایش هستند که تاکنون توسط گروه اجرایی معرفی شده اند.

برچسب‌ها