به گزارش ایرنا ، بخش بسطام شهرستان شاهرود با حدود ۲۰ هزار نفر جمعیت در شمال این شهرستان واقع شده و کار بیشتر مردم باغداری و کشاورزی است. به رغم وجود آرامگاه سلطان العارفین بایزید بسطامی و آثار تاریخی ممتاز دیگر در این منطقه، به خاطر فراهم نبودن زیرساخت ها برای استقبال از گردشگران، تاکنون نتوانسته در زندگی مردم این خطه تاثیرگذار باشد.
یکی از اهالی بسطام کاهش بارندگی ها را در یک دهه گذشته عمده مشکل مردم این منطقه خواند و گفت : به همین دلیل آب قنات ها کاهش یافته و آبیاری باغ ها در تابستان مشکل است.
محمد رضوی با بیان این که کشاورزان این منطقه در سال های اخیر بر استفاده از چاه های عمیق برای آبیاری باغ ها متمرکز شده اند ، گفت : اکنون سطح آب های زیر زمینی به شدت کاهش یافته و هر سال پایین تر می رود.
یک کشاورز دیگر هم گفت : تغییرات آب و هوایی موجب شده هر ساله محصولات کشاورزان و باغداران منطقه به سرمازدگی و خشکسالی های پیاپی دچار شود.
حسن محمدی کم آبی در این منطقه را یکی از مشکلات اساسی مردم برشمرد و افزود : قنات ها و چاه های کشاورزی نیازمند لایروبی است که با بودجه های جهاد کشاورزی امکان پذیر نیست.
وی با بیان اینکه هزینه سنگین لایروبی قنات های کشاورزی از عهده مردم این منطقه بر نمی آید ، تاکید کرد: ایجاد استخرهای ذخیره آب کشاورزی در زمین های کوچک هم با دستورالعمل های جهاد کشاورزی تغییر کاربری و تخلف بشمار می آید.
محمدی با اشاره به اینکه قنات های بیشتر روستاهای منطقه سال ها لایروبی نشده است ، ادامه داد: احداث استخر ذخیره آب کشاورزی هم هزینه های سنگینی دارد که جهاد کشاورزی نه تنها کمک نمی کند بلکه به عنوان تخلف و تغییر کاربری آن را تخریب می کند.
وی با اشاره به اینکه اغلب قنات ها به علت ریزش در فصل های بهار و تابستان کشاورزی و باغ ها را بدون آب می گذارد، تاکید کرد: ایجاد استخرهای بزرگ در زمین های کشاورزی کوچک بین چند کشاورز بصورت مشارکتی هم امکان پذیر نیست.
سرمازدگی و آسیب جدی به کشاورزی بسطام
باغدار دیگری در این منطقه گفت: بیشتر مردم به علت سرمازدگی های بهاره درخت های زردآلوی خود را بریده و کشاورزی را رها کردند.
محسن اکبری با بیان اینکه ارقام مختلف کنونی درختان زردآلوی موجود هیچ مقاومتی به سرمات و خشکسالی ندارند ، تاکید کرد: مرکز تحقیقات کشاورزی هم هنوز چاره ای برای حل مشکل مردم و تامین درختان مقاوم تر به سرما نیافته است.
وی افزود: درختان زردآلوی سنتی شاهرود که گونه مقاوم تری در مقابل سرما بودند از باغ ها رخت بربسته و به دلیل ریز بودن محصول و بازارپسند نبودن جای خود را به محصولات تجاری داده اند.
یکی دیگر از مردم منطقه با بیان اینکه قطعی مکرر آب آشامیدنی در روستاهای شهرستان شاهرود در فصل بهار و تابستان مردم را کلافه می کند، ادامه داد: امسال روستاهای این منطقه کمتر از ۱۲ ساعت در شبانه روز از آب استفاده می کردند و در بقیه ساعت ها نیز با تانکر آبرسانی می شد.
وی ادامه داد: انتقال آب از چشمه ساران قطری برای این منطقه ضروری است.
یک شهروند بسطامی هم گفت : لوله کشی و مسیر انتقال آب آشامیدنی اغلب روستاهای شهرستان شاهرود به قبل از انقلاب و بازه زمانی ۵۰ سال پیش باز می گردد.
حسن رضوانی افزود: ترکیدگی لوله ها رفع خرابی ها و تعمیرات لوازم و تجهیزات شبکه آب رسانی در این منطقه با گستره جغرافیایی کویری وسیع یکی دیگر از مسایلی است که به بحران آب و افزایش ساعتهای بی آبی به مردم آسیب می رساند.
مشکل مالکیت زمین و آسیب به باغ ها
وی تفکیک زمین های کشاورزی و روستایی و صدور سندهای آن را از مشکلات مردم این منطقه برشمرد که برای دریافت تسهیلات بانکی هم نمی توان از آن بهره برد.
یکی از کشاورزان منطقه نیز گفت: در حال حاضر بیشتر مالکان زمین های کشاورزی بزرگ توان استفاده و زیر کشت بردن همه زمینهای خود را به دلیل کمبود منابع و آب را ندارند.
محسن علی محمدی افزود: بیشتر این افراد زمین های کشاورزی را بین وارثان خود تقسیم کردند و کشاورزی های کوچکتر با وجود همه مشکلات رونق گرفته است.
وی حمله حیوانات حیات وحش به زمین های کشاورزی و زراعی را از مشکلات مردم این منطقه برشمرد، ابراز داشت: حمله خرس، گراز ، خرگوش و تشی به باغها و زراعت کشاورزان از جمله حوادثی است که موجب ضرر و زیان فروان مردم شده است.
به گفته وی، مسوولان امر در حفاظت محیط زیست ، جهادکشاورزی و دستگاههای اجرایی هم از عهده جمع آوری این حیوانات وحشی برنمی آیند و خسارت های ناشی از حمله آنها تاکنون پرداخت نشده است.
علی محمدی با بیان اینکه هرچند با گرانی هزینه مصالح ساختمانی کشاورزان برای دیوارکشی و مجوزهای آن به جهادکشاورزی مراجعه می کنند این سازمان آن را تخلف محسوب می کند، تاکید کرد: این حیوانات از دیوارهای ۸۰ سانتی متری و حصار و سیم خاردار به راحتی عبور می کنند.
بحث شهرستان شدن بسطام تعیین تکلیف شود
حجت الاسلام والمسلمین سید علی رضوی نسب امام جمعه بسطام هم در گفت و گو با ایرنا اعلام کرد : بیکاری جوانان در شرق استان سمنان به ویژه شهر بسطام از مهمترین مشکلات این شهر است
وی خواستار اجرایی شدن مصوبه سفر استانی دولت دهم به استان سمنان و تحقق خواست مردم برای ارتقای بسطام به شهرستان شد.
رییس شورای شهر بسطام هم گفت: با گذشت چند سال از تصویب شهرستان شدن بخش بسطام، هنوز هیچ اقدامی در این ارتباط انجام نشده است.
ناصر شمس افزود: بسطام همه شرایط لازم برای شهرستان شدن را دارد.
وی ادامه داد: مردم روی قولی که مسوولان کشور می دهند، حساب ویژه ای باز می کنند و به دنبال تحقق آن هستند، ارتقای منطقه بسطام به شهرستان،تاثیر بسزایی در روند توسعه و رشد آن دارد.
ارتقای بخش بسطام به شهرستان در دولت یازدهم به تصویب رسید.
رییس شورای شهر بسطام تاکید کرد: ۲ مرحله تصویب در هیات دولت و ابلاغ به وزارت کشور و استانداری سمنان و استقرار فرمانداری را شاهد بودیم.
وی تاکید کرد: با وجود تصویب در دولت وقت ،مرحله دوم آن هنوز اجرایی نشده است.
شمس ادامه داد: در مصوبه دولت، شهرستان بسطام دارای ۲ بخش مرکزی و "کلاتهخیج" است ضمن اینکه مطالبه بهحق مردم "خرقان" نیز این است که آنها نیز به بخش تبدیل شوند و مناطقی همانند "میقان" و "گلستان" نیز به شهر ارتقاء یابند.
رییس شورای شهر بسطام گفت این خواسته بحق فراموش شده مردم این منطقه را بصورت مکتوب به رییس جمهور در سفر به استان سمنان اعلام خواهیم کرد.
مجموعه تاریخی بسطام واقع در مرکز این شهر در شمال شاهرود شامل بخش هایی چون امامزاده محمد (ع)، آرامگاه بایزید بسطامی، خانقاه یا صومعه بایزید، مسجد دوم بایزید، مسجد جامع بسطام، منار بسطام، گنبد غازان خان، دالان و ایوان الجایتو ، برج کاشانه و مدرسه شاهرخیه از آثار تاریخی این بخش است .
بخش بسطام با بیش از ۴۵ هزار نفر جمعیت در شمال شهرستان شاهرود واقع است. در این بخش شهرهای مجن، بسطام و کلاته خیج و ۳۰ روستا وجود دارد.