مشهد- ایرنا- مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب شهرستان نیشابور گفت: ۸۰درصد فضای سبز نیشابور به وسیله آب شرب آبیاری می‌ شود و اداره‌های تربیت بدنی و شهرداری از چاه‌های آب شربی که در اختیار دارند برای آبیاری فضای سبز استفاده می‌کنند که البته تذکر لازم به آنها داده شده است.

علیرضا اخویان روز یکشنبه در نشستی خبری افزود: ۳۰درصد از آب شُرب شهرستان نیشابور در شبکه آب‌رسانی هدر می‌رود و از ۷۵۰ کیلومتر شبکه آب‌رسانی این شهرستان ۲۵۰ کیلومتر فرسوده با قدمت بیش از ۴۰ سال بوده و میزان مصرف آب در نیشابور یک و نیم برابر استاندارد کشور است.

وی ادامه داد: پارسال به علت فرونشست و رانش زمین، چاه‌های آب روستاهای یک‌لنگه و کاریزصباح در نیشابور از مدار خارج شد و برای پیشگیری از این حوادث اکثر چاه های آب نیشابور ویدئومتری شده است.

مدیر شرکت آبفا نیشابور گفت: طی چند سال گذشته در این شهرستان چشمه و قنات هفت روستا خشک شده و علاوه بر این پنج روستا هم از آب با کیفیت برخوردار نیستند که با تانکر آب‌رسانی می‌شوند.

اخویان افزود: سرانه مصرف آب در شهرها و روستاهای نیشابور به ترتیب ۲۲۰ و ۱۸۰ لیتر در شبانه‌روز است و پارسال از ۶۰میلیارد ریال اعتبارات آبفای شهرستان نیشابور ۱۰ درصد اختصاص یافت با این حال طی این‌ مدت افزون بر ۶۰۰میلیارد ریال طرح در نیشابور توسط آبفا اجرا شده است‌.

وی ادامه داد: تعداد مشترکان آب شهری و روستایی در نیشابور افزون بر ۱۶۰ هزار و تعداد انشعاب فاضلاب هم بیش از ۵۹ هزار مورد است و پارسال ۷۲ کیلومتر اصلاح و توسعه شبکه در کل شهرستان نیشابور و ۲هزار فقره نوسازی انجام شده است.
 

نیشابور ۲۸۰ لیتر برثانیه کمبود آب شرب دارد
مدیر امور منابع آب شهرستان نیشابور هم گفت: پارسال در نیشابور توان‌ تولید آب شرب ۷۲۰لیتر بر ثانیه بود که با حفر پنج حلقه چاه جدید و جا به جایی هشت حلقه چاه دیگر این میزان به هزار و ۲۰ لیتر در ثانیه افزایش یافته اما هنوز با کمبود ۲۸۰ لیتر برثانیه رو به رو هستیم و شرایط بسیار شکننده و ناپایدار است.
سعیدرضا خجسته‌پور افزود: برای حفظ وضع موجود سال آینده باید چند حلقه چاه دیگر کف‌شکنی و جا به جا شود که بابت حفر هر چاه یک‌ونیم میلیارد تومان نیاز است.
وی ادامه داد:طبق آخرین آمار افزون بر ۲هزار حلقه چاه غیرمجاز در سطح شهرستان نیشابور وجود دارد که از این‌میزان تعداد چاه‌های غیرمجاز ۶۰۸مورد دارای پرونده بوده و از این تعداد ۱۲ حلقه چاه، نیمه عمیق و عمیق است و بیشترین‌ تعداد چاه‌های غیرمجاز در دهستان بینالود و بخش سرولایت است.
مدیر امور منابع آب شهرستان نیشابور گفت: طی ۱۰ سال گذشته بیش از ۵۰درصد قنات‌های نیشابور خشک شده است و در حال حاضر ۹۲۴رشته قنات فعال در این شهرستان وجود دارد که ۱۲ درصد آب شرب نیشابور را تامین‌ می‌کند و سالیانه ۶۶میلیون مترمکعب از این قنات‌ها برداشت می‌شود.

خجسته پور افزود: کل آب تجدیدپذیر در آبخوان دشت نیشابور سالیانه ۳۹۵ میلیون مترمکعب است که از این میزان ۵۳ میلیون مترمکعب آن از آب‌های سطحی تامین‌ می‌ شود و در مجموع سالیانه ۵۷۶ میلیون متر مکعب از منابع آب سطحی و زیرزمینی دشت نیشابور برداشت می‌گردد و از این‌میزان سهم‌ کشاورزی و آب شرب به ترتیب ۸۸درصد و ۹درصد و مابقی سهم صنعت و خدمات است.
وی ادامه داد: کل منابع آبی نیشابور شامل هزار و ۱۵۸ حلقه چاه آب در دشت نیشابور است که از این تعداد ۱۴۷ حلقه چاه آب کشاورزی با میانگین برداشت سالانه ۲۳۴ میلیون متر مکعب و ۱۳۸حلقه چاه آب شرب شهری و روستایی با میانگین برداشت سالانه ۲۴میلیون متر مکعب و ۴۵ حلقه چاه در بخش صنعت و  ۱۲۸حلقه چاه در بخش خدمات است.
مدیر امور منابع آب شهرستان نیشابور گفت: میزان کسری مخازن آب زیرزمینی نیشابور سالانه ۱۳۴ میلیون مترمکعب است که موجب شده هر سال به طور میانگین سطح آب در مخازن آب زیرزمینی یک‌متر و ۲۰سانتیمتر اُفت کند که با تلاش‌های صورت گرفته طی چند سال گذشته برای فرهنگ‌سازی و نصب کنتورهای هوشمند اضافه‌ برداشت‌ها حدود ۵۰درصد کاهش یافته اما با این‌حال بیش از ۱۷۵ میلیون مترمکعب کسری مخزن از محل منابع آب زیرزمینی داریم.
خجسنه‌پور افزود: به همین خاطر در نیشابور کل برداشت آب از قنوات به کمتر از ۱۲درصد و از چشمه‌ها به کمتر از پنج درصد رسیده و موجب شور شدن سفره های آب زیرزمینی شده و کیفیت آبخوان به شدت کاهش یافته است.
وی ادامه داد: از دیگر تاثیرات سوء این اضافه برداشت‌ها کاهش شدید آبدهی چاه‌هاست که موجب شده سالیانه بیش از ۱۰۰حلقه چاه کف شکنی یا جابه‌جا شود که هزینه سنگینی را تحمیل می‌کند، همچنین شکاف‌های بیش از ۳۶ کیلومتری در دشت نیشابور پدید آمده و سالیانه ۸۶میلیمتر کل دشت نیشابور در حال نشست است که این‌میزان ۲۰برابر میانگین‌ جهانی است.

مرکز شهرستان ۴۰۰ هزار نفری نیشابور در ۱۲۷ کیلومتری غرب مشهد واقع است.