نیویورک - ایرنا- آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا در گفتگو با همتای لهستانی خود، ضمن انتقاد از دولت بلاروس مدعی شد اقدامات دولت بلاروس با هدف منحرف کردن توجه ها از اقدامات روسیه در مرز با اوکراین انجام می شود.

ند پرایس سخنگوی وزرات خارجه آمریکا روز یکشنبه به وقت محلی در بیانیه ای اعلام کرد، بلینکن در گفتگو با "زبیگنیو رائو" همتای لهستانی خود بر حمایت آمریکا از این کشور در مقابل سوء استفاده از پناهجویان آسیب پذیر توسط دولت لوکاشنکو تاکید کرد.

وی مدعی شد که اقدامات دولت لوکاشنکو یک تهدید، عامل ایجاد تفرقه و هدف آن منحرف کردن توجه از فعالیت های روسیه در مرز با اوکراین است. وزرای امور خارجه آمریکا و لهستان استفاده ابزاری از پناهجویان آسیب پذیر را محکوم کردند و از لوکاشنکو خواستند به ریشه های تحریم های اعمال شده توسط غرب از جمله نقض حقوق بشر و تامین آزادی های اساسی برای مردم بلاروس توجه کند.

به گفته سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، بلینکن همچنین با تقدیر از حمایت لهستان از حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین مدعی شد که واشنگتن، لهستان و سایر متحدان و شرکا در تحمیل هزینه های قابل توجه به مسکو برای تهاجم نظامی و فعالیت های بدخواهانه در منطقه متحد هستند.

بحران مرزی بین لهستان و بلاروس اوایل سال جاری میلادی و به دنبال واکنش الکساندر لوکاشنکو رئیس جمهور بلاروس در مقابل تحریم های اتحادیه اروپا آغاز شد. علت تحریم ها انحراف اجباری یک جت مسافربری در ماه مه و متعاقب آن، دستگیری روزنامه نگار مخالف بلاروس بود که مسافر این هواپیما بود.

ماه‌ها قبل، اتحادیه اروپا و آمریکا، دولت لوکاشنکو را به بهانه سرکوب مخالفان پس از انتخابات مناقشه‌آمیز اوت ۲۰۲۰ که  اعتراضات گسترده ضد دولتی را برانگیخت، تحریم کردند.

این اقدامات خشم لوکاشنکو را برانگیخت و  او با اعلام این که بلاروس از تلاش برای جلوگیری از رسیدن مهاجران و پناهندگان غیرقانونی به اتحادیه اروپا دست می‌کشد، واکنش نشان  داد و چنین استدلال کرد که تحریم‌های اتحادیه اروپا، دولت وی را از بودجه لازم برای انجام این کار محروم کرده است.

از آن زمان، کشورهای عضو اتحادیه اروپا در مرز بلاروس، از جمله لیتوانی، لتونی و لهستان اعلام کرده اند تعداد افرادی که تلاش می‌کنند از مرزهای این کشور عبور کنند، بشدت افزایش یافته اند.

ورشو ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه را در تشدید این بحران مقصر می داند؛ ادعایی که مسکو قویا آن را رد کرده است.

مسکو لهستان و برخی از کشورهای اتحادیه اروپا را به تلاش برای «خفه کردن» بلاروس متهم کرده است. مسکو روز جمعه چتربازان را برای شرکت در مانور نظامی به بلاروس اعزام کرد.

پیش بینی می شود تنش ها افزایش یابد. اتحادیه اروپا اعمال تحریم های بیشتری را علیه مینسک در واکنش به بحران مرزی بررسی می کند. این اقدامات شرکت های هواپیمایی را که ممکن است در این موضوع دخالت داشته باشند هدف قرار می دهد.

بلاروس همچنان خواستار این است که تحریم های اولیه غرب علیه دولت لوکاشنکو لغو شود و هشدار داده در غیر این صورت نمی تواند اقدام دیگری انجام دهد.

مینسک تهدید کرده که تامین گاز روسیه به اروپا از طریق خط لوله ای که از بلاروس عبور می کند را در واکنش تلافی جویانه به تحریم های اتحادیه اروپا قطع می کند. اما روز جمعه کرملین با فاصله گرفتن از این تهدید گفت به تعهدات خود عمل می کند. بازار گاز اروپا که قیمت ها در هفته های اخیر به بالاترین سطح رسیده است بسیار در مقابل مساله توزیع گاز حساس است.