مهدی آریان روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: هم اینک تنها یک باب کتابخانه سیار در شهر بجنورد وجود دارد که برای پوشش مناسب به یک باب کتابخانه سیار دیگر نیز نیازمند هستیم.
وی بر راه اندازی کتابخانه های سیار در مناطق حاشیه ای و روستایی تاکید کرد و افزود: دست کم برای هر یک شهرستان این استان یک باب کتابخانه سیار نیاز است.
آریان اظهار داشت: سایر دستگاه های مرتبط از جمله آموزش و پرورش و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خراسان شمالی در این زمینه فعالیت هایی دارند.
وی به آسیب های اجتماعی در سکونت گاه های غیر رسمی اشاره ای کرد و افزود: راه اندازی مراکز فرهنگی از جمله کتابخانه سیار نقش مهمی در زمینه فرهنگ سازی و ارتقای شاخص ها در این مناطق دارد که باید این موضوع جدی تر گرفته شود.
مدیرکل کتابخانههای عمومی خراسان شمالی گفت: همچنین باید روستاهای کم جمعیتی که از کتابخانه های عمومی محروم هستند باید کتابخانه های سیار به اهالی خدمت ارایه دهد.
آریان تعداد کتابخانه های روستایی این استان را ۳۱ باب عنوان کرد و افزود: روستاهای مرزی رباط در شیروان و کلاته ابریشم در راز و جرگلان کتابخانه عمومی دارند، هم اینک باید توجه بیشتری به مناطق مرزی و محروم داشته باشیم.
وی اظهار داشت: هم اینک چهار باب کتابخانه روستایی در این استان ساخته شده است که به زودی مورد بهره برداری قرار می گیرد.
وی افزود: برای روستاهای با جمعیت کمتر از یکهزار نفر کتابخانه های سیار مناسب است زیراکه از نظر اقتصادی ساخت و تجهیز کتابخانه ها اعتبار زیادی نیاز دارد، روزانه به تعدادی زیادی از روستاییان می توان کتاب داد.
آریان گفت: هر کتابخانه سیار در هر هفته یک روز به هر روستا سفر داشته باشد و کتابخانه ها را به کتابخوانان تحویل دهد و بعد از یک هفته دیگر نیز مراجعه داشته باشد مناسب است، هر باب کتابخانه سیار می تواند تعدااد قابل توجهی روستا مراجعه و خدمت ارائه دهد.
مدیرکل کتابخانههای عمومی خراسان شمالی اظهار داشت: اگر ارگان ها و دستگاه ها اتوبوس و مینی بوس در اختیار این نهاد فرهنگی قرار دهند تجیهز خواهیم کرد و همچنین نیروی مورد نیاز را نیز تامین می کنیم.
آریان افزود: استقبال کودکان و نوجوانان از کتابخانه های سیار بسیار مناسب است باید از این فرصت برای نهادینه شدن فرهنک کتاب و کتابخوانی استفاده کنیم.
در مجموع ۷۱ باب کتابخانه عمومی در یان استان وجود دارد که۳۱ روستای پرجمعیت این استان از کتابخانه عمومی برخوردار شدهاند اما همچنان ۳۵ روستای پرجمعیت از این امکان فرهنگی بیبهرهاند.
با راه اندازی چهار مرکز جدید در روستاها در مجموع تعداد کتابخانه های روستایی خراسان شمالی به ۳۵ باب می رسد اما با توجه به اینکه ۴۴ درصد جمعیت استان در روستاها سکونت دارند، نیاز است که به موضوع ساخت کتابخانه های عمومی روستایی توجه بیشتری شود.
باید در هر روستای بالای هزار و ۵۰۰ نفر جمعیت، یک باب کتابخانه عمومی وجود داشته باشد.
این استان در ۶ سال متوالی در جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب ایران، رتبه های اول تا دوم را به خود اختصاص داده است.
شیوع ویروس کرونا اعضای کتابخانههای عمومی این استان را حدود ۵۰ درصد کاهش داد بطوریکه هم اینک ۲۸ هزار و ۲۰۰ نفر از شهروندان این خطه کارت کتابخانه دارند.