محمد تقی هاشمی روز دوشنبه در حاشیه سفر مسوولان سازمان های بین المللی در امور پناهندگان به مشهد در گفت وگو با خبرنگاران افزود: از پنج ماه گذشته پذیرش مهاجران جدید افغان با توجه به شرایط کشور افغانستان در مرزهای خراسان رضوی آغاز شده است که برای کاهش نگرانی ها وضعیت متقاضیان مهاجرت را بررسی و به ناچار بخشی از آنان را پذیرش کرده و زمینه اقامت آنها را فراهم می کنیم.
وی اضافه کرد: ساماندهی مهاجران افغانستانی که به سمت مرزهای استان خراسان رضوی آمده اند برای کشور ایران دارای اهمیت است و ما وظیفه داریم در این خصوص به مشکلات آنان رسیدگی کنیم.
مدیرکل امور اتباع و مهاجران خارجی استانداری خراسان رضوی گفت: در حال حاضر کمکهای سازمانهای بین المللی برای رسیدگی به وضعیت مهاجران افغان تنها چهار درصد از نیازهای آنها را شامل می شود و جمهوری اسلامی در حالی که درگیر تحریم های ظالمانه و با مشکلات اقتصادی و تورم رو به رو است بیشتر نیازهای مهاجران افغان را به تنهایی رسیدگی می کند.
هاشمی افزود: ایران به تنهایی مسوولیت رسیدگی به مهاجران افغان را ندارد و متاسفانه برخی از سازمانهای بین المللی نگرش سیاسی به این موضوع دارند از این رو امروز با دعوت از تعدادی از مسوولان سازمانهای بین المللی و رییس دفتر نمایندگی اداره کل امور بشر دوستانه اتحادیه اروپا (اکو) ، به دنبال جذب حمایت های بین المللی برای رسیدگی به وضعیت مهاجران افغان در مشهد و خراسان رضوی هستیم.
وی ادامه داد: در حال حاضر از ۳۵۰ هزار مهاجر افغانستانی در خراسان رضوی، ۹۶ درصد از آنان در شهر مشهد ساکن و پنج درصد دیگر در سایر شهرستانهای این استان مقیم هستند.
مدیرکل امور اتباع و مهاجران خارجی استانداری خراسان رضوی گفت: در دوره جدید با ۲ نوع جدید مهاجرت از افغانستان مواجه هستیم که یکی به صورت غیر مجاز از طریق مرزها وارد کشور می شوند و تاکنون ۷۲ هزار نفر بدین طریق وارد کشور شده اند که ۹۰ درصد آنها مجرد بوده و قصد مهاجرت به کشورهای غربی را دارند که بیشتر این افراد به کشورشان بازگردانده می شوند اما افرادی که با خانواده وارد شده اند را پذیرش میکنیم.
هاشمی افزود: نوع دیگر مهاجرت در دوره جدید از طریق توریستی است مثلا هم اکنون هشت هزار خانواده با جمعیت حدود ۵۰ هزار نفر با ویزای توریستی برای یک ماه به خراسان رضوی وارد شده اند و حاضر به برگشت به کشورشان نیستند.
"تاهینی مایتری تاماناگوا" رییس جدید دفتر نمایندگی اداره کل امور بشر دوستانه اتحادیه اروپا (اکو) به همراه پنج مسوول دیگر سازمانهای بین المللی در امور پناهندگان و مهاجران افغان روز دوشنبه به مشهد سفر کردند.
سفر این میهمانان خارجی به مشهد با هدف بررسی نیازهای مهاجران افغان و جذب حمایت سازمانهای بین المللی در این زمینه صورت گرفته است.
بازدید از مهمان شهر تربت جام محل نگهداری مهاجران افغان از دیگر برنامه های این میهمانان خارجی در سفر به استان خراسان رضوی است.
بیش از سه هزار نفر از اتباع کشور افغانستان در مهمانشهر تربت جام اسکان دارند که به لحاظ ارائه خدمات یکی از مهمانشهرهای نمونه کشور است.