گناباد- ایرنا- رییس بنیاد زعفران پایدار ایران گفت: کشت سنتی و گسترش دامنه تولید زعفران به عمده استانها، تولید و بازار این محصول را در کشور تهدید می‌کند.

بهزاد صادقی روز پنجشنبه در حاشیه همایش ملی زعفران در گناباد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: بهره برداری طولانی از کشتزار زعفران، که معمولا هشت سال به طول می کشد و در ۲ سال نخست و ۲ سال آخر، محصول قابل توجهی ندارد، از مشکلات مهم کشت این محصول به شیوه سنتی ن است.

وی ادامه داد: کشت پیازهایی که از مزارع هشت ساله زعفران حاصل می شود در ۲ سال نخست کشاورز را برای رسیدن به گل آوری مطلوب مزرعه، معطل می کند و در ۲ سال آخر هم محصول از گل آوری مطلوب باز می ماند.

رییس بنیاد زعفران پایدار گفت: میانگین تولید این مزارع در چهار سال نخست، که با پیازهای با وزن بیش از هشت گرم کشت شده اند، ۲.۵، ۶، ۱۲ و ۱۸ کیلوگرم در هکتار است 

وی با تاکید بر لزوم توجه به مسائل علمی و تحقیقاتی در کشت زعفران گفت: کشت پیاز زعفران با وزن بیش از هشت گرم و کوتاه سازی دوره بهره برداری، موجب افزایش عملکرد، کاهش هزینه های کشاورز و رقابت پذیری زعفران در بازارهای داخلی و خارجی می شود.

صادقی، نبود یک اتاق فکر واحد و مستقر برای نظریه پردازی و تصمیم سازی برای بهبود وضعیت و مقدرات آینده زعفران و کمبود اعتبارات برگزاری دوره های آموزشی و ترویجی برای کشاورزان زعفرانکار، به منظور انتقال تجربیات و یافته های جدید را از مشکلات این بخش برشمرد.

وی با انتقاد از گسترش کشت زعفران در استانهای مختلف گفت: وزارت جهاد کشاورزی در سال ۱۳۹۳ با صدور ابلاغیه ای توسعه کشت این محصول را در ۲۳ استان مجاز دانست و با یارانه های زیاد و کمکهای فنی مردم را تشویق به کشت این محصول کرد که این مساله موجب بروز مشکل و به مرور زمان نابودی تولید این محصول در استانهای خراسان رضوی و جنوبی، به عنوان خاستگاه و قطب کاشت این محصول شد و معیشت صدها هزار خانوار کشاورز را که از این طریق امرار معاش می کردند را به خطر انداخته و آنان را به بیکاری و ورشکستگی تدریجی کشاند.

صادقی گفت: همان گونه که برخی محصولات زراعی و باغی، از جمله برنج مربوط به استانهای دارای آب فراوان است، کشت زعفران هم خاص مناطق گرم و خشک و کم آب است و از دیرباز اقتصاد آنها به کشت این محصول وابسته بوده است.

وی اضافه کرد: این مساله موجب افزایش خرده مالکی در حوزه کشت زعفران شده و سطح زیر کشت این محصول را که در اوایل دهه ۱۳۵۰ سه هزار هکتار بود اکنون به ۱۰۵ هزار هکتار رسانده و تولید سالانه آن را نیز از ۱۸ تن به بیش از ۳۶۰ تن افزایش داده است.

رییس بنیاد زعفران پایدار ایران در خصوص عوامل برون مرزی تاثیرگذار بر بازار زعفران ایران که از توان رقابت پذیری آن در سطح دنیا کاسته است، گفت: اکنون در اروپای شرقی پنج هزار هکتار کشت زعفران انجام می شود و در اسپانیا و هندوستان هم به دنبال اجرای طرحهای تشویقی برای تولید این محصول هستند و ایتالیا هم یک وام ۳۵ میلیون یورویی تنها برای تولید زعفران در اختیار ازبکستان قرار داده است.

صادقی، توسعه کشت زعفران ارزان قیمت در چین و افغانستان را از دیگر تهدیدات بازار این محصول دانست و گفت: در صورت نداشتن برنامه ریزی مناسب برای ارتقای جایگاه زعفران ایران در سطح بین المللی، در آینده نزدیک سهم ایران از بازار جهانی این محصول کاهش بیشتری خواهد یافت. 

ششمین همایش ملی زعفران ۲۶ و ۲۷ آبان ماه به میزبانی مجتمع آموزش عالی گناباد برگزار شد.

در این همایش مسوولان و صاحبنظرانی در سطوح مختلف ملی و استانی و از جمله معاون وزیر و تعدادی از مدیران تابعه وزارت جهاد کشاورزی، اعضای شورای ملی زعفران، اساتید برتر دانشگاهها و مراکز آموزش عالی و تحقیقاتی استانهای مختلف در حوزه زعفران و اساتید برتر حوزه اقتصاد کشور شرکت دارند. 

۸۶ هزار هکتار از مجموع ۱۰۵ هزار هکتار کشتزار زعفران ایران مربوط به استان خراسان رضوی است که در این میان گناباد با سه هزار و ۵۰۰ هکتار مزرعه زعفران، سالانه ۱۲ تن محصول تولید می کند و نیمی از زمین های زیر کشت این شهرستان به این گونه اختصاص دارد.

مرکز شهرستان ۹۳ هزار نفری گناباد در فاصله  ۲۸۷ کیلومتری جنوب مشهد واقع است.