تهران – ایرنا – رئیس جمهور قزاقستان اعلام کرد که تعلل چند دهه‌ای این کشور در زمینه انرژی هسته‌ای به پایان رسیده است و این کشور باید برای جبران کمبود فزاینده برق به سمت احداث نیروگاه هسته‌ای حرکت کند.

به گزارش ایرنا به نقل از اوراسیا نت ،‌ قاسم جومارت توکایف در گفتگو با بانکداران این کشور در آلماتی با بیان اینکه "ما در حال احساس اولین نشانه‌های کمبود برق در قزاقستان هستیم که یکی از علت‌های آن افزایش مصرف برق برای استخراج پول‌های دیجیتال است ، افزود:  قزاقستان باید به سمت تولید برق از انرژی هسته ای حرکت کند.

مقامات قزاقستان در سال‌های اخیر در خصوص چگونگی جلوگیری از کمبود فزاینده انرژی در این کشور نگرانی داشته ‌اند بخصوص که "نورسلطان" متعهد شده است که سهم زغال سنگ را در تولید برق کاهش دهد.

توکایف اولین بار ایده احداث یک نیروگاه هسته‌ای را در آوریل ۲۰۱۹ با ولادیمیر پوتین همتای روس خود مطرح کرد . پوتین هم پیشنهاد کمک در این زمینه با فناوری روسی را مطرح کرد .

واکنش‌های عمومی متعاقب آن موجب شد که موضوع به حاشیه برود . منتقدان به تهدیدات یک فاجعه زیست محیطی (اکولوژیک) احتمالی ،‌ریسک وابستگی انرژی به روسیه و همچنین هزینه‌های این طرح اشاره کردند. بسیاری به فاجعه نیروگاه چرنوبیل در اوکراین شوروی در سال ۱۹۸۶ و همچنین حادثه فوکوشیما در ژاپن در سال ۲۰۱۱ اشاره کردند.

اما توکایف در همان زمان تاکید کرد که تصمیم برای احداث یک نیروگاه هسته‌ای بدون در نظر گرفتن نظرات اکثریت مردم کشور اتخاذ نخواهد شد.

اما کمبود انرژی بسیار سریع‌تر از حد انتظار نمایان شده و اکنون بحث نیروگاه هسته‌ای مجددا مطرح شده است.

از اوایل سال جاری تقاضای انرژی در قزاقستان ۸ درصد افزایش یافته است که بسیار بیش از میانگین افزایش ۲ درصدی در سال‌های گذشته است. مقامات علت افزایش مصرف برق را مهاجرت گسترده استخراج کنندگان چینی رمزارزها بعد از ممنوعیت این اقدام در خاک چین می دانند. در نتیجه سهم قزاقستان در تولید رمزارز جهان از ۱.۴ درصد در سپتامبر ۲۰۱۹ به بیش از ۱۸ درصد در ماه اوت امسال افزایش یافت.

در اوایل پاییز قزاق‌ها پیامدهای این امر را احساس کردند. در اواسط ماه اکتبر دو نیروگاه اصلی در منطقه‌ای در شمال کشور به علت فشار مصرف دچار تعطیلی موقتی شدند.

توکایف در دیدار روز ۱۹ نوامبر با بانکدارها در شهر آلماتی خاطرنشان کرد که بدون ایجاد ظرفیت ذخیره تولید برق ، کمبود انرژی اجتناب‌ناپذیر خواهد بود. به گفته وزارت انرژی قزاقستان این کشور در کوتاه مدت باید از روسیه برق خریداری نماید تا زمستان را پشت سر بگذارد.

قزاقستان که ۷۰ درصد برق خود را با مصرف سوخت زغال سنگ تولید می‌کند اعلام کرده که می‌خواهد به سمت انرژی‌های تجدیدپذیر مانند انرژی خورشیدی و بادی حرکت نماید اما تا کنون پیشرفت واقعی حاصل نشده و سهم منابع تجدیدپذیر  اندک است. با وجود حمایت دولت از منابع تجدیدپذیر انرژی ، سرمایه‌گذارهای بزرگ به علت بازار کوچک و بی‌ثباتی پول ملی علاقه‌ای به این کار ندارند.

با افزایش کمبود انرژی در قزاقستان و در حالی که این کشور بزرگترین تولیدکننده اورانیوم جهان است جای تعجب نخواهد بود که این کشور انرژی اتمی را به عنوان تنها گزینه خود ببیند.