به گزارش روز پنجشنبه گروه علم و آموزش ایرنا از نشریه ساینس، سرچشمه گونه دلتا از هند است و از اواسط ماه ژوئن سال ۲۰۲۱ میلادی (خرداد ۱۴۰۰) با سرعت در سراسر جهان منتشر شد و در حال حاضر گونه غالب محسوب میشود.
گونه دلتا به راحتی گسترش مییابد و افراد را به سرعت آلوده به ویروس کرونا میکند.
علت مسریتر بودن گونه دلتا
تحقیقات محققان آمریکایی که در فصل بهار امسال انجام شد، نشان می دهد جهشهای نوع آلفا، بتا و G۶۱۴ ویروس کرونا عفونیتر از ویروس اصلی هستند. هر جهش نیازمند یک تغییر ژنتیکی است که پروتئین اسپایک را روی سطح ویروس تثبیت میکند.
پروتئین اسپایک پروتئینی است که واکسنهای فعلی بر مبنای آن ساخته شدهاند؛ ولی گونه دلتا که کمی بعد از گونههای قبلی ظهور کرد، عفونیترین گونه شناخته شده تاکنون است به همین دلیل محققان به دنبال کشف تغییری در این گونه بودند که آن را مسریتر از گونههای قبلی میکند.
اتصال سریع، ورود سریع
برای اینکه ویروس SARS-CoV-۲ سلولهای بدن انسان را آلوده کند، در ابتدا تاجهای آن به گیرندهای به نام ACE۲ متصل میشوند سپس تاجها تغییر شکل میدهند و روی خود تا میشوند. این حرکت که به صورت چاقوی جیبی است، غشای خارجی ویروس را با غشای سلولهای بدن ترکیب میکند (به اصطلاح باعث همجوشی می شود) و به ویروس اجازه ورود میدهد.
مطالعات نشان میدهد پروتئین تاجدار دلتا در اتصال به غشا بسیار توانمند است و همین امر سبب میشود که سلولهای انسانی را بسیار سریع تر آلوده کند. اتصال به سلول به انرژی زیاد و کاتالیزور نیاز دارد، در میان انواع گونهها، دلتا این توانایی را دارد که به عنوان کاتالیزور نیز عمل کند و به همین دلیل است که بسیار مسریتر از گونههای دیگر است.
محققان بر این باور هستند این یافته میتواند منجر به ساخت نسل کارآمدتر واکسن شود.
بر اساس آمار مرکز کنترل و بیماریهای آمریکا، بیش از ۸۰ درصد از بیمارانی که در گروه آماری این مطالعه مورد بررسی قرار گرفتند، به گونه دلتا مبتلا هستند و انتظار میرود در نقاط مختلف جهان نیز وضع به همین منوال باشد.
گزارش منتشر شده در نشریه نیچر نشان می دهد افراد مبتلا به گونه دلتا میتوانند ۲ روز قبل از مشاهده اولین علائم نیز ناقل ویروس باشند از طرفی ابتلا به این ویروس میتواند کاملا فاقد علامت باشد.
همچنین مطالعات بیانگر این است که علائم این گونه مشابه سایر نسخههای ویروس است، علائم شامل سرفه، تب، سردرد و از دست دادن بویایی است. نوع دلتا با سرعت بیشتری رشد میکند و معمولا نقطه اثر آن دستگاه تنفسی است. سرعت رشد این گونه در جوانان نیز زیاد است. آمار نشان میدهد ۹۷ درصد مبتلایان به جهش دلتا افراد واکسینهنشده هستند.
نتایج این مطالعه در نشریه Science منتشر شده است.
به گزارش ایرنا، سویه دلتا یا به طور دقیق B.۱.۶.۱۷.۲ باعث موج جدید کرونا در جهان از جمله در ایران شد. این گونه برای اولین بار در هند شناسایی شد که مشکلات بیشماری را برای این کشور به همراه داشت.
دلتا پلاس هم یکی از گونههای دلتا است که جهش اضافهای دارد و میتواند مهم باشد. به گفته مقامات در هند، باید درباره تکامل شاخههای آینده B.۱.۶.۱۷.۲ که AY.۱ و AY.۲ نام دارند، اطلاعات کسب کرد.
دلتا پلاس نتیجه جهشی به نام K۴۱۷N در شاخک پروتئینی است. این جهش که در هر دو گونه AY.۱ و AY.۲ وجود دارد، جدید نیست و در گذشته آن را در گونه بتا یا B.۱.۳۵۱ که برای اولین بار در آفریقای جنوبی شناسایی شد، دیدهایم. البته این گونه پیش از دلتا موجب نگرانیهای زیادی در جوامع علمی شده بود.