شهرکرد-ایرنا - مدیرکل بهزیستی چهارمحال‌وبختیاری یکی از علل نارضایتی معلولان از خدمات مراکز مثبت زندگی را مربوط به تغییر در تقسیم‌بندی آنان بر اساس جغرافیای زندگی و تنوع خدمات این مراکز دانست و گفت:با توجه به اینکه حدود یک سال از فعالیت این مراکز می‌گذرد،ایجاد هماهنگی و جلب رضایت معلولان زمان‌بر است.

نرگس عسگری روز سه‌شنبه در نشست با خبرنگاران در پاسخ به سوال ایرنا درباره نظارت‌ها بر مراکز مثبت‌زندگی و نحوه ارائه خدمات این مراکز به جامعه معلولان افزود: در حال حاضر ۳۷ مرکز در چهارمحال و بختیاری در قالب این طرح در حال فعالیت هستند که بر اساس استانداردهای تعیین شده به صورت مرتب ارزیابی می‌شوند.

وی،تغییر در تقسیم‌بندی معلولان برای بهره‌مندی از خدمات را از علل برخی نارضایتی‌های شکل‌گرفته از این مراکز دانست و تصریح کرد: پیش از این خدمات به صورت تجمیعی به گروه‌های مختلف معلولان ارائه می‌شد به طوری که در هر گروه، یک مرکز مستقل برای مراجعه معلولان فعالیت داشت اما با شکل‌گیری مراکز مثبت زندگی تمامی گروه‌ها بر اساس جغرافیای محل زندگی خود به این مراکز معرفی می‌شوند.

عسگری یادآور شد: هماهنگ شدن معلولان با مددکاران جدید فعال در مراکز مثبت زندگی نیز نیاز به زمان دارد تا به مرور آشنایی کاملی بین مددکار و فرد معلول شکل بگیرد.

وی به درخواست برخی گروه‌های معلول برای تفکیک خدماتشان از مراکز مثبت زندگی نیز اشاره کرد و افزود: با توجه به سیاست‌های سازمان بهزیستی امکان این تفکیک در شرایط کنونی و تشکیل مراکز مستقل به شکل گذشته وجود ندارد.

شهرداری‌ها برای ساختمان‌هایی که مناسب‌سازی نشده‌اند، پروانه پایان کار صادر نکند

مدیرکل بهزیستی چهارمحال و بختیاری همچنین درباره پایین بودن ضریب برخورداری معابر شهری و اماکن عمومی استان از استانداردهای مناسب‌سازی ویژه معلولان گفت: بر اساس قانون ۱۰ درصد از درآمدهای شهرداری‌ها در سال باید برای اجرای طرح‌های مناسب‌سازی اختصاص یابد که لازم است شهرداری‌ها توجه بیشتری بر این موضوع داشته باشند.

عسگری یکی از مهم‌ترین مشکلات در موضوع مناسب‌سازی در استان را مربوط به صدور پروانه پایان کار برای ساختمان مناسب‌سازی نشده، دانست و افزود: با وجود پیگیری‌ها و حساسیت‌هایی که از طرف بهزیستی برای این مسئله وجود دارد، در سال‌های اخیر تعدادی از مراکز مهم که محل مراجعه معلولان نیز به شمار می‌روند، پروانه پایان کار دریافت کردند که لازم است شهرداری‌ها در این باره رویکرد مناسب‌تری را در پیش بگیرند.

وی مشکلات موجود در مراکز درمانی و بهداشتی را نیز در خصوص مساله مناسب‌سازی یادآور شد و اظهار داشت: به زودی در نشستی با دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان، تمامی اماکن دولتی و غیردولتی زیر نظر این دانشگاه از جهت رفع مشکلات و لزوم رعایت شاخصه‌های مناسب‌سازی، بررسی خواهد شد.

اعتبارات محوطه‌سازی و تجهیز سالن ورزشی ویژه معلولان شهرکرد تخصیص نیافته است

مدیرکل بهزیستی چهارمحال و بختیاری در ادامه دلیل طولانی شدن روند ساخت و بهره‌برداری از سالن ورزشی اختصاصی معلولان در شهرکرد از سال ۹۳ تاکنون را لزوم محوطه‌سازی و تجهیز این سالن بیان و تصریح کرد: ساختمان این فضای ورزشی با پایان یافتن مراحل اجرای کف‌پوش به صورت کامل آماده شده است اما لازم است برای سهولت دسترسی معلولان به سالن، محوطه آن نیز بهسازی شود.

عسگری با اشاره به اینکه اعتباری برای این امر در شورای معاونان بهزیستی کشور در نظر گرفته شده است، افزود: در صورت تخصیص این اعتبار علاوه بر اجرای محوطه‌سازی، تجهیزات ورزشی مورد نیاز نیز تهیه خواهد شد.

وی درباره توسعه امکان ورزشی اختصاصی معلولان در دیگر شهرستان‌ها نیز گفت: در حال حاضر اجرای طرح عمرانی جدید امکان‌پذیر نیست اما در صورت دریافت مجوز تلاش می‌شود با توجه به مشکلات پیش‌آمده در روند احداث سالن ورزشی شهرکرد، اقدامات به صورت اصولی پیگیری شود.

جمعیت معلولان چهارمحال و بختیاری در ۱۰ سال گذشته ۳۹ درصد افزایش یافته است

عسگری همچنین به افزایش جمعیت معلولان تحت پوشش بهزیستی استان در طی ۱۰ سال اخیر اشاره کرد و گفت: در سال ۱۳۹۰، جمعیتی معادل ۱۹ هزار و ۳۳۳ نفر در چهارمحال و بختیاری زیر پوشش خدمات این اداره کل قرار داشتند که این آمار در سال جاری به ۳۱ هزار و ۹۱۶ نفر رسیده است.

وی با بیان اینکه در حال حاضر حدود ۳.۲ درصد از کل جمعیت استان را معلولان تشکیل می‌دهند، تصریح کرد: افزایش آگاهی‌ها درباره امکان برخورداری از خدمات بهزیستی، آمار مراجعه افراد دارای معلولیت به این اداره کل را نیز را با رشد قابل‌توجهی روبه‌رو کرده است و بالا رفتن آمار معلولان در یک دهه اخیر به معنای گسترش معلولیت در استان نیست.

عسگری بیشترین شناسایی معلولان در استان را در سال ۱۳۹۷ اعلام کرد و اظهار داشت: از سال ۹۷ به بعد به دلیل توجه عمومی به غربالگری‌ها و مراقبت‌های دوران بارداری و نوزادی، افزایش سنواتی چشمگیری در این آمار به وجود نیامده است.

وی یادآور شد: حدود ۴۰ درصد از معلولان استان را زنان تشکیل می‌دهند که ترس از برخی برخوردهای اجتماعی باعث شده است تا زنان، معلولیت‌های خود را تا حدودی پنهان کنند.

عسگری در ادامه افزود: بیشترین تعداد معلولان استان به ترتیب در شهرستان‌های شهرکرد، لردگان و بروجن ساکن هستند و پنج شهرستان استان نیز از نظر رنج معلولیت، بالاتر از میانگین کشوری قرار دارند.

به گزارش ایرنا، سوم دسامبر مصادف با ۱۲ آذر از سوی مجمع عمومی سازمان ملل متحد به‌عنوان روز جهانی معلولان نام‌گذاری شده است.