شیوع ویروس کرونا از زمستان ۱۳۹۸ در کشورمان همسو با دیگر کشورهای جهان، شوک بزرگی در راستای تغییر سبک زندگی تمامی مردمان این کره خاکی بود. به واسطه شیوع این ویروس در گام نخست و در اداره امور اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی شاهد تعطیلی فعالیت سالنهای نمایشی و سینمایی جهت جلوگیری از شیوع این ویروس و تلاش برای شکستن زنجیره گسترش آن در جامعه بودیم که اجرایی شدن این مهم در دستور کار قرار گرفت.
بعد از سنجش کیفیت انتشار این ویروس نخستین اقدامات برای بازگشایی سالنهای نمایشی در دستور کار مدیران فرهنگ و هنر کشور قرار گرفت و بنا بر آن شد تا سالنهای تئاتری و تماشاخانهها برحسب پذیرش ظرفیت و کوچک و بزرگی از ظرفیت ۳۰ تا ۵۰ درصدی خود برای میزبانی از مخاطبان بهره ببرند. همین مهم کافی بود تا در سایه رعایت این قانون و همچنین الزام بر رعایت حداکثری شیوهنامههای بهداشتی بار دیگر شاهد فعالیت سالنهای نمایشی در کشور بودیم.
تغییر گروه فعالیت هنرمندان تئاتر و تماشاخانهها از گروه ۳ به گروه ۲ مشاغل
هرچند طی سال ۱۳۹۹ با توجه به قرار گرفتن فعالیت هنرمندان تئاتر در گروه مشاغل ۳ تنها زمانی شاهد فعالیت این هنرمندان بودیم که شرایط استانها و شهرستانها از نظر میزان شیوع در رنگ زرد قرار داشتند و اگر این رنگ به سمت نارنجی و قرمز میرفت بار دیگر شاهد تعطیلی فعالیت تمامی مشاغل گروه ۳ بودیم؛ اما بعد از رایزنیهای مختلف و متعدد مسئولان تئاتری برای حمایت حداکثری از هنرمندان تئاتر و همراهی ستاد ملی مقابله با کرونا شاهد انتقال گروه مشاغل هنرمندان تئاتر از گروه ۳ به گروه ۲ بودیم.
در سایه این تغییر گروه این امکان برای هنرمندان تئاتر و تماشاخانهداران فراهم شد تا در شرایط نارنجی نیز بتوانند مانند تمامی مشاغل گروه ۲ به فعایلت و حیات خود ادامه دهند و این یعنی شاهد میزبانی از مخاطبان در تالارهای نمایشی با رعایت همان ظرفیت ۳۰ تا ۵۰ درصدی بودیم که در دستور کار قرار گرفت. اتفاق و اقدامی که خوشبختانه موجب ایجاد امید هرچه بیشتر میان هنرمندان تئاتر و مدیران سالنها و تماشاخانههای تئاتری در کشور شد.
امید به بهبود شرایط و گسترش آرامش در سایه تسریع روند واکسیناسیون
اما در نخستین روزهای بهار ۱۴۰۰ آغاز شیوع پیک پنجم کرونا (موسوم به گرونه دلتا) و سرعت رشد، ابتلا و مرگومیر هموطنانمان بار دیگر شاهد تعطیلی فعالیتهای هنرمندان تئاتر و سالنهای نمایشی بودیم. تااینکه سرانجام با فروکش کردن موج پنجم شیوع کرونا، روی کار آمدن دولت سیزدهم، تلاش مسئولان این دولت برای تسریع روند واکسیناسیون و گام برداشتن جامعه به سمت ایمنی نسبی از ابتدای پاییز ۱۴۰۰ خورشیدی نهتنها شاهد نزولی شدن شیب ابتلا و مرگومیر میان هموطنانمان بودیم که آرامآرام جامعه در سایه روند واکسیناسیون فراگیر به سمت ایمنی نسبی گام برمیداشت.
روند ادامهدار واکسیناسیون و استیلای آرامش نسبی در کشور باعث استمرار فعالیتهای تئاتری و باز بودن در سالنها و تماشاخانههای نمایشی به روی مخاطبان از ابتدای پاییز ۱۴۰۰ را با خود بهعنوان ارمغانی بزرگ بههمراه داشت.
در ادامه این روند بار دیگر شاهد مطالبه هنرمندان تئاتر مبنی بر کاهش محدودیتهای کنونی تئاتر برای استفاده کردن از ظرفیت صددرصدی سالنهای نمایشی در سایه آرامش و ایمنی نسبی جامعه بودیم. اتفاقی که در بسیاری از گروه مشاغل ۲ پیشاز این افتاده بود اما هنوز در حوزه هنرهای نمایشی و میزبانی تالارها و تماشاخانهها شاهد وجود برخی از محدودیتها مانند استفاده کردن از ظرفیت محدود سالنها در میزبانی از مخاطبان بودیم.
بازتاب این مطالبه در قالب فضای رسانهای ما را بر آن داشت تا با قادر آشنا مدیرکل اداره هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره رایزنی این نهاد مدیریتی با مسئولان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و ستاد ملی مقابله با کرونا برای برداشتن محدودیتها و استفاده از ظرفیت صددرصدی تماشاخانهها و سالنهای تئاتری و اقداماتی که تا به امروز صورتگرفته به گفتوگو بپردازیم.
برداشتن محدودیت کرونایی تئاتر مطالبه جدی خانواده تئاتر است
قادر آشنا در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا با اشاره به آن که از آغاز شیوع ویروس کرونا در کشور همانند دیگر نقاط جهان در حوزه فعالیت تالارها، سالنها و تماشاخانههای تئاتری بنا را بر استفاده از ظرفیت ۳۰ تا ۵۰ درصدی سالنها برای رعایت هرچه بیشتر شیوهنامههای بهداشتی قرار دادیم گفت: خوشبختانه با روی کار آمدن دولت سیزدهم و عزم جدی دولتمردان در سایه تسریع روند واکسیناسیون شاهد گام برداشتن کشور به سمت ایمنی نسبی هستیم.
وی ادامه داد: همین مساله باعث شده طی یکی دو هفته اخیر تلاشهایی را برای استفاده از ظرفیت صددرصدی سالنهای تئاتری مانند دوران پیشاز کرونا با حذف محدودیتهای کرونایز مدنظر قرار دهیم. رایزنیهای ابتدایی در این شاخه در حوزه مدیریت کلان تئاتر صورت گرفته است.
بعد از برداشتن گامی جدی برای انتقال فعالیت هنرمندان تئاتر از گروه ۳ مشاغل به گروه ۲، گام جدی بعدی برای حمایت حداکثری از هنرمندان تئاتر با توجه به شرایط نسبی ایمنی جامعه تلاش برای برداشتن محدودیت کرونایی تئاتر است.
برگزاری جلسه با مسدولان وزارت بهداشت در کوتاهترین زمان ممکن
آشنا با اشاره به آنکه با نگاهی به فعالیت گروه ۲ مشاغل طی چند وقت اخیر بهوضوح درمییابیم که بسیاری از آنها تمامی محدودیتهای کرونا را برداشتهاند و از ظرفیت صددرصدی خود استفاده میکنند خاطرنشان کرد: برهمین اساس تصمیم گرفتیم که ما نیز رایزنیهای ابتدایی را برای برداشتن این محدودیتها و استفاده از ظرفیت صددرصدی تماشاخانهها را آغاز کنیم.
وی با اشاره به جلسه با آقای محسن فرهادی معاون فنی سلامت محیط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی که در دوران برگزاری سیونهمین جشنواره تئاتر فجر نیز به لحاظ واکسیناسیون هنرمندان، رعایت شیوهنامههای بهداشتی و استانداردهای این عرصه همراهی مستمر و مثبتی با هنرمندان تئاتر و گروههای تئاتری داشتند خاطرنشان کرد: گفتگوها و جلساتی در این حوزه برای همکاری هرچه بیشتر در راستای اجابت مطالبه هنرمندان تئاتر مبنی بر حذف محدودیتهای کنونی و استفاده از ظرفیت صددرصدی سالنها انجام شدهاست.
نگاه ستاد ملی مقابله با کرونا و همچنین مسئولان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای حذف محدودیتهای کنونی در حوزه هنرهای نمایشی و گام برداشتن به سمت استفاده از ظرفیت کامل سالنها و تماشاخانهها نگاهی مثبت است. طی یکی دو روز آینده و در روزهای نخست هفته پیش رو جلساتی را با مسئولان وزارت بهداشت و اعضای ستاد ملی مقابله با کرونا خواهیم داشت تا بتوانیم گام خود را برای برداشتن محدودیتهای تئاتری به شکلی جدیتر و با دستورالعملهای نهادهای بالادستی اجرایی کنیم.
آشنا با بیان آنکه در پایان با تاکید بر آنکه هیچچیز بالاتر از سلامت مخاطبان و هنرمندان تئاتر برای مدیران این عرصه در اداره کل هنرهای نمایشی، معاونت امور هنری و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وجود ندارد تصریح کرد: بهمحض برگزاری جلسات، قانونی شدن حذف محدودیتها و رسیدن ابلاغیه قانونی، مراتب را به تماشاخانهها و سالنهای تئاتری اعلام خواهیم کرد و امیدواریم این اتفاق در کوتاهترین بازه زمانی ممکن به وقوع بپیوندد.