به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا، شبکهسازی نخبگانی به عنوان کار ویژه و اصلی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها برای تربیت نیروهای کارآمد مطرح شده است. در واقع شبکه سازی نخبگانی به معنای شناساندن دانشجویان نخبه به یکدیگر، معرفی مسائل جامعه و ظرفیت های موجود به جریان نخبگی و رفع موانع حرکت و تعالی دانشجویان است که مدتی است در دستور کار نهاد رهبری قرار گرفته است.
حجت الاسلام و المسلمین مصطفی رستمی در گفت و گو با خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا در خصوص موضوع «شبکه سازی نخبگانی» و اقداماتی که نهاد رهبری قرار است در این زمینه انجام دهد، توضیح می دهد: یکی از فرصت ها و ظرفیت های بزرگ جامعه ما جریان نخبگی است. تجربه به ما می گوید که سطح نخبگی در جامعه ما نسبت به جوامع مشابه بالاتر است و ما بالاتر از میانگین جهانی هستیم و این فرصت بزرگ به معنای کلید بزرگی است که در دست سیاستگذاران، دولتمردان و حاکمیت برای بازکردن قفل های جامعه قرار دارد.
وی ادامه داد: اگر از این فرصت به درستی استفاده نشود، تهدیدهای فراوانی ممکن است در جامعه رخ بدهد که می توان به سرخوردگی جامعه نخبگی، فاصله گرفتن آن از بدنه اداره کشور و ترک کشور چه در قالب ترک فیزیکی و مهاجرت و چه در قالب جدا شدن و انزواطلبی و افسردگی در جامعه اشاره کرد که همه این موارد تهدیدات گرانی برای جامعه به شمار می رود.
رییس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها اضافه کرد: در ملاحظه و مطالبه ای که رهبری معظم انقلاب از مدیران و متولیان کشور در سال های گذشته داشتند، شاهد شکلگیری تاسیس ها و نهادها برای تسهیل ارتباط بین جریان نخبگی و جریان حاکمیت و اداره کنندگان کشور بودیم که تاسیس بنیاد نخبگان کشور و معاونت علمی ریاست جمهوری و توجه هایی که این نهادها در قالب های مختلف برای شناسایی، حمایت و فرصت دهی به نخبگان برای ارایه و پیگیری ایده ها داشتند، اتفاقات خوبی بوده که در کشور رخ داده است.
رستمی توضیح داد: به رغم تمام اقدامات صورت گرفته، احساس می کنیم هنوز با آن اتفاق خوبی که در آن جریان نخبگی احساس کند حرف هایش شنیده می شود و استعدادش مورد توجه قرار می گیرد و حمایت می شود، فاصله داریم. این فاصله و پر کردن این خلع ایفای نقش بخش های مختلف جامعه را نیاز دارد.
وی ادامه داد: موضوعی که اکنون در نظام عملیات حمایت از نخبگان در کشور ما جریان دارد، عمدتا" ناظر بر جریان دانشگاهی و زمانی است که دانشجویان به ثمر نشسته اند ولی یک مرحله قبل از آن نیز وجود دارد که در آن مرحله هنوز دانشجویان مورد توجه قرار نگرفته اند. این مرحله، مرحله ای است که دانشجویان در فضای دانشگاهی هستند و ظرفیت ها و استعدادهایشان ایجاب می کند که به دنبال پیدا کردن مسیر باشند.
رستمی افزود: اگر این دنبال کردن مسیر درست اتفاق نیوفتد و دانشجویان متوجه فرصت هایی که برای آنان وجود دارد، نباشند ممکن است به سمت بروز استعدادهایشان در محیطی آماده مثل کشورهای خارجی بروند و این در شرایطی است که دام پهن و تور گسترده است.
همه مهاجرتها مخرب نیستند
وی در این خصوص توضیح داد: موضوع، بحث تحصیل در خارج کشور نیست؛ یعنی بحث مهاجرت به معنای برچسب منفی زدن به همه مهاجرت ها نیست چرا که مهاجرت یکی از ابزارهای رشد چه برای فرد و چه برای جامعه است یعنی بسیاری از تحولاتی که در جامعه علمی ما رخ داده متاثر از هجرت بعضی از دانشمندان و کسب مهارت، دانش و تجربه و بازگشت به کشور برای حل مسائل بوده است. بخشی از وضعیت علمی ارزشمندی که اکنون در آن قرار داریم، متکی به دانشی است که در نتیجه حضور دانشمندان ما در فضاهای علمی دنیا فراگرفته شده است و آنها آن را تعقیب و بومی کرده و توسعه داده اند؛ بنابراین منظور ما این نوع مهاجرت نیست.
رییس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها افزود: مهاجرتی که به معنی غارت سرمایه های فکری و اندیشه ای یک جامعه باشد، خطرناک است؛ اگر ما گاهی گلایه می کنیم و می گوییم چرا نفت را بدون اینکه پالایش کنیم و ارزش افزوده ای برای آن ایجاد کنیم تا بهره وری مطلوب در کشور اتفاق بیافتد، خام فروشی می کنیم یا اینکه چرا زعفران را در بسته بندی مناسب صادر نمی کنیم و در مقابل کشورهایی که سهمی از تولید جهانی در این زمینه به اندازه ما ندارند، صادرکنندگان و بهره برداران اصلی از این محصول هستند، برای این است که این خام فروشی ممکن است در استعدادهای ما هم صورت بگیرد و این نگاه غارتگرانه که نسبت به نفت وجود دارد، نسبت به سایر داشته ها نیز وجود داشته باشد.
حجت الاسلام و المسلمین رستمی یادآور شد: بالاترین سرمایه جامعه ما و هر جامعه دیگری، نیروی انسانی آن است و جریان نخبگی یکی از این سرمایه های ارزشمند است که در این فضا دانشجویان احساس کنند برای آنان مجال یا میدان برای حل مسائل وجود دارد. وقتی مسوولیت بر دوش آنها قرار می گیرد، متوجه نقش مهم خودشان در فضای کلان اجتماع می شوند و تصمیم های دقیق تری می گیرند.
وی خاطرنشان کرد: این شبکه سازی نخبگانی به معنای شناساندن دانشجویان نخبه به یکدیگر، شناساندن مسائل جامعه به جریان های نخبگی، شناساندن ظرفیت های موجود در جامعه به جریان نخبگی و رفع موانع حرکت دانشجویان است. مانع پیشرفت دانشجویان فقط مسایل مالی نیست؛ گاهی وقت ها توجه و همیت قائل شدن، گاهی وقت ها بازکردن بعضی از گره ها در قالب فرآیندهای پیچیده آموزشی و گاهی وقت ها تسهیل بعضی از موضوعاتی که به راحتی قابل تسهیل است، کمک می کند تا دانشجویان احساس مسوولیت جدی تری نسبت به مسائل داشته باشند و فرصت حضور و حل مسائل بیشتری پیدا بکنند؛ بر این اساس شبکه نخبگانی ناظر به این تحلیل در حال شکل گیری است.
۳ مشکل اساسی در جریان نخبگی کشور
رستمی اظهار داشت: سه مشکل ما در عدم استفاده از نخبگان عدم مراجعه به پایاننامهها و مقالات دانشگاهی از سوی مسوولان، مسدود بودن امکان رشد نخبگان به دلیل عدم توجه به تخصصگرایی در انتصابات و عدم شناسایی نخبگان است.
رییس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها گفت: شبکهسازی نخبگان در واقع ترسیم کننده نقشه پیشرفت یک جوان نخبه از ابتدای ورود به دانشگاه تا پایان دوره تحصیلی او است. این فرایند کمک میکند تا بانک اطلاعاتی از نخبگان ایجاد شود، تربیت نیرو متناسب با تصدی مسوولیت صورت پذیرد، مطالعات و مقالات دانشجو متناسب با نیاز دستگاههای بالادستی هدایت شود و در نهایت جوان نخبه، در جایگاهی که شایستگی آن را دارد، قرار بگیرد.
وی تاکید کرد: بانک اطلاعاتی از نخبگان باید ایجاد شود، تربیت نیرو صورت بپذیرد، مطالعات و مقالات دانشجو متناسب با نیاز دستگاههای بالادستی هدایت شود و در نهایت جوان نخبه، در جایگاهی که شایستگی آن را دارد قرار بگیرد.
رستمی افزود: با توجه به اینکه نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها از یک سو با دانشجویان در ارتباط است و از سوی دیگر با دستگاهها و دانشگاه ارتباط دارد و با مسوولان دولتی ارتباط دارد، میتواند نقشآفرینی جدی و موثری برای شبکهسازی نخبگان داشته باشد.
رییس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها روز دوشنبه پانزدهم آذر ماه و در آستانه روز دانشجو با حضور در خبرگزاری جمهوری اسلامی ضمن دیدار با علی نادری مدیرعامل ایرنا از بخشهای مختلف این رسانه بازدید کرد.
وی در این بازدید که به مناسبت روز دانشجو انجام شد، به سوال های خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا در خصوص حمایت نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها از تشکل های دانشجویی، شبکه سازی نخبگانی، جهاد تبیین، حمایت و ترویج ازدواج دانشجویی و افزایش خوابگاه های متاهلی در دانشگاه ها پاسخ داد.
به گزارش ایرنا، روز شانزدهم آذر ماه به عنوان روز مقاومت و ایستادگی دانشجویان این سرزمین در برابر استعمار غرب، استبداد و خودکامگی در دفتر تاریخ این سرزمین به یادگار ثبت شده است.
این روز هر سال در ایران به یاد سه دانشجوی شهید (مصطفی بزرگنیا و احمد قندچی و مهدی شریعترضوی) و سایر دانشجویانی که برای آزادی و استکبارستیزی جان خود را از دست داده اند، گرامی داشته میشود.