تهران- ایرنا- کشورهای ثروتمند در حالی با عجله به دنبال مقابله با تزریق دزهای یادآوری واکسن کرونا هستند که برخی کشورهای فقیرتر همچنان منتظر دز اول این واکسن می باشند که بی‌عدالتی در توزیع واکسن کرونا در جهان را بیش از پیش برجسته‌تر می کند.

به گزارش روز سه‌شنبه ایرنا به نقل از روزنامه واشنگتن پست، گسترش سویه جدید کرونا دولتها در سراسر جهان را بر آن داشته که با هدف مهار آن، واکسیناسیون دزهای بوستر یا تقویتی را برای عموم مردم در دستورکار قرار دهند.

بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس دو روز پیش اعلام کرد که هدف این کشور طرح واکسیناسیون دز تقویتی برای بزرگسالان تا پایان سال جاری میلادی است.

جانسون گفت: موج اومیکرون در حال آمدن است. مشخص شده که دو دز  واکسن برای ایجاد سطح کافی حفاظتی در برابر این سویه مناسب نیست.

دیگر کشورهای جهان با درآمد بالا نیز در راستای اجرای واکسیناسون دوز بوستر گام برداشته اند. " جف زینتس" هماهنگ کننده امور پاسخ به بیماری کووید- ۱۹ در کاخ سفید اعلام کرد: تزریق حدود ۱.۱ میلیون دز  به طور روزانه برای افراد در حال انجام است

در حالیکه طرح دوز یادآوری واکسن کرونا سریعتر از گذشته در کشورهای با درآمدبالا در حال اجرا شدن است اما بیشتر افراد در کشورهای فقیرتر همچنان منتظر اولین دز  واکسن کرونا هستند. حدود ۵۴ میلیون دوز بوستر در آمریکا تا دو روز پیش تزریق شده این در حالی است که ۶۴ میلیون دوز واکسن کرونا در کل در کشورهای کم درآمد تاکنون تزریق شده اند.

براساس اعلام بانک جهانی حدود ۶۶۵ میلیون نفر در کشورهای موسوم به کشورهای کم درآمد زندگی می کنند. اکثر این کشورها در منطقه صحرا آفریقا و کشورهای جنگ زده همچون یمن و افغانستان حضور دارند.

کارشناسان معتقدند که دز بوستر  خود نشانه دیگری از بی‌عدالتی در دسترسی به واکسن کرونا در جهان می باشد. اگرچه بیش از ۳۶۰میلیون دز  بوستر در سراسر جهان ثبت شده که تقریبا نیمی از آنها در کشورهای با درآمد بالا و درآمد متوسط ثبت شده است. حدود هشت میلیون دز  تقویتی نیز در کشورهای با درامد متوسط به پایین ثبت شده و شمار دوز های بوستر ثبت شده در کشورهای با درآمد کم یا صفر بوده یا آنقدر کم بوده که اهمیتی نداشته است.

برخی کارشناسان این سوال را مطرح کرده اند که با توجه به گسترش سویه جدید کرونا،   زدن دزهای تقویتی تا چه میزان باید ادامه یابد و اینکه آیا واکسن های موجود به اندازه کافی توان دفاعی و حفاظتی بدن انسان را در برابر اومیکرون حفظ خواهد کرد یا خیر.

در این سازمان جهانی بهداشت همچنان مخالف زدن دزهای بیشتر واکسن کروناست و معتقد است راه‌حل تزریق دزهای بیشتر نیست.

سازمان جهانی بهداشت اخیرا اعلام کرد سویه اومیکرون کرونا که در بیش از ۶۰ کشور گزارش شده، خطر جهانی بسیار بالایی را ایجاد می کند. برخی شواهد از این مساله حکایت دارد که این سویه از حفاظت واکسن می گریزد اما یافته های بالینی در مورد شدت آن همچنان محدود است.

سازمان جهانی بهداشت تاکید کرد ابهامات قابل توجهی پیرامون اومیکرون که اولین بار ماه گذشته در آفریقای جنوبی و هنگ کنگ شناسایی شد، وجود دارد و جهش های آن ممکن است به انتقال و موارد بیشتر بیماری کووید–۱۹ منتهی شود.

این سازمان یادآور شد که خطر کلی مرتبط با سویه اومیکرون به دلایلی، بسیار بالا می ماند و شواهد اولیه حاکی از فرار بالقوه ایمنی در برابر ابتلا و میزان بالای انتقال است که می تواند به افزایش بیماری با عواقب شدید منجر شود.

شیب صعودی روند ابتلا به کرونا، افزایش ناگهانی مرگ و میر ناشی از این بیماری و پیش بینی تبدیل شدن اومیکرون به سویه غالب تا آخر ماه ژانویه (دی/بهمن) در اروپا، برخی از کشورها را به واکسیناسیون اجباری و قرنطینه های شدید و برخی دیگر را به تسریع کارزار دُز سوم واکسن کرونا واداشته است.