دکتر سید «مصطفی نچواک» روز سهشنبه در گفت و گو با ایرنا به روی آوری برخی از مردم به سمت گیاه خواری اشاره کرد و افزود: رژیم غذایی گیاهخواری میتواند باعث کاهش فشارخون و اضافه وزن شود و تحقیقات و بررسیهای علمی نشان میدهد میانگین وزن افراد گیاهخوار نسبت به بقیه افراد جامعه کمتر است.
او گفت: این افراد کمتر از افراد عادی جامعه دچار چاقی، دیابت و برخی سرطان ها می شوند اما افراد گیاه خوار باید از نظر رژیم مواد غذایی مواظب جذب یک سری مواد مغذی و ویتامین ها در بدن خود باشند که دچار مشکل نشوند.
وی اضافه کرد: مطالعات علمی نشان دهنده این است که میزان دریافت ویتامین ها و مواد مغذی در افرادی که گیاه خوار هستند کمتر از افراد عادی است.
متخصص تغذیه و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه گفت: یکی از این مواد پروتئین و ویتامین B۱۲ است که کمبود پروتئین می تواند مشکلات جدی برای عملکرد سلولها ایجاد کند و کمبود ویتامین B۱۲ نیز می تواند عوارض خطرناک و حتی مرگ آوری را برای انسان به همراه داشته باشد.
وی افزود: کمبود کلسیم، ویتامین D، ماده مغذی روی، اسیدهای چرب امگا ۳ و نیز آهن در افراد گیاه خوار بسیار شایع است.
نچواک عنوان کرد: کمبود آهن در خانم های گیاه خوار قبل از دوران یائسگی موجب شیوع کم خونی ناشی از فقر آهن می شود، بنابراین بایستی رژیم گیاه خواری حتما تحت نظر پزشک و با کنترل ویتامین ها و مواد مغذی بدن صورت گیرد تا در صورت کمبود هر یک از آنها توسط پزشک مصرف مکمل تجویز شود.
وی تصریح کرد: رژیم گیاه خواری خوب است اما بهترین نیست، ما در مقابل گیاه خواری رژیم های غذایی داریم که اگر اصول و توصیه های آن رعایت شود سودمندی های بیشتری را نسبت به رژیم غذایی گیاه خواری عاید بدن انسان می کند.
متخصص تغذیه و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه تاکید کرد: ما می توانیم از تمام پنج گروه ماده غذایی بخوریم اما فقط به میزانی که مورد نیاز بدن است به عنوان مثال در هفته فقط ۲ بار گوشت قرمز بخوریم، اما چهار بار از گوشت سفید مانند مرغ و ماهی در کنار آن استفاده کنیم یا اینکه از لبنیات، میوه و سبزیجات، پروتئین، نان و غلات به طور متعادل استفاده کنیم اما تحقیقات و بررسی ها در کنار آن توصیه به کم خوردن کرده اند.
نچواک افزود: گیاه خواری انواع و اقسام گوناگونی دارد، اولین نوع گیاه خواری این است که فرد هیچ نوع محصولی را که منشأ حیوانی داشته باشد استفاده نمی کند و صرفاً از محصولات و موادغذایی گیاهی مصرف می کند.
وی اضافه کرد: نوع دیگر که لاکتووجترین نام دارد فرد علاوه بر موادغذایی گیاهی از لبنیات هم استفاده می کند.
متخصص تغذیه و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه اظهار داشت: گروه دیگری از گیاه خواران «اوو وجترین» هستند که علاوه بر گیاه خواری از تخم مرغ نیز استفاده می کنند و گروه بعدی که لاکتواوو وجترین هستند علاوه بر مصرف گیاه از تخم مرغ و لبنیات نیز استفاده می کنند.
وی گفت: گروهی دیگر از گیاه خواران نیز علاوه بر مصرف محصولات گیاهی از فرآورده های پروتئینی دریایی مثل ماهی نیز استفاده می کنند.
نچواک یادآور شد: در میان انواع و اقسام گیاه خواری نوعی از گیاه خواری به نام شبه گیاه خواری وجود دارد که از نظر ما بهترین نوع گیاه خواری است که در آن افراد علاوه بر مصرف گیاه به عنوان پایه اساسی رژیم غذایی و نیز مصرف تخم مرغ و لبنیات مقدار کمی هم گوشت مصرف می کنند.
متخصص تغذیه و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه گفت: بنابراین ما از بین انواع رژیم های غذایی گیاه خواری شبه گیاهخواری را بیشتر می پسندیم که در آنها مصرف تخم مرغ و لبنیات و مقدار کمی گوشت نیز وجود دارد زیرا ما باید مراقب دریافت انواع ویتامین ها و مواد مغذی و اسیدهای چرب امگا ۳ باشیم.
وی در پایان افزود: با رعایت یک سری اصول می توانیم یک رژیم غذایی سالم داشته باشیم که خیلی بهتر از رژیم غذایی گیاه خواری برای بدن ما باشد.
به گزارش ایرنا، گیاه خوار بودن برای افراد مختلف معنای متفاوتی دارد. برای بعضی از افراد، این کلمه ممکن است به سادگی یک رژیم باشد، راهی که باعث بهبود سلامتی و تندرستی می شود.
برای افراد دیگر، گیاه خواری اعتقاد عمیق تری به رابطه اخلاقی بین انسان و سایر حیوانات اشاره دارد، اعتقادی که آن ها را وادار می کند گوشت و سایر محصولات حاصل از ذبح حیوانات را مصرف نکنند.
همچنین گیاه خواری می تواند بخشی از هویت اجتماعی و جامعه یک فرد و یا امری کاملا خصوصی و شخصی باشد. به طور خلاصه، به همان اندازه که گیاه خواران مختلفی وجود دارد، گیاه خواری نیز معانی متفاوتی دارد.