به گزارش ایرنا، زیرساخت ها همواره یکی از مهم ترین نیازهای حوزه فرهنگ بوده است، زیرا نمایش خلاقیت، مسیر سازی در جهت توسعه فرهنگی و انتقال باورهای سنتی ، آیینی و مدرن و همچنین اجرایی شدن برنامه های فرهنگ ساز نیازمند زیرساختیهایی است که لازمه بی چون و چرای ارتقا حوزه فرهنگ و هنر میباشد.
زیرساخت های فرهنگی علاوه بر اینکه در کشف استعداد، بهرهگیری از خلاقیت و هویت سازی اثرگذار هستند، بلکه نقش بسزایی در روحیه بخشی و همچنین اجماع سازی برای حرکت در مسیر برنامه های توسعه ای دارند. علاوه بر این زمینه سرگرمی و همچنین شادابی فضای عمومی را نیز فراهم می کنند.
با تمامی این نیازمندی، استان فرهنگساز گیلان و به خصوص شهرستان غنی از هنر و هنرمند رشت سالهاست که از زیرساخت های کیفی و کمی فرهنگی و هنری محروم مانده است. حتی مرکز استان گیلان با وجود سرمایهگذاری های فراوان و همچنین زیرساخت های آماده نیز باز هم از بهرهمندی فضاهای فرهنگی محروم بوده و همین موضوع نمکی بر زخم کهنه اهالی هنر این دیار محسوب میشود.
فعالیتهای فرهنگی و هنری از دیرباز درگیلان مورد توجه بوده و کارنامه درخشان گیلان در پرورش و معرفی هنرمندان نامآور نشان از ذوق، ذائقه و استعداد گیلانیان در حوزه فرهنگ و هنر دارد.
با این حال عرصه فرهنگ و هنر گیلان متاسفانه سالها از هجوم مشکلات در امان نبوده و اینک پس از مطرح شدن بدون استفاده ماندن تالار مرکزی رشت پس از یک پروسه طولانی از زمان ساخت تا افتتاح و همچنین موانع پیشرو بهره برداری از کتابخانه مرکزی رشت به رغم افتتاح، همچنان بدلیل عدم همکاری های بین سازمانی و حل نشدن مشکلات بین دستگاهی از مردم دریغ می شود.
تالار مرکزی رشت گرفتار امواج متناقض متولیان
ساخت تالار مرکزی رشت به عنوان یکی از زیر ساختهای فرهنگی و با هدف ارائه بستر مناسب برای انجام فعالیت های فرهنگی - هنری در سال ۱۳۸۶ آغاز و اسفند ماه ۹۷ افتتاح شد. البته طرح مطالعاتی پروژه کتابخانه مرکزی رشت از سال ۱۳۸۰ آغاز شد، اما در مدتی کوتاه با همهگیری ویروس کرونا این مجموعه فرهنگی تعطیل و این تعطیلی نیز تاکنون ادامه یافته است.
بزرگترین تالار مرکزی شمال کشور با بیش از ۷۰۰ میلیارد ریال از محل اعتبارات ملی و ظرفیت یکهزار و ۴۰۱ نفر در مساحت ۱۹ هزار متر مربع و زیربنای ۱۵ هزار متری ساخته شد که طی ۲ سال اخیر زیرسایه بحران کرونا خاک تعطیل بر قامت آن نشسته است. اما آنچه بیش از همه مانع فعالیت این مجموعه فرهنگی شد، گیر و دار تصمیمگیریهای بین دستگاهی میباشد.
مشکل از آنجایی آغاز شد که این مجموعه در زمینی متعلق به شهرداری و با اعتبارات فرهنگی دولت ساخته شده است و همین مسئله دوگانه ای را در مدیریت آن ایحاد کرده است. طبق آخرین جلسات و خروجای های نشست های دوجانبه میان شهرداری و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان، متولیان فرهنگ و ارشاد معتقد به برون سپاری مدیریت مجموعه به دست اهالی فرهنگ از طریق مزایده هستند در حال که شهرداری خواهان تولیت کامل برای بهرهبرداری این مجموعه میباشد.
طی نشستی در نوزدهم آبان ماه سال جاری که بین مدیرکل سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان و شهردار رشت بمنظور بازبینی در نحوه بازگشایی تالار مرکزی رشت برگزار شد، از سوی هر دوطرف بر ارجحیت منافع استانی در برابر منافع دستگاهی تاکید شد تا با رعایت قانون مشکل تالار مرکزی به طور کامل برطرف شود.
سخنان شهردار و مدیرکل در جلسه ۱۹ آبان ماه حکایت از ایستگاه پایانی بلاتکلیفی تالار مرکزی داشت و انتشار این جلسه تنفسی راحت برای اهالی فرهنگ مرکز استان گیلان بود. اما این امیدواری طولی نکشید که جای خود را به ناامیدی داد زیرا تا به امروز این مشکل برطرف نشد و حتی در آخرین نشست برای حل موانع بهره برداری تالار مرکزی یکی از طرفین غایب بود تا سایه بن بست بر سر این مجموعه تداوم داشته باشد.
کارت قرمز استاندار گیلان برای متولیان تعطیلی تالار مرکزی رشت
نماینده عالی دولت در استان گیلان نیز چندی پیش در پی تداوم تعطیلی تالار مرکزی و همچنین انتقادهای افکار عمومی و مردمر رشت با انتقاد از شرایط موجود به طور مستقیم به این مسئله ورود کرد.
اسدالله عباسی با تاکید بر اینکه مسایل و مشکلات مربوط به تعطیلی تالار مرکزی باید به سرعت پیگیری شود هشدار داد: چنانچه این مشکل بین دستگاهی برطرف نشود، ما از طریق استانداری ورود خواهیم کرد و این تالار را بازگشایی می کنیم.
پس از کش و قوس فراوان بین ۲ دستگاه اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان و شهرداری رشت در تازه ترین رویداد در آذر ماه ۱۴۰۰، شهردار جدید رشت در آئین اختتامیه سی و سومین جشنواره استانی تئاتر گیلان اظهار امیدواری کرد که در رویکرد تازه و فضای مثبت بین این ۲ نهاد، موضوعات حقوقی تالار مرکزی رشت مرتفع و این فضای فرهنگی عظیم در اختیار هنرمندان قرار بگیرد.
سید امیرحسین علوی با اشاره به تلاش های صورت گرفته در مسیر راهاندازی تالار مرکزی رشت ابراز امیدواری کرد: این مرکز به زودی در اختیار هنرمندان استان قرار گیرد.
ورود مستقیم مدیرکل جدید فرهنگ به تالار مرکزی رشت
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان نیز ۱۷ آذرماه در آئین تکریم و معارفه مدیران این اداره کل، فرهنگ را یک مقوله فرا سازمانی دانست و خاطرنشان کرد: لازم است تمامی نهادهای اجرایی، سازمان های مردم نهاد، نهادهای فرهنگی و هنری خصوصی و دولتی و از همه مهمتر هنرمندان ظرفیتشان را به صحنه بیاورند تا اعتلای فرهنگ و هنر گیلان رقم بخورد.
رضا ثقتی با تاکید بر اینکه تلاش خواهیم کرد تالار مرکزی رشت را با همکاری و حمایت دلسوزان این شهر با قدرت و با مدیریت ارشاد بازگشایی کنیم، گفت: بخش فرهنگ و هنر گیلان دغدغه های متعددی دارد که سعی خواهیم کرد همه آنها را یکی پس از دیگری با حمایت خانواده فرهنگی استان از میان برداریم.
تالار مرکزی رشت میزبان ورود ادراه کل بازرسی
پس از بیان این اظهار نظرها در جلسات متعدد استان، در تازه ترین اتفاق و بنا به گزارش روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان خبری به نقل از مدیرکل بازرسی گیلان منتشر شد که در آن از بهره برداری از تالار مرکزی رشت تا قبل از دهه فجر اطلاع رسانی شده است.
بنا به گزارش یادشده، سیف الله مسرور با اشاره به بهره برداری رسمی از تالار مرکزی رشت تا قبل از دهه فجر، گفت: مقرر شد با مجوز وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، مدیریت این تالار تا ۲ سال با ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان باشد.
وی با اشاره به مشکلات تالار مرکزی رشت و برگزاری جلسهای با طرفین درگیر، اظهار داشت: مقرر شد اقدامات لازم برای رفع این مشکل از سوی دستگاههای مربوطه یعنی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان و شهرداری رشت انجام شود.
مسرور با بیان اینکه در نخستین گام در راستای اخذ پروانه و پایان کار باید اقدامات لازم انجام شود، ادامه داد: به دلیل عدم تکمیل زیر ساختها واگذاری به بخش خصوصی امکان پذیر نیست قرار شد با مجوز وزیر ارشاد این تالار به مدت ۲ سال توسط اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان اداره شود.
مدیر کل بازرسی گیلان در ادامه با اشاره به حق و حقوق شهرداری از نظر انتفاع و استفاده از این محیط فرهنگی، گفت: در این زمینه نیز توافقات لازم بین دو مجموعه انجام شده است.
مسرور تأکید کرد: در صورت عدم تحقق بهره برداری تالار تا قبل از دهه فجر ،با توجه به تکلیفی که این سازمان دارد رأسا تکلیف بزرگترین تالار مرکزی شمال کشور روشن می شود.
چشم انتظاری مردم گیلان به کتابخانه مرکزی رشت
کتابخانه مرکزی رشت نیز از دیگر زیرساخت های آماده و بر زمین مانده پایتخت استان گیلان است که با وجود افتتاح در تاریخ هشتم مردادماه امسال ، همچنان درهایش بر روی متقاضیان و مراجعین بسته است.
کتابخانه مرکزی شهر رشت به عنوان بزرگ ترین کتابخانه عمومی شمال کشور با اسکلت بتنی در ۶ طبقه با مساحت هشت هزار و ۲۰۰مترمربع، دارای بخش های مختلفی چون سالن آمفی تاتر، سالن های جلسات، مخزن کتاب، سالن های مطالعه مجزا ویژه آقایان و خانم ها، بخش ویژه گویا و بریل ویژه نابینایان، کتب مرجع، امانت، بخش ویژه و مستقل مادر و کودک و دیگر بخش های استاندارد کتابخانه ای است که عملیات احداث این پروژه از سال ۱۳۸۳ آغاز شد.
این پروژه با اعتباری بالغ بر ۶۰۰ میلیارد ریال مردادماه امسال در سفر معاو رئیس جمهوری وقت به بهره برداری رسید و در همان ماه نیز مدیرکل کتابخانههای عمومی گیلان در مراسمی فرهنگی ابراز امیدواری کرد که این مجموعه هر چه سریع تر و بصورت رسمی مورد بهره برداری قرار گیرد.
البته جای تعجب دارد که منظور از افتتاح رسمی چیست در حالی که مجموعه به طور رسمی و با حضور مسئولان ارشد رسمی دولت دوازدهم در نیمه نخست امسال افتتاح گردید؟
در پیگیری خبرنگار ایرنا یکی از آگاهان پروژه یادشده که خواست نامش فاش نشود، گفت: اگرچه پیشرفت فیزیکی این کتابخانه به ۹۵ درصد رسیده است، اما پنج درصد باقیمانده بسیار عظیم و نیازمند اعتبارات سنگین میباشد.
وی اظهار داشت: فضای مطالعه گیلان حدود ۲۷ هزار متر مربع است و فضای استاندارد مطالعه برای هر یکصد نفر هشت متر مربع است؛ این در حالی است که این شاخص برای گیلان به ازای هر یکصد نفر یک متر مربع و در رشت کمتر از نیم متر مربع است در حالی که افتتاح کتابخانه مرکزی رشت با هشت هزار متر مربع ظرفیت عظیمی برای رشد این شاخص در رشت و استان خواهد بود که متاسفانه به دلیل در نظر نگرفتن منفعت مردم از فضای فرهنگی شهر و استان هنوز به بهره برداری نرسیده است.
این مسئول فرهنگی بیان کرد: کتابخانه مرکزی رشت به اصطلاح افتتاح شد اما هنوز با مشکلات زیادی دسته و پنجه نرم می کند. سالن اجتماعات، سالن های جنبی، محوطه سازی و بزرگترین مشکل عدم اجازه شهرداری برای انشعابات انرژی است و تجهیزات مشکل بزرگ دیگری است که گریبانگیر بهره برداری کامل این پروژه است که تنها با تعامل و همکاری بین دستگاهی مرتفع می شود.
البته به تازگی مدیرکل کتابخانه های عمومی گیلان در دیدار با مدیرکل جدید فرهنگ و ارشاد اسلامی استان بهره برداری کامل کتابخانه مرکزی رشت را اولویت اصلی فرهنگی در گیلان عنوان کرد.
به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه های عمومی گیلان، پریسا کرمی ضمن تاکید بر لزوم همگرایی دستگاه های فرهنگی در پیشبرد اهداف مشترک، با بیان اینکه امروز چند عامل مهم موجب عدم رشد شاخص های مطالعه در استان گیلان بویژه شهر رشت شده است، به بهره برداری نرسیدن کتابخانه مرکزی رشت را یکی از مهمترین این دلایل برشمرد.
البته کم نیستند استانهایی که از محرومیت فضای فرهنگی و هنری رنج می برند، اما اینکه استان و شهری از فضای مدرن فرهنگی و هنری و علمی برخوردار بوده اما از استفاده آن محروم باشد، از دیگر عجایبیست که نیازمند تامل بسیار دارد.
به هر حال مردم و هنرمندان گیلان و شهر رشت همچنان منتظر تصمیات و عمل مدیران به خصوص مدیران جدید هستند تا به طور اجرایی گره از مشکلات حوزه فرهنگ و هنر این استان و شهر بگشایند.