محمد عرفانی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود:خیزش گرد و غبار از کانون قره قوم در ترکمنستان درپی توده کم فشار موجب افزایش بحرانی گرد و غبار در نزدیکترین شهرستان یعنی سرخس طی دیروز و امروز شده است.
وی ادامه داد: شاخص کنونی آلودگی هوا در شهرستان سرخس هم اکنون از مرز بحران نیز فراتر رفته و این امر آثار سوئی بر سلامت مردمان و ساکنان این شهرستان دارد.
معاون محیطزیست خراسان رضوی گفت: احتمال دارد که این وضعیت در اواخر وقت امروز طبق پیش بینی هواشناسی با وزش باد و بارندگی تعدیل شود.
عرفانی افزود: طبق اعلام اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی طی ۲ سال اخیر در حوزه سرخس ۵۰۰ هکتار نهال کاری و کاشت گونه های بیایانی با هدف مبارزه با گرد و غبار انجام شده است.
وی ادامه داد: شهرستان سرخس به دلیل نزدیکی به کانون قره قوم در ترکمستان بیش از دیگر شهرستانهای خراسان رضوی تحت تاثیر گرد و غبار کانونهای خارجی قرار میگیرد.
معاون محیط زیست خراسان رضوی گفت: براساس مطالعات انجام شده سالانه و به طور میانگین ۲۱۹ هزار تن گرد و غبار در هوای استان جا به جا میشود و امسال با توجه به خشکسالی و تبعات منفی ناشی از آن شاهد افزایش این میزان خواهیم بود.
استان خراسان رضوی دارای بیش از ۱۱ میلیون هکتار مساحت است که ۶۷ درصد این مساحت معادل ۸۱۴ هزار هکتار را سطوح بیابانی تشکیل میدهند. از این سطح ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار عرصه های تحت تاثیر فرسایش بادی است که در ۲۲ شهرستان استان قرار دارد.
مساحت کانونهای بحرانی فرسایش بادی در خراسان رضوی حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار است که در قالب ۳۰ کانون و در ۲۰ شهرستان واقع شده که به شدت مستعد ایجاد آلودگی از نظر گرد و غبار هستند.
شهرستان مرزی سرخس در فاصله ۲۰۲ کیلومتری شمال شرق مشهد قرار دارد.