یزد- ایرنا- خشکسالی، سرمازدگی، آفت مگس مدیترانه‌ای و کرم گلوگاه، آفاتی است که امسال به جان محصول انار شهر تفت افتاده و تولید آن را تا نصف کاهش داده که ضروریست اقداماتی تخصصی و علمی در این زمینه در دستور کار باشد.

به گزارش ایرنا کم‌توجهی باغداران به مقابله با این آفات نیز مزید بر علت شده و موجب گردیده تا امسال تولید محصول انار تفت با کاهش زیادی مواجه شود و حال و روز ناخوشی را در این عرصه برای تفت رقم بزند.

برداشت انار در شهر انارخیز تفت از نیمه مهرماه آغاز و تا اوایل آذرماه ادامه دارد؛ انار معروف تفت زاغ و گل است که به سبب ماندگاری مشهور است؛ تفاوت قیمت خرید انار از باغدار و فروش آن به مشتری و بالا بودن هزینه های باغداری سبب شده که انار تفت برای باغداران صرفه اقتصادی نداشته باشد و این از دیگر مشکلات موجود در این حوزه در شهر تفت است.

یکی از راه های موثر برای افزایش بهره وری محصول انار، اصلاح سیستم آبیاری است؛ کم آبخواه بودن انار تفت سبب حفظ باغ های تفت و افزایش کیفیت محصول می شود که هرچند اقدامات خوبی در این زمینه صورت گرفته ولی نیازمند تلاش بیشتر مسوولان و همراهی مردم است.

تغذیه مناسب درخت و مبارزه با آفات بر اساس اصول علمی که نیازمند آموزش های لازم به باغداران است و حمایت مسوولان از باغداران با در اختیار قرار دادن امکانات و تجهیزات مورد نیاز می تواند افزایش بهره وری را فراهم سازند؛ همچنین با اقداماتی چون خرید تضمینی انار، ایجاد بازارچه های فروش انار و رفتن به سمت صادرات انار تفت می تواند صرفه اقتصادی باغداری را برای باغداران انار تفت رقم بزند.

انار تفت، صرفه اقتصادی ندارد

یکی از باغداران تفتی به گزارشگر ایرنا گفت: در سال های اخیر آفت مگس مدیترانه ای به کرم گلوگاه اضافه شده و محصول انار تفت را دچار مشکل کرده است.

حسنعلی پورمساحیان افزود: چرا با وجود این همه آزمایشگاه های مدرن و فارغ التحصیل در شاخه های متعدد کشاورزی، چندین سال است که کرم گلوگاه و آفت مگس مدیترانه ای محصول انار تفت را دچار آسیب کرده و مبارزه موثری برای دفع این آفت صورت نمی گیرد؟

باغدار تفتی با بیان اینکه باغداری و برداشت انار در تفت صرفه اقتصادی ندارد، اظهار داشت: هرگاه صحبت از مبارزه با این آفات به میان می آید عدم مشارکت جدی مردم یعنی باغداران مطرح می شود که سخن درستی می باشد اما سوال این است که کشاورز با کدام انگیزه و امید به آینده فعالیت کند؟

این فرهنگی تفتی با اشاره به اینکه قیمت محصول انار عادلانه نیست و درآمد واسطه ها ۷۰ درصد و سهم باغدار ۳۰ درصد است، ادامه داد:  انار شکسته و مخصوصاً انار درجه ۲ از سوی هیچ فرد یا دستگاهی خریداری نمی شود؛ انار شکسته که سال گذشته ۲ هزار و ۵۰۰ تومان خریداری می شد امسال هزار تومان هم خریدار نداشت.

وی افزود: برگزاری جشنواره انار در تفت شاید راهکاری برای برون رفت از عدم قیمت گذاری مناسب انار برای باغدار، نبود مبارزه جدی با آفات، عدم حمایت از باغدار و سلطه واسطه ها باشد اما افسوس که این جشنواره نیز به دلیل عدم سیاست گذاری صحیح  مسوولان به نتایج مورد انتظار نمی رسد.

پورمساحیان تصریح کرد: در نهایت نتیجه حاصل، دلسردی باغداران از ادامه تولید و فروش باغ های خود و رویش انواع ساختمان به جای درخت است که اینها بخشی از نتایج بی توجهی به باغداری  و حمایت از باغدار است.

وی به تفاوت قیمت خرید از باغدار و فروش به مشتری اشاره کرد و گفت: وقتی برای فروش انار به خریداری مراجعه کردم اظهار داشت قیمت این انار متناسب با درشتی، آبدار بودن و رنگ ظاهری آن بین هشت تا ۱۲ هزار تومان است؛ این در حالی است که این خریدار، انار را به قیمت ۲۵ هزار تومان به مشتریان می فروشد!

فلاح تفتی، باغدار دیگری است که از عدم صرفه اقتصادی انار گلایه کرد و گفت: خشکسالی در کنار به صرفه نبودن باغداری سبب شده تا باغ های باغشهر تفت که خواهان زیادی با قیمت بسیار مناسب دارد، توسط افراد غیربومی خریداری و تبدیل به خانه باغ یا ویلا شود.

وی ادامه داد: مسوولان اگر می خواهند جلوی نابودی باغشهر را بگیرند، باید کاری کنند که باغداری و برداشت محصول انار صرفه اقتصادی داشته باشد.

لزوم اصلاح سیستم آبیاری باغ های تفت

محمد دهقانی تفتی از باغداران این شهر، اصلاح درختان انار و سیستم آبیاری را در تفت ضروری خواند و گفت: باید درختان اناری در تفت کاشته شوند که متناسب با آب و هوای شهر باشند.

وی ادامه داد: با توجه به کمبود آب هرچند اقدام های خوبی در سال های اخیر صورت گرفته ولی باید باز هم بیشتر نسبت به سیستم های نوین آبیاری تلاش شود.

دهقانی تفتی تصریح کرد: مسوولان باید راهی موثر برای حذف واسطه ها پیدا کنند تا سود واقعی فروش انار به باغداران برسد.

رعایت بهداشت و تغذیه مناسب، راهکار افزایش بهره وری انار تفت

ابراهیم احمدی، دارای دکترای کشاورزی گرایش آب گفت: در گذشته اگر محصولی در باغ به روی زمین ریخته می شد، آنها را جمع می کردند، گل انارها، برگ ها یا انارهای پوسیده را جمع آوری کرده و برای خوراک دام استفاده می کردند که هم به نوعی برای دام مناسب بود و هم بهداشت باغ رعایت می شد.

عضو هیئت مدیره انجمن آب استان یزد افزود:  در برخی باغ ها شاهد هستیم که انارهای فراوانی زیر درخت ریخته شده و جمع آوری نکردند که خود این انارها هنگامی که دچار پوسیدگی شود، محلی برای رشد آفت ها به ویژه در زمستان است.

تغذیه مناسب درخت مورد دیگری بود که وی به آن اشاره کرد و اظهار داشت: بسیاری از کشاورزان و باغداران کودهای حیوانی را مستقیم وارد باغ می کنند، این کود هیچ فایده ای ندارد، سبب می شود شدیداً علف هرز در سطح باغ زیاد شود؛ چراکه یک سال طول می کشد تا کود بپوسد و با توجه به شیوه آبیاری غرق آبی، بعد از یکسال گذشت شیره کود به عمق ۱.۵ متری می رود که فایده ای برای ریشه های ریز درخت که محل تغذیه هستند ندارد.

احمدی تصریح کرد: باید در زمان مناسب به شکل صحیح، کوددهی انجام شود که بهترین موقع برای خرید کود حیوانی در پاییز است و به آن باید کود اوره اضافه شده و توسط نایلون پوشانده شود تا کود بپوسد و سپس این کود در فروردین ماه  مناسب درخت است.

وی اسید هیومیک را کودی مناسب برای ترغیب ریشه به جذب مواد غذایی عنوان کرد و افزود: کود ورمی کمپوست که پروتئین زیادی دارد و سبب گشادی آوندها و کلفت تر شدن ساقه ها می شود بسیار مناسب است.

وی ادامه داد: لازم است بحث مبارزه با آفات به شکل سنتی و شیمیایی دنبال شود؛ در روش سنتی کاشت یک درخت سنجد در هر قفیس باغ (هزار مترمربع) فوق العاده مفید  است چراکه سنجد آفت گریز است و کاملا ً ثابت شده که در باغ هایی که سنجد وجود دارد آفت نیست یا خیلی کم است.

احمدی اضافه کرد: روش های شیمیایی هم سم هایی مانند سم اتیون که می توانند اسفند ماه در سطح زمین بپاشند و سم هایی مثل سایپر مترین که بهترین زمان از ۱۵ فروردین ماه و تکرار آن در بازه های یک ماهه است که مقاومت درخت را در برابر آفت بالا می برد.

وی روش آبیاری را موضوع مهم دیگر در حفظ باغ ها عنوان کرد و گفت: آبیاری به شکل غرق آبی در شرایط بحرانی کنونی اصلاً کار درستی نیست و از سوی دیگر مواد مغذی را از دسترس ریشه خارج می کند.

این کارشناس کشاورزی اضافه کرد: در روش نوین آبیاری با توجه به شرایط شهر تفت و درخت انار، آّبیاری قطره ای پاسخگو نیست و بهترین شیوه آبیاری به روش بابلر است که لوله ها در عمق ۴۰ تا ۵۰ سانتی متری کار گذاشته می شوند یا روش آبیاری تشتکی که در ابرکوه به خوبی ازآن استقبال شده است.

وی مزیت آبیاری به شیوه های نوین را صرفه جویی در مصرف آب و کوتاه شدن دوره آبیاری بیان کرد و افزود: یخ آب یک راه موثر برای بافت خاک است که هنگام سردی هوا که بهترین موقع در بهمن ماه است باید آبیاری خوب شود تا آب وارد خاک شده و سپس یخ بزند که این بافت خاک را پوک می کند و حشرات موذی و آفاتی که در خاک هستند را از بین می برد.

احمدی ادامه داد: بحث اصلاح بافت خاک موضوع مهم دیگری است که باید توجه شود؛ درخت همانند آب، خاک هم مصرف می کند که بعضاً مشاهده می شود پس از آبیاری زمین ترک برمی دارد که باید مقداری ماسه شیرین به خاک اضافه شود.

وی هرس به موقع درختان در دو موقع تابستان و زمستان را ضروری خواند و گفت: برخی باغ های تفت نیازمند جوان سازی است و بهتر از نهال های انار بومی شهرستان تفت مانند گِل و زاغ استفاده شود.

برداشت امسال انار تفت ۵۰ درصد تولید سالانه در هکتار بود

رییس سابق جهاد کشاورزی تفت که هفته گذشته به بازنشستگی مفتخر شد هم گفت:  با توجه به سرمازدگی، تنش گرمایی، خشک سالی و آفت کرم گلو گاه و مگس مدیترانه برداشت محصول انار از سطح باغ های تفت حدود ۵۰ درصد تولید  سالیانه در هکتار بوده است.

محمدحسین فلاح نژاد افزود: بالاترین عملکرد انار در سطح شهرستان ۳۰تن در هکتار و میانگین تولید انار حدود ۱۵ تن در هکتار گزارش شده که متاسفانه امسال به  ۳۰درصد تولید سالیانه حدود ۵ تن در هکتار رسیده است.

وی ادامه داد: جلسه ای از سوی نماینده مجلس در فرمانداری تفت برگزار و مقرر شد از طریق صندوق بیمه محصولات کشاورزی قسمتی از خسارت وارده جبران شود.

فلاح نژاد خسارت مگس مدیترانه ای را ۱۵ تا ۲۰ درصد و خسارت کرم گلوگاه ۵۰ تا ۶۰ درصد را عنوان کرد.

وی به کاهش مشارکت مردم در مبارزه با آفت مگس مدیترانه ای اشاره کرد و گفت: میانگین مشارکت در مبارزه با آفت مگس مدیترانه ای در سال های ۹۸ و ۹۹ که توزیع مواد رایگان بود به ترتیب ۸۰ و ۶۰ درصد بود ولی امسال که توزیع مواد با ۴۰ درصد هزینه از سوی مردم انجام شد به ۳۰ درصد کاهش یافت.

فلاح نژاد اقدامات انجام شده برای مبارزه با آفات را توزیع قرص سراتینکس به صورت مشارکت ۶۰ درصدی دولت، توزیع طعمه مسموم به صورت رایگان، توزیع کائولن و تله سراتراپ یارانه ای، رهاسازی زنبور تریکو گراما در یک هکتار به صورت رایگان، ایجاد ۲۸ ایستگاه پایش آفت مگس مدیترانه ای در شهرستان، جلسات متعدد با با میراب ها و نماینده های محلات و بیش از هزار و ۲۰۰ تماس با بهره برداران انار تفت ذکر کرد.

وی ادامه داد: اطلاع رسانی به بهره برداران توسط کارشناسان بخش خصوصی و دولتی و اکیپ کنترل آفت به صورت تماس تلفنی، نصب بنر، ارسال پیامک، مطالب فضای مجازی و برگزاری کلاس آموزشی به صورت مجازی، توزیع مواد کنترل آفت مگس مدیترانه و کرم گلوگاه در شرکت کشاورزی غیردولتی جهت دسترسی بهتر کشاورزان از دیگر اقدام های جهاد کشاورزی در تفت بوده است.

وی منابع آبی باغشهر تفت را شامل هفت رشته قنات  و۱۳ حلقه چاه با دبی کل ۳۰۰ لیتر در ثانیه ذکر کرد و گفت: میانگین مدار آبیاری در باغات انار بین ۲۰ تا۶۰ روز است که درجه مقاومت میوه انار به کم آبی را نشان می دهد.

فلاح نژاد افزود: خشکسالی و حفر چاه‌های غیر مجاز در بالا دست و اثرات مخرب آن بر روی قنوات و تغییر کاربری باغات به ویلا نشینی از جمله تهدیدهای باغ های انار تفت محسوب می شود.

وی ادامه داد: حدود ۳۰۰هکتار از باغات شهرستان مجهز به سیستم آبیاری کم فشار است که میزان بهره وری انتقال آب را به صد در صد رسانده است.

رییس سابق جهاد کشاورزی تفت ادامه داد: ۲۰ درصد انار تفت به صورت تازه خوری، ۵۰ درصد انارهای درجه یک است که در انبارها به صورت سنتی نگهداری می شود و ۳۰ درصد برای فرآوری و کنسانتره استفاده می شود.

وی افزود: هزینه تولید یک کیلو گرم انار در سالجاری ۸ هزار تومان است که شامل آبیاری، کود حیوانی، کود شیمیایی، هرس، مبارزه با آفت، برداشت و انبارداری می شود.

فلاح نژاد اضافه کرد: کمک به حفظ نگهداری قنوات، تشکیل انجمن آب بران در جهت حفظ منابع آب، جلوگیری از تغییر کاربری باغ ها با تشکیل گروه های مردم نهاد محلی و تکمیل شبکه آبیاری کم فشار باغات باقیمانده از خواسته های مردم تفت است.

وی با بیان اینکه تنها شرکت تعاونی باغداران شهرستان در زمینه فراوری انار وبازاریابی وخدمات فنی درحال فعالیت است، افزود: فعال شدن این شرکت در زمینه بازاریابی و فرآوری انار وخدمات مکانیزاسیون و حمایت شرکت‌های فنی مهندسی در زمینه تغذیه و اصلاح الگوی کشت موارد دیگری است که مسوولان و مردم تفت خواهان اجرایی شدن آن هستند.

فلاح نژاد افزود: سطح زیر کشت انار شهرستان ۱۰۶۱ هکتار طبق سامانه پهنه بندی که ۹۸۹هکتار آن بارور می باشد که ارقام انار شهرستان گل و زاغ ۸۰ درصد، پوست قرمز ۱۵ درصد و شیرین ۵ درصد است.

وی تعداد بهره بردار انار شاغل در این بخش را حدود ۲۳۲۵ نفر بصورت پاره وقت وخرده مالکی شدید و سنتی اعلام کرد که متوسط سطح برای هر بهره بردار ۴۱۰۰ متر مربع است.

مدیر جدید جهاد کشاورزی شهرستان تفت هم گفت: پیش بینی می شود با بارش های خوب سال آبی جاری برای سال آینده شاهد افزایش محصول انار در شهرستان باشیم.

محمد جعفری نقش مردم در مبارزه با آفات را مهم خواند و تصریح کرد: امیدوارم با همکاری باغداران در مبارزه با آفت مگس مدیترانه ای و کرم گلوگاه شاهد آسیب کمتر آفات به باغ های انار شهر تفت باشیم.

مرکز شهرستان ۵۰ هزار نفری تفت در ۲۰ کیلومتری جنوب غربی شهر یزد قرار دارد.