مشهد- ایرنا- مدیر جهاد کشاورزی بردسکن در استان خراسان رضوی گفت: نیمی از ۱۵۹ رشته قنات این شهرستان نیاز به لایروبی دارند.

علیرضا مهمیز روز دوشنبه در گفتگو با خبرنگار ایرنا افزود: اعتبارات تخصیصی به حوزه قنات این شهرستان ناچیز است و کفاف لایروبی و احیای آنها را نمی کند.

وی ادامه داد: امسال از محل اعتبارات ملی و مشارکت بنیاد برکت ۱۰ رشته قنات بردسکن لایروبی می‌شود که هم اکنون لایروبی قنات ۲ روستای رسن و قاسم آباد این شهرستان در حال انجام است.

مدیرجهاد کشاورزی بردسکن با بیان اینکه علاوه بر قناتها ۸۹ دهنه چشمه در این شهرستان جاری است گفت: نبود بارندگی در سال جاری منجر به کاهش ۵۰ درصدی دبی آب قنات‌های این شهرستان نسبت به پارسال شده است.

وی افزود: از مجموع ۲۸ هزار و ۸۵۰ هکتار سطح زیرکشت محصولات باغی و زراعی بردسکن ۲۵ درصد از طریق قنات آبیاری می‌شوند که کاهش نزولات جوی، سطح زیر کشت محصولات کشاورزی شهرستان را به نصف رسانده است.

مهمیز ادامه داد: کاهش شدید دبی قناتها منجر به تنش آب در سه هزار هکتار از باغات و مزارع منطقه کوهپایه بردسکن  شده و در بخشی از زمینها کاشت محصول صورت نگرفته است.

وی گفت: برای استفاده بهینه از آب، کشاورزان باید روشهای سنتی را کنار بگذارند و به سراغ روشهای مدرن آبیاری، کاشت، داشت و برداشت بروند.

مدیرجهاد کشاورزی بردسکن با اشاره به بحران منابع آب بر اجرای سیستم‌های آبیاری زیرسطحی در باغات تاکید کرد و افزود: اجرای  این سیستم‌ها منجر به ۴۵ درصد صرفه‌جویی در مصرف آب می‌شود.

وی تخصیص تسهیلات مناسب و کم‌ بهره با اقساط بلند مدت  به کشاورزان را جهت اجرای سیستم‌های آبیاری زیرسطحی و استفاده بهینه از آب و مقابله با خشکسالی ضروری دانست.

مهمیز ادامه داد: با توجه به اینکه  همه ساله بخش کشاورزی بردسکن بر اثر گرمای بیش از حد هوا یا سرمازدگی دچار خسارت می‌شود، کشاورزان باید نسبت به بیمه محصولات زراعی و باغی خود اقدام کنند، این در حالی است که هم اکنون ۲۰ درصد اراضی کشاورزی شهرستان زیرپوشش بیمه قرار دارند.

۱۲ هزار بهره‌بردار بخش کشاورزی در ۲۸ هزار و ۸۸۵ هکتار کشتزارهای شهرستان بردسکن فعالیت دارند. 

مرکز شهرستان ۷۳ هزار نفری بردسکن در ۲۷۳ کیلومتری جنوب غربی مشهد واقع است.