به گزارش ایرنا به نقل از پایگاه خبری بنار نیوز ، رسانههای اندونزی به نقل از "آن کورینا" رئیس آژانس امنیت دریایی اندونزی گزارش دادند که او همتایان خود از کشورهای برونئی ، مالزی ، فیلیپین ، سنگاپور و ویتنام را به نشستی در ماه فوریه سال ۲۰۲۲ دعوت کرده و هدف از این نشست را "تبادل تجربه و تقویت برادری" در میان کشورهای مواجه با چالشهای مشابه از سوی چین عنوان کرده است.
آژانسهای دریایی این ۶ کشور ماه اکتبر گذشته در مجمع گارد ساحلی آسهآن شرکت کردند که علامتی از آمادگی و تمایل این کشورها برای همکاری بود.
روزنامه جاکارتا پست به نقل از "آن" نوشت : مساله مهم این است که ما در ارتباط با موضوعات مرتبط با دریای جنوبی چین یک رویکرد هماهنگ داشته باشیم. این مقام اندونزی در عین حال از کشور چین بطور مشخص نامی نبرده است.
در همین حال برخی از تحلیلگران نیز از این ابتکار اندونزی تمجید کرده اند. توماس دانیل عضو ارشد موسسه مطالعات راهبردی مالزی گفت: گاردهای ساحلی در جنوب شرقی آسیا سابقه بدی از همکاری دارند و یکدیگر را چالش اصلی می دانند . به گمان من پیشنهاد اندونزی بسیار جالب و شجاعانه است.
بر اساس این گزارش ، ادعاهای گسترده چین در دریای جنوبی توسط کشورهای دیگر مورد مناقشه قرار گرفته است و درحالی که یک دادگاه بینالمللی در سال ۲۰۱۶ این ادعاها را رد کرد اما چین به آزار کشورهای دیگر ادامه می دهد.
هر چند اندونزی خود را از طرفهای مناقشه در دریای جنوبی چین نمیداند اما پکن ادعای حقوق تاریخی به بخشهایی از آن دریا در همپوشانی با منطقه اقتصادی انحصاری اندونزی هم دارد. پکن بتازگی از جاکارتا خواسته بود که حفاری برای نفت و گاز در نزدیکی جزایر "ناتونا" در داخل منطقه اقتصادی انحصاری را متوقف نماید.
آسهآن تاریخچه متغیر و متنوعی از همکاری در دریای جنوبی چین داشته است که این مساله به منبعی از تنش با چین تبدیل شده و همچنین منبعی برای شکاف و اختلاف میان ۱۰ عضو اتحادیه جنوب شرقی آسیا بوده و برخی کشورها مانند کامبوج رئیس آینده آسهآن در انتقاد از چین تردید داشتهاند.
"تئودورو لاکسین" وزیر خارجه فیلیپین اوایل ماه جاری در نشست وزیران خارجه آسهآن و گروه-هفت با اشاره به همین دشواریها گفت که کشورهای آسهآن و چین برای موافقت در خصوص مسائل دریای جنوبی چین تلاش میکنند هرچند "حوادث اخیر و افزایش تنشها همچنان یک نگرانی جدی است".
برخی ناظران بر این باورند که ایجاد یک رویکرد واحد آسهآن دشوار است زیرا همه کشورهای عضو اهمیت یکسانی برای مناقشه دریای جنوبی چین قائل نیستند. برخی نیز میگویند که یک گروه کوچکتر و ائتلافی از چهار تا پنج کشور موثرتر خواهد بود.
«آنتونیو کارپیو» قاضی سابق دادگاه عالی فیلیپین معتقد است که پنج کشور ساحلی عضو آسهآن شامل فیلیپین ، ویتنام ، مالزی ، بروئنی بعلاوه اندونزی باید ائتلافی برای مقابله با چین تشکیل بدهند. وی در عین حال گفت که مساله اعتماد بین این کشورها و همچنین تلافیجویی چین وجود دارد.
در همین حال گارد ساحلی ویتنام و آژانس امنیت دریایی اندونزی روز سه شنبه یک یادداشت تفاهم همکاری برای تقویت امنیت دریایی امضا کردند اما ادعاهای همپوشان دریایی یک عامل مزاحم در روابط دو کشور در دهه گذشته بوده است. ناظران میگویند که وضعیت مشابهی بین ویتنام و فیلیپین و نیز بین اندونزی و مالزی وجود دارد.