بندرعباس- ایرنا- هرچه از روزهای پس از سیل ۱۲ و ۱۳ دیماه می گذرد ابعاد ویرانگری آن بیشتر نمایان می شود و تلاش جهادی مسوولان و مدیران دولت سیزدهم برای کمک به جبران خسارت های وارد شده به مردم و همدردی با آنان از همان نخستین روزها آغاز شده که ستودنی است.

به گزارش ایرنا، به دنبال بارندگی و سیلاب روز یکشنبه و دوشنبه هفته جاری بنا به دستور رییس جمهوری، تاکنون وزیران نیرو، کشور، رییس جمعیت هلال احمر و جمعی دیگر از مدیران و معاونان سازمان های مختلف برای بررسی وضعیت سیل زدگان و کمک به آنان به هرمزگان سفر کرده و نشست های مختلفی برای بررسی میزان خسارت های وارده انجام شده است.

استاندار هرمزگان و مدیران استانی نیز از همان دقایق اولیه سیل در مناطق سیل زده حاضر شده و با بسیج همه نیروها و تجهیزات، سعی در خدمت رسانی هر چه بهتر به مردم دارند، وزرای کشور ونیرو نیز ضمن حضور در مناطق سیل زده هرمزگان تا صبح پنجشنبه در نشست ستاد پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی عملیات پاسخ به بحران استان شرکت کردند وتصمیم های مهمی در خصوص رفع مشکلات آسیب دیدگان ازسیل اخیر گرفتند.

سیل ویرانگر روزهای یکشنبه و دوشنبه هفته جاری تمام مناطق هرمزگان را در برگرفت و خسارت‌های فراوانی به زیر ساخت‌ها شامل آب برق مخابرات، راه ، پل‌ها واحدهای مسکونی و کشاورزی وارد کرد.

براساس اعلام هواشناسی هرمزگان، میناب با ۲۷۲ و رودان با ۱۷۶ میلی‌متر بیشترین بارش ها را داشتند که آسیب بسیاری متحمل شدند و این بارش‌ ها موجب آب گرفتگی و جاری شدن سیلاب در برخی مناطق شهری و روستایی و خسارت به زیر ساخت های عمومی شده است.

بیش از یک هزار منزل در ۳۰ محله شهرستانهای هرمزگان درجریان بارندگی روزهای اخیر دچار ابگرفتگی شد.

چهار هزار و ۷۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی هرمزگان متحمل خسارت شده‌اند

سیل ویرانگر در هرمزگان مناطق شرقی این استان به ویژه شهرستان های رودان و میناب را به شدت تحت تاثیر قرار داد و خسارت های بسیاری به بخش کشاورزی و برق وارد کرد.

 نماینده ویژه رییس جمهوری در خصوص سیل جنوب کشور و وزیر نیرو گفت:‌ براثر سیلاب و آبگرفتگی وسیع ایجاد شده و چهار هزار و ۷۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی خسارت قابل توجهی دیده است.

علی اکبر محرابیان عصر چهارشنبه پس بازدید از مناطق سیل زده هرمزگان افزود: همچنین زیرساخت‌های منطقه به صورت جدی تخریب شده‌اند که باید ارزیابی و برآورد خسارت انجام و برای بهبود آن‌ها تصمیم گیری شود.

وی ادامه داد: البته مسوولان محلی اقدام‌ های خوبی انجام داده‌اند و تا حد فراوانی آبگرفتگی‌ها برطرف و اطلاع رسانی های اولیه به طور قابل توجهی انجام شده است.

سیل ۷ هزار و ۴۳۰ میلیارد خسارت به بخش برق و کشاورزی هرمزگان وارد کرد

براساس ارزیابی های صورت گرفته از سوی کارشناسان حوزه صنعت برق و کشاورزی، سیل ۷ هزار و ۴۳۰ میلیارد ریال به این ۲ بخش در هرمزگان خسارت وارد کرده است.

مدیرکل جهاد کشاورزی هرمزگان چهارشنبه شب در نشست ستاد بحران هرمزگان که با حضور وزیر نیرو ، استاندار هرمزگان و جمع دیگری از مسوولان برگزار شد، اظهار داشت: بر اثر بارندگی و سیل، ۱۲ هزار و ۳۵۰ هکتار از زمین های کشاورزی و باغی استان به ویژه در مناطق شرقی خسارت دیدند.

علی باقرزاده همایی بیان داشت: رقم خسارت وارد شده به این بخش ۷ هزار و ۸۰ میلیارد ریال برآورد شده است.

وی ادامه داد: برای جبران این خسارت‌ها نیازمند حمایت دولت هستیم که حضور میدانی وزیران و مسوولان ارشد دولت در مناطق سیل زده ، خود گواه عزم جدی دولت سیزدهم برای جبران این خسارت ها و حمایت از مردم است.

مدیرعامل صنعت برق هرمزگان نیز در این نشست عنوان کرد: متاسفانه در سیل اخیر و بارندگی های شدیدی که در استان شاهد بودیم، در بخش حادثه و خاموشی حدود ۳۵۰ میلیارد ریال خسارت به تاسیسات برق هرمزگان وارد شد.

هاجر عبدی ادامه داد: خسارت های تکمیلی مناطق سیل زده در حال بررسی است و رقم دقیق آن به زودی اعلام می شود.

بیش از ۲ هزار خانوار در میناب و رودان در سیل اخیر خسارت دیدند

نماینده شهرستان‌های شرق هرمزگان در مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست گفت: بیش از ۲ هزار خانوار و ۲۵ روستا در شهرستان‌های میناب و رودان دچار آبگرفتگی و خسارت شده اند.

حسین رئیسی افزود: به زیرساخت‌های برق، آب و مخابرات شهرستان‌های میناب و رودان خسارت‌های جدی وارد شده است.

وی خاطرنشان کرد: به محصولات کشاورزی و لوله گذاری‌های مکانیزه بخش توکهور و هشتبندی آسیب فروان وارد شده است.

نماینده مردم شرق هرمزگان تصریح کرد: ۹۲ درصد راه‌های شهرستان بشاگرد خاکی است که برای آسفالت نیاز به بودجه‌ای مستقل دارد.

حل مشکلات زیرساختی ناشی از سیلاب در هرمزگان از دو روز آینده آغاز می شود

همانطور که در ابتدای گزارش عنوان شد، وزیر نیرو به عنوان نماینده ویژه رییس جمهوری در خصوص سیل جنوب کشور به استان هرمزگان سفر کرده و بازدیدهای مختلفی از مناطق سیل زده داشته است.

علی اکبر محرابیان چهارشنبه شب پس از بازدید از مناطق سیل زده هرمزگان در نشست ستاد پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی عملیات پاسخ به بحران هرمزگان شرکت کرد و در این نشست گفت: حل مشکلات زیرساختی ناشی از سیلاب پس از تامین اعتبار از دو روز آینده آغاز می‌شود.

وی تاکید کرد: هر دستگاهی باید خسارات اضطراری که به حوزه‌های آن‌ها وارد شده و مانع ارائه خدمات عادی شده است را احصاء و به مرکز ارائه کند.

محرابیان بیان داشت: پروژه ایمن‌سازی و دیواره‌سازی مراکز جمعیتی پایین دست سد استقلال میناب حدود ۳۵ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد که از مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای هرمزگان می خواهم که عملیات اجرایی آن را آغاز کند و تامین اعتبار آن نیز انجام می‌شود

وی تصریح کرد: اعتبارات لازم برای ایمن‌سازی و بهسازی پل دوم «میناب» تامین می‌شود تا راه و شهرسازی طی یک ماه به صورت جهادی نسبت به ایمن‌سازی و بازطراحی آن اقدام کنند تا در سیلاب‌ها مردم دچار خسارت نشوند.

وزیر نیرو و نماینده ویژه رییس جمهوری در خصوص سیل جنوب کشور اظهار کرد: برای ساماندهی رودخانه‌ها از بند «و» نیز استفاده شود تا در سیلاب‌های آینده دچار خسارت‌های گسترده نشویم.

دولت با تمام توان از سیل زدگان حمایت می کند

محرابیان در بخش دیگری از صحبتهای خود در این نشست بیان داشت: مردم مطمئن باشند دولت با تمام توان از عزیزان سیل زده حمایت می‌کند و تا پایان آلام آن‌ها در کنار این عزیزان خواهد ایستاد.

وزیر نیرو ابراز داشت: در سیل اخیر آسیب جدی به کشاورزان استان هرمزگان وارد شد که برای کاهش خسارت‌ آن‌ها، وام‌های کشاورزانی که از سیل آسیب دیده‌اند، به مدت دو سال امهال خواهد شد و این موضوع در قالب مصوبه دولت به بانک‌ها ابلاغ می‌شود.

محرابیان ادامه داد: در بحث نوسازی منازل تخریبی دولت تعهد می‌پذیرد تا تسهیلات قرض‌الحسنه و کمک بلاعوض پرداخت کند و مجری آن نیز بنیاد مسکن خواهد بود.

وی با بیان اینکه هلال احمر تا زمانی که مردم به کمک نیاز دارند باید اقدام به ارائه خدمات کند، بیان داشت: ساکنین منازلی که آسیب دیده اند و احتمال خسارت وجود دارد باید توسط هلال احمر تشویق شوند تا در اماکن در نظر گرفته شده توسط هلال احمر مستقر شوند تا شاهد حادثه و خسارتی نباشیم.

نماینده ویژه رییس جمهوری در خصوص سیل جنوب گفت: خانواده‌هایی که وسایل آن‌ها از سیل آسیب دیده، شناسایی شوند و کد ملی آن‌ها ارائه شود تا یک مجموعه لوازم خانگی شامل یخچال، فرش، لوازم پخت و پز و ... به این عزیزان اهدا شود.

محرابیان ضمن تاکید بر تامین غذای گرم برای مردم سیل زده، ابراز داشت: این اقدام نیز باید تا فردا به سرعت پس از شناسایی تعداد خانواده‌ها انجام شود و برای تحقق این امر می‌توان از ظرفیت‌ گروه‌های جهادی و خیرین نیز استفاده کرد.

 دستگاههای مسوول تارفع مشکلات مردم سیل زده هرمزگان خدمات رسانی انجام دهند

وزیر کشور گفت: همه دستگاه های مسوول اقدام ها و خدمات رسانی به مردم صبور و نجیب سیل زده استان هرمزگان را در اولویت بسیار مهم قرار دهند تا مشکلات و آلام آنان رفع شود.

دکتر احمد وحیدی صبح پنجشنبه در نشست ستاد پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی عملیات پاسخ به بحران استان هرمزگان با تسلیت سالروز شهادت حضرت فاطمه زهرا "سلام الله علیها" و تشکر از مجموعه اقدام های دستگاه های مختلف به منظور امدادرسانی و ارائه خدمات به سیل زدگان در استان هرمزگان،افزود: همچنین همه مدیران دستگاه های مسوول بازدید مستمر از مناطق سیل زده صورت دهند.

وزیر کشور بر لزوم تسریع در رفع مشکل راه های مواصلاتی آسیب دیده بر اثر سیل و برقراری تردد و همچنین رفع مشکل پل های آسیب دیده، تاکید کرد و افزود: نوسازی، مرمت و بازسازی جاده ها در دستور کار قرار گیرد و رفع مشکل آب هشت روستایی که به دلیل سیل دچار مشکل قطعی آب هستند نیز به سرعت انجام شود.

 وحیدی همچنین خواستار توجه ویژه به تأمین وسایل گرمایشی برای سیل زدگان، با توجه به سرمای هوا در این مناطق شد و تأمین و توزیع بیشتر بسته های غذایی و استفاده از ظرفیت گروه های جهادی و موکب ها در راستای پخت غذای گرم برای سیل زدگان را نیز مورد تاکید قرار داد.

وی  با تاکید بر پیگیری جدی جبران خسارت های ناشی از سیل، اظهار داشت: امهال وام های کشاورزان خسارت دیده در سیل به مدت ۲ سال، پرداخت تسهیلات ارزان قیمت به کشاورزان جهت پرداخت بدهی آنها به بخش خصوصی بابت نهاده ها، اختصاص بذر رایگان توسط وزارت جهاد کشاورزی برای کشت بعدی کشاورزان، تحویل نهال یارانه‌ای به کشاورزان و حفر چاه جدید بجای چاه های آسیب دیده که دارای پروانه بوده و به دلیل سیل پر شده اند، از مصوبات برای جبران خسارت های سیل در هرمزگان خواهد بود.

وحیدی با اشاره به لزوم فوریت در جبران خسارت سازه های آبخیزداری، اضافه کرد: تامین اعتبار این امر و همچنین تامین و انتقال تجهیزات برای لایروبی رودخانه ها و بازگشایی و راه ها، از طریق سازمان مدیریت بحران کشور صورت می گیرد.

در این نشست، پیشنهادات استاندار هرمزگان در خصوص اینکه کشاورزان دارای پروانه چاه، می توانند در کنار چاهی که بر اثر سیل آسیب دیده و پر شده، چاه جدیدی با کمترین فاصله حفر کنند، اختصاص نهال یارانه ای به کشاورزان جهت احداث باغهای جدید و پرداخت تسهیلات توسط جهاد کشاورزی به کشاورزان خسارت دیده، برای پرداخت بدهی آنها به بخش خصوصی، تصویب شد.

خسارت های ناشی از سیل در هرمزگان جبران می شود

وزیر کشور گفت: موارد مختلف همچون تامین تجهیزات و ماشین آلات و جبران خسارت‌های وارد شده بر اثر سیل به خصوص به کشاورزان در هرمزگان با جدیت پیگیری می‌شود.

وحیدی بامداد روز پنجشنبه در نشست فوق‌العاده ستاد پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی عملیات پاسخ به بحران شهرستان رودان که با حضور استاندار هرمزگان، رییس سازمان مدیریت بحران کشور، فرماندار ،نماینده شرق هرمزگان و امام جمعه رودان برگزار شد،افزود: همه باید به وظایف خود عمل کنیم که آلام سیل‌زدگان به خصوص کشاورزان که زحمت کشیدند اما دچار خسارت شده‌اند، جبران شود.

وی ادامه داد: اراده و همبستگی و تدبیر در صحنه که باید در مواقع بحران به فوریت به اجرا گذاشته شود، بسیار مهم و کارساز است و در این حادثه سیل نیز، مدیریت بحران در صحنه به خوبی انجام شد.

وزیر کشور با اشاره به درخواست‌های مطرح شده در این نشست، بیان داشت: احداث پل و لایروبی رودخانه‌ها از جمله موارد ضروری است که باید برای آن برنامه‌ریزی و به سرعت انجام گیرد که در راستای پیشگیری از اتفاقات بسیار مهم خواهد بود.

وحیدی در جمع مسوولان و جمعی از افشار مختلف مردم ضمن تسلیت سالروز شهادت حضرت فاطمه زهرا "سلام الله علیها"،یاد آور شد:درهرمزگان اقدامات لازم در عرصه مهم خدمات رسانی بلافاصله پس از وقوع سیل بویژه هدایت آب و اسکان سیل زدگان انجام شدلذا  از همه دست اندرکاران و تلاشگران که با تدابیر خوب این کارها صورت دادند، تشکر و قدردانی می‌کنم.

در این نشست، فرماندار رودان تمهیدات پیش بینی شده برای مقابله با تهدیدات سیل و خسارات وارده به شهرستان پس از وقوع سیل را تشریح و نمایندگان شوراهای اسلامی بخش مرکزی، رودخانه، بیکاه و جغین نیز مشکلات مناطق خود را در حوزه های مختلف مطرح کردند.

مصطفی غلامپور افزود: پس از وقوع سیل در شهرستان رودان، ۵۰ محور اصلی و فرعی ارتباطی مسدود بود که هم اکنون تنها یک محور مسدود است و تا پنجشنبه بازگشایی می شود.

وی ادامه داد: همچنین از مجموع ۳۷ روستا که به دلیل سیل دچار قطعی برق شده بودند، تنها سه روستا هم اکنون بدون برق هستند که اقدامات لازم برای اتصال این سه روستا به َشبکه برق در حال انجام است.

فرماندار رودان اظهار داشت: آب گرفتگی ۷۰۰ واحد مسکونی، تخریب ۱۳۰ واحد مسکونی،  خسارت به ۱۸۷۷ هکتار از اراضی زراعی و باغی و پنج کیلومتر سیل بند از جمله خسارت های سامانه بارشی سیل آسای اخیر در شهرستان رودان است.

خسارت ۳۰۰ میلیارد ریالی بارندگی به شبکه فاضلاب بندرعباس

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان گفت: براساس برآورد اولیه بارندگی و سیلاب به بخش فاضلاب شهر بندرعباس ۳۰۰ میلیارد ریال خسارت وارد کرده که طبق ارزیابی صورت گرفته بیش از ۱۳۹ میلیارد ریال خسارت به شبکه و تاسیسات فاضلاب غرب بندرعباس و ۱۶۱ میلیارد ریال به بخش فاضلاب شرق بندرعباس و تاسیسات پمپاژ آسیب وارد شد.

امین قصمی افزود: با ورد حجم زیادی از سیلاب ناشی از بارندگی اخیر به شبکه فاضلاب شهر بندرعباس، تاسیسات این بخش دچار آسیب شد که بیشترین خسارت های وارد شده مربوط به تاسیسات فاضلاب در منطقه یک بندرعباس است.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان همچنین وضعیت آبرسانی روستاهای تحت پوشش منطقه سه بندرعباس را پس از سیلاب روزهای گذشته تشریح کرد و گفت: ۱۵۰ میلیارد ریال به تاسیسات آبرسانی مناطق روستایی شرق بندرعباس وارد شده که بیشترین این خسارت ها در بخش شبکه توزیع، خطوط انتقال و تاسیسات برق رخ داده است.

 قصمی با بیان اینکه تیم مدیریت بحران و حوادث و اتفاقات آبفای هرمزگان با پیش بینی سیلاب در مناطق مختلف هرمزگان تمهیدات لازم را اندیشیده که با توجه به گستردگی خسارت ها، عملیات رفع اتفاقات را در دستور کار خود قرار داد که به دلیل سیلابی شدن مسیرهای روستایی به‌ویژه در حوزه منطقه سه بندرعباس، زیر ساخت های تامین، انتقال و توزیع آب این شهرستان دچار آسیب شد.

وی افزود: در حال حاضر ۹۰ درصد خسارت های ناشی از سیلاب این مناطق رفع شده و ۱۰ درصد باقی مانده نیز در حال انجام است که با تلاش اکیپ رفع اتفاقات، آب تمامی روستاهای منطقه سه آب و فاضلاب (شرق بندرعباس) در سریع ترین وقت به پایداری لازم خواهد رسید.

به گفته قصمی، با توجه به تمهیدات صورت گرفته از جمله خارج کردن پمپ ها از مدار تولید، ایجاد خسارت در این بخش کاهش قابل ملاحظه ای نسبت به سایر بخش ها داشت.

کمک های امدادی و بسته‌های موادغذایی به مناطق سیل زده هرمزگان ارسال شد

در کنار تمام اتفاقات ناگوار ناشی ازسیل و و وارد آمدن خسارت های بسیار به مردم به ویژه در مناطق روستایی ، مردم هرمزگان در این چند روز صحنه هایی از جنس محبت و نوع‌دوستی آفریدند و با کمک های نقدی و غیرنقدی سعی در یاری رساندن به آسیب دیدگان از سیل داشتند.

مدیرکل ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) در هرمزگان گفت: مردم هرمزگان همواره در عرصه های کمک رسانی نقش فعالی داشته و دارند و کمک‌های امدادی و موادغذایی به همت بنیاد احسان وابسته به این ستاد برای سیل زدگان در شهرستان‌های رودان، بستک، قشم و بندرعباس ارسال شد.

منوچهر دانشمند با اعلام این خبر به رسانه‌ها افزود: این کمک‌ها شامل ۲۰۰ تخته پتو، موکت، پلاستیک، کنسرو، حبوبات، روغن، ماکارونی، سویا، رب گوجه فرنگی و برنج است.

مدیر کل ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) در هرمزگان اظهارداشت: در پی بارندگی اخیر مناطق مختلف جنوب کشور از جمله هرمزگان، تمام توان خود را برای خدمت رسانی به مناطق سیل زده به کار خواهیم بست.

همچنین جمعیت هلال احمر هرمزگان نیز ۵۴ دستگاه چادر امدادی،۱۵۴ تخته موکت، ۲۲۲تخته پتو، هفت هزار و ۱۶۵ کیلوگرم نایلون،۱۱۷ بسته غذایی ۷۲ ساعت و ۵۲ شعله والور میان آسیب دیدگان توزیع کرد.

مدیرعامل جمعیت هلال احمر هرمزگان گفت: این تعداد خانوار چهار هزار و ۹۵۴ نفر را شامل می‌شود که توسط نجاتگران امدادرسانی شدند و از این تعداد ۹۰ خانوار اسکان اضطراری داده شدند.
مجید سلحشور افزود: همچنین ۵۴ دستگاه چادر امدادی،۱۵۴ تخته موکت، ۲۲۲تخته پتو، هفت هزار و ۱۶۵ کیلوگرم نایلون،۱۱۷ بسته غذایی ۷۲ ساعت و ۵۲ شعله والور میان آسیب دیدگان توزیع شد.

پیشگیری تنها برگ برنده در برابر حوادث طبیعی است

حوادث طبیعی همچون سیل و زلزله همیشه بوده و خواهد بود و تنها با پیشگیری درست و به موقع، می توان اوضاع را تحت کنترل قرار داد و به عبارتی پیشگیری برگ برنده ما در تقابل با بحران طبیعی است و با داشتن این برگ برنده می شود کمترین تلفات را درحوادث طبیعی داشت.

علاوه بر اقدامات پیشگیرانه، اطلاع‌رسانی به‌موقع و گسترده در مناطق مختلف و به‌ویژه درخطر سیل، نقش مهمی در کاهش خسارت ها دارد که در این خصوص استانداری هرمزگان عملکرد خوبی داشته و از همان نخستین دقایق اعلام هشدار از سوی هواشناسی مبنی بر ورود سامانه بارشی قدرتمند به استان و احتمال بروز سیل، اطلاع رسانی ها از طریق رسانه ها و فضای مجازی و صدا و سیما انجام گرفت.

در پی بارندگی های چند روز اخیر، حجم ذخیره آب سدهای استان که خالی و رو به پایان بود، به بیش از ۹۱ درصد رسیده و در حال حاضر ۱۰۰ درصد آبگیری کامل شد که در بارندگی‌های اخیر، بیش از حجم مخزن سد استقلال، آورد سیلاب به ثبت رسید.

تمام دریچه‌های اضطراری سد استقلال میناب پی از بارندگی‌ها و پر شدن حجم آن  باز شد که در نتیجه آن نسبت به تخلیه روستاهای پایین دست با توجه به این مساله اقدام شد.

استان هرمزگان پیش از بارندگی‌های اخیر شرایط مناسبی را از نظر وضعیت منابع آبی نداشت.