به گزارش روز یکشنبه ایرنا، سال جدید میلادی در فرانسه که انتظار می رفت کاملا سیاسی و در سایه انتخابات ریاست جمهوری پیش روی این کشور آغاز شود بیش از فرانسه اتحادیه اروپا را به چالش کشید.
جنجال بر سر برافراشتن پرچم اتحادیه اروپا در طاق نصرت پاریس بر فراز مقبره سرباز گمنام در شب سال نوی میلادی و به مناسبت آغاز ریاست دوره ای فرانسه بر شورای این نهاد، واکنش احزاب راست و چپ را در پی داشت اما واکنش «والری پکرس» از حزب جمهوری خواه این سوال را هم مطرح کرد که آیا حزب مخالف اتحادیه اروپای دیگری در کنار حزب اجماع ملی (جبهه ملی سابق) و مخالف سنتی حضور فرانسه در اتحادیه اروپا، شکل گرفته است؟
یکی از مسائلی که سالهاست در بحث های انتخاباتی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری فرانسه مطرح می شود اظهارنظر و مواضع آنان در قبال اتحادیه اروپاست. این امر از آن جهت حائز اهمیت است که این کشور بزرگترین و یکی از پرجمعیت ترین کشورهای عضو اتحادیه است.
«فرگزیت» واژه ای که بر وزن برگزیت برای خروج انگلیس از اتحادیه اروپا ساخته شد، تمایلی است که مبنای ایجاد یک حزب سیاسی فرانسوی در سال ۲۰۰۷میلادی قرار گرفت. این حزب با تاکید بر لزوم خروج فرانسه از اتحادیه، اتحاد مردمی جمهوری خواه نام گرفت.
در جریان کارزار انتخابات سال ۲۰۱۲، «مارین لو پن» رهبر حزب راست افراطی اجماع ملی که در آن زمان جبهه ملی نام داشت، رسما اعلام کرد که در صورت پیروزی در انتخابات در سال ۲۰۱۴ همه پرسی فرگزیت را برگزار می کند. این بار اما به رغم نامزدی جدی لوپن در انتخابات، اظهارنظر مشابهی از سوی او شنیده نشد
با اینحال این اصطلاح تا چند ماه پیش هم به گوش می رسید. فرانسوآ آسلینو از حزب اتحاد مردمی جمهوری خواه که کسی انتظار نامزدی او را در انتخابات ریاست جمهوری نداشت با شعار اصلی فرگزیت وارد کارزار انتخاباتی شد اما در جلب نظر سیاستمداران چندان موفق نبود.
تغییر مواضع در جبهه چپ گرایان
ژان لوک ملانشون از حزب چپگرای «فرانسه تسلیم ناپذیر» بارها و به ویژه در هفته گذشته مساله لزوم خروج فرانسه از سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) را مطرح کرده است.
وی بارها با تاکید بر این که این سازمان برای هدف مشخص مقابله با اتحاد جماهیر شوروی تشکیل شده بوده و عضویت در آن با فروپاشی این کشور لازم نیست، عضویت در ناتو را با اصل استقلال و حاکمیت فرانسه مغایر می داند.
با این حال ملانشون در این دوره نیز مواضع نرم تری در خصوص اتحادیه اروپا دارد. وی که پیشتر در سال ۲۰۱۷ از لزوم تغییر و بازنگری در قوانین اتحادیه اروپا و در غیر اینصورت خروج از اتحادیه سخن گفته بود، این بار سخنی از فرگزیت به میان نیاورده است.
ملانشون در تازه ترین اظهاراتش از «انصراف» از اجرای برخی از قوانین و طرح های اتحادیه به جای عبارت «خروج» از این نهاد سخن می گوید. انصراف با معنای «عدم تعامل» پیشتر نیز سابقه داشته و یکی از مثال های آن انصراف انگلیس از اجرای برخی از قواعد اتحادیه پیش از برگزیت است. انصراف از پیوستن به پول واحد یورو نیز توسط معدود کشورها اجرا شده است. همچنین برخی کشورها از مشارکت در سیستم دفاعی مشترک و یا اجرای قوانین رقابت آزاد انصراف داده اند.
دلیل تلطیف مواضع احزاب اتحادیه ستیز چه تجربه ناموفق برگزیت باشد و چه امتناع فرانسه از واگذاری میدان عمل بیشتر به آلمان، این روزها به رغم بالاگرفتن بحث های انتخاباتی صدایی در مورد فرگزیت شنیده نمی شود اما اظهارنظرهایی در مورد کاهش تعهدات فرانسه در اتحادیه که از سوی برخی نامزدها مطرح می شود، نگرانی هایی را در اتحادیه ایجاد می کند.
این در حالی است که ریاست دورهای فرانسه بر شورای اتحادیه روپا از اول ژانویه/۱۱ دی ماه رسما آغاز شد. دولت امانوئل مکرون برای این دوره که ۶ ماه نخست سال ۲۰۲۲ را در برمیگیرد برنامه سه محوری «احیا»، «قدرت» و «تعلق» را تعریف کرده است. انتخابات ریاست جمهوری فرانسه در همین بازه زمانی برگزار خواهد شد و احتمالا حمایت قطعی و بدون خدشه از اتحادیه و عضویت فرانسه در آن از اصلی ترین مواضع انتخاباتی مکرون در صورت اعلام رسمی نامزدی خواهد بود. امری که تا حدی خیال اتحادیه را از ابهام آینده راحت خواهد کرد.
اولین دور انتخابات ریاست جمهوری۲۰۲۲ فرانسه در۱۰ آوریل ۲۰۲۲میلادی (۲۱ فروردین ۱۴۰۱) برگزار میشود. دومین دور انتخابات بین دو نامزد برتر نیز در ۲۴ آوریل (۴ اردیبهشت) برگزار میشود. آخرین نظرسنجی ها نیز از از صدرنشینی امانوئل مکرون در فهرست نامزدها و اختلاف قابل توجه او با دو رقیب راستگرا و اروپا ستیزش حکایت دارد.