علی شجاعی اصفهانی روز یکشنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا افزود: اطلاعات قابلتوجهی درباره گذشته شهر اصفهان در اسناد مکتوب وجود دارد اما شواهد باستانشناسی بسیار ناچیزی از آن باقیمانده است بهعنوانمثال آثار دوران سلجوقیان که در دوران اوج خود، اصفهان را به پایتختی انتخاب کرده بودند از انگشتان دست فراتر نمیرود و اطلاعات زیادی از این دوره و همچنین دورههای مختلف قبل از اسلام نداریم.
وی اظهار داشت: در محدوده مرکزی اصفهان که میتوان از فرودگاه اصفهان تا کوه آتشگاه را برای آن پیشنهاد داد و امروزه شهر فعلی اصفهان را شامل میشود انتظار وجود شواهد مهمی از گذشته در دوران قبل و بعد از اسلام وجود دارد.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه مطالعات باستانشناسی بهصورت موردی و در چند نقطه محدود در این پهنه انجامشده است، ادامه داد: بههمین دلیل شناخت ما از این دورهها بسیار محدود است و انتظار میرود که با انجام مطالعات و کاوشهای باستانشناسی، گذشته درخشانی از ادوار مختلف اصفهان به دست آوریم.
وی با تأکید بر اینکه همه جای شهر اصفهان چه محدودهای که بهعنوان بافت تاریخی نامیده میشود و چه محدودههای خارج از بافت تاریخی برای باستانشناسی اهمیت دارد، تصریح کرد: توسعههای شهری و ساختوسازهایی که بدون توجه به لایههای باستانشناسی احتمالی انجام میگیرد به محو شواهدی از این قبیل و عدم درک درست از پیشینه تاریخی اصفهان منجر میشود.
شجاعی اضافه کرد: برای نمونه پروژه قطار شهری اصفهان فرصت مناسبی جهت شناخت شواهد اینچنینی را در بخشهای مختلف شهر فراهم کرد اما آنطور که باید، انجام نشد و در موارد متعددی به تخریب شواهد تاریخی منجر شد.
شجاعی با اشاره به اینکه مطالعات باستانشناسی در شهر اصفهان باید بهصورت نظاممند ادامه پیدا کند، تأکید کرد: در شهر تاریخی اصفهان لازم است گروههای باستانشناسی تخصصی با شناسایی و اولویتبندی پهنههای شهری در نقاطی که قرار بر تخریب و گودبرداری است حضور یابند و قبل از شروع برنامه، مطالعات خود را انجام دهند.
وی با تأکید بر اینکه این موضوع فقط به بافتهای تاریخی محدود نمیشود، اضافه کرد: ما باید آثار و شواهد قبل از دوران صفوی را در این شهر پیدا کنیم و اکنون از نقاط مهمی در شهر امروزی اصفهان میتوان نام برد که انتظار داریم شواهد اینچنینی در لایههای زیرزمین آن باشد.
این استاد دانشگاه بابیان اینکه در کنار مطالعات و کاوشهای باستانشناسی باید با روشهای مختلف سطح آگاهی مردم را نسبت به اهمیت این موضوع افزایش داد، تصریح کرد: بدون شک در صورت اجرای صحیح و اصولی باستانشناسی میتوان از آن بهعنوان ابزاری برای توسعه صنعت گردشگری استفاده کرد.
شجاعی بابیان اینکه دانشگاه هنر اصفهان بهمنظور انجام رسالتهای علمی و پژوهشی خود لازم است در این حوزه ورود کند، گفت: همانطور که در چند سال گذشته با برنامهریزی در انجام مطالعات باستانشناسی در حوضه آبریز زایندهرود نتایج ارزشمندی حاصل شد، بهطور حتم مطالعه این موارد نیز نتایج درخشانی در بر خواهد داشت.
وی اظهار امیدواری کرد که با توجه به رویکرد جدید شورای شهر و شهرداری اصفهان درباره مباحث فرهنگی و دغدغههای جدی که در این زمینه وجود دارد بتوان در تعامل با مجموعه میراث فرهنگی این موضوع را بهخوبی مدیریت و اجرا کرد تا همه مردم از نتایج آن بهرهمند شوند.
اصفهان بهعنوان سومین شهر پرجمعیت ایران، شهری تاریخی و گردشگری بشمار میآید که در دوران اسلامی از اعتبار بالایی برخوردار بوده است بطوریکه در دوران سلجوقی و صفویه بهعنوان پایتخت رونق فراوانی پیدا میکند.
بناهای تاریخی فراوانی در این شهر وجود دارد که تعدادی از آنها مانند میدان امام (نقشجهان)، کاخ چهلستون و مسجد جامع بهعنوان میراث فرهنگی در یونسکو به ثبت رسیدهاند.