به گزارش ایرنا، مجلس عراق در بیانیه ای اعلام کرد که روز دوشنبه اسامی نامزدهای سمت رئیس جمهوری منتشر می شود.
تارنمای شبکه «الفرات نیوز» نیز خبر داده که پس از بررسی رزومه و پیشینه نامزدهای این سمت، اسامی آنان پس فردا اعلام خواهد شد.
رسانه های عراقی پیشتر گزارش دادند که ۲۶ نفر با ارسال درخواست به مجلس نمایندگان این کشور نامزدی خود را برای برعهده گرفتن سمت رئیس جمهوری اعلام کردند.
در میان نامزدهای سمت رئیس جمهوری عراق که از سوی جریان های سیاسی و راسا معرفی شده اند، «برهم صالح»، «هوشیار زیباری» و «رزگار محمد امین» نخستین قاضی دادگاه سران رژیم بعث و «صدام حسین» از چهره های شناخته شده به شمار می روند.
به موجب ماده یک قانون اساسی عراق نامزد رئیس جمهوری باید از پدر و مادر عراقی و دارای حداقل ۴۰ سال سن، حسن شهرت و پیشینه سیاسی و معروف به پاکدستی، عدالت و خدمت صادقانه به میهن باشد.
از دیگر شرط های رئیس جمهوری عراق آن است که مدرک دانشگاهی مورد تأیید وزارت علوم این کشور داشته باشد و مشمول قوانین سازمان بازپرسی و عدالت نشود.
۲۶ نفر برای تصاحب سمت رئیس جمهوری عراق ثبت نام کردهاند که ۱۱ تن از آنان سیاستمدار کرد هستند که در میان آنها «شیلان فواد» شخصیت مستقل نیز حضور دارد.
از زمان سرنگونی رژیم پیشین عراق در سال ۲۰۰۳، پست ریاست جمهوری همواره سهم کردها و بخصوص حزب اتحادیه میهنی کردستان عراق (یکیتی) بوده است.
اتحادیه میهنی بار دیگر برهم صالح (رئیس جمهوری کنونی) را برای این سمت معرفی کرده است.
در مقابل حزب دمکرات کردستان عراق به رهبری «مسعود بارزانی»، «هوشیار زیباری» را نامزد رئیس جمهوری کرده است.
بر پایه توافق جریان های سیاسی کرد، از سال ۲۰۰۳ میلادی و هنگام سقوط دیکتاتور بغداد، پست ریاست جمهوری عراق سهم اتحادیه میهنی و ریاست اقلیم کردستان این کشور سهم حزب دموکرات بوده است؛ بطوری که طی این سال ها بعد از جلال طالبانی رهبر اتحادیه میهنی، یک دوره فواد معصوم و یک دوره نیز برهم صالح بوده است، اما این بار دمکرات ها با معرفی هوشیار زیباری به نظر می رسد زیر آن توافق نانوشته زده اند.
اتحادیه میهنی معرفی هوشیار زیباری از سوی حزب دموکرات کردستان عراق برای نامزدی ریاست جمهوری را خلاف توافق دو جریان عمده کردی می داند و این در حالی است که ریاست اقلیم کردستان عراق همچنان در اختیار جریان بارزانی است.
کارشناسان معتقدند که معرفی هوشیار زریباری برای تصاحب سمت رئیس جمهوری عراق نشانه اختلاف و شکاف شدید میان احزاب کرد است.