اهواز - ایرنا - عضو هیات علمی گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپوراهواز، نقش رژیم غذایی سالم و صحیح در پیشگیری و کنترل بیماری‌های قلبی، عروقی را تشریح کرد.

دکتر سیما جعفری راد روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: در سال های اخیر بیماری‌های قلبی عروقی به عنوان نخستین عامل مرگ و میر در جوامع شناخته شده‌اند و عوامل متعددی از جمله سبک زندگی و رژیم غذایی در بروز آن موثر هستند.

وی افزود: بیماری‌های عروق کرونر ۶۵ درصد بیماری‌های قلبی را شامل می‌شود و سطح بالای ال.دی.ال. (کلسترول بد) از جمله عوامل موثر در بروز این نوع بیماری‌‎ها به شمار می‌آید.

جعفری راد با اشاره به اینکه مصرف چربی‌های اشباع یا اسید های چرب ترانس می‌تواند منجر به افزایش این بیماری‌ها شود گفت: چربی‌های اشباع موجود در انواع روغن‌های جامد مانند حیوانی باعث افزایش سطح ال.دی.ال یا کلسترول بد شده و درنهایت احتمال سکته قلبی وجود دارد.

این متخصص تغذیه و رژیم درمانی ادامه داد: اما اسیدهای چرب چند غیر اشباع در روغن‌های مایع سویا، کلزا و کنجد وجود دارند اثر منفی ندارند، هرچند مطالعات نشان داده سطح پایین‌تر مصرف چربی در رژیم غذایی با بروز کمتر بیماری‌های قلبی عروقی همراه است.

رژیم غذایی مدیترانه‌ای

وی توضیح داد: از طرف دیگر در رژیم غذایی مدیترانه‌ای، مصرف بالای روغن زیتون به عنوان یک اسید چرب تک غیراشباع  و استفاده زیاد از میوه و سبزی توصیه می‌شود و افراد پیروی کننده از این نوع رژیم، کمتر در معرض بروز بیماری‌های قلبی، عروقی قرار دارند.

جعفری راد گفت: مصرف مواد غذایی با کلسترول بالا و موجود در غذاهای حیوانی از جمله عوامل موثر در افزایش بروز بیماری‌های قلبی عروقی هستند اما فیتواسترول‌ها یا استرول‌های گیاهی در گیاهان برگ سبز و روغن بذر کتان اثر معکوس دارند.

عضو هیات علمی گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپوراهواز ادامه داد: روغن ماهی یا غذاهای دریایی منبع خوبی از اسیدهای چرب چند غیراشباع امگا سه هستند که در پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی موثر هستند به شرطی که این نوع منابع غذایی را به صورت سرخ شده مصرف نکنیم.

رژیم غذایی گیاهخواری

وی درخصوص رژیم غذایی گیاهخواری بیان کرد: افرادی که در رژیم غذایی خود منابع گیاهی بیشتری مصرف می‌کنند کمتر درمعرض خطر بیماری‌های قلبی عروقی قرار دارند؛این نوع منابع غذایی حاوی فیبرهای محلول

و نامحلول هستند و فیبرهای محلول در کاهش سطح کلسترول خون موثرند.

جعفری راد گفت: مطالعات نشان داده به ازای هر ۱۰ گرم افزایش مصرف فیبر گیاهی خطر بیماری‌های قلبی عروقی ۲۰ تا ۲۵ درصد کاهش می‌یابد.

این متخصص تغذیه با اشاره به اینکه پروتیین سویا نیز جز مواد غذایی موثر در پیشگیری از بروز بیماری‌های قلبی عروقی است ادامه داد: این پروتیین درکشورهای آسیای جنوب شرقی به میزان فراوان استفاده می‌شود و از جمله علل پایین بودن بیماری‌های قلبی، عروقی در این کشورها، کم بودن مصرف چربی در رژیم غذایی و میزان بالای مصرف سویا ذکر شده است.

وی گفت: کم بودن سطح چربی رژیم غذایی به معنی قطع چربی از بدن نیست؛ حداکثر میزان چربی توصیه شده ۳۰ درصد کل کالری روزانه فرد است که بهتر است چربی‌های مفید و اسیدهای چرب چند غیراشباع و یا تک غیراشباع مورد استفاده قرار گیرد و مصرف اسیدهای چرب اشباع در حداقل میزان مصرف باشد.

جعفری راد توضیح داد: از جمله دیگر مزایای غذاهای گیاهی وجود میزان بالای ترکیبات آنتی اکسیدانی است که غذاهای گیاهی به دلیل محتوای بالای فیبر و ترکیبات آنتی اکسیدانی می‌تواند مانع بروز بیماری‌های قلبی عروقی شود.

عضو هیات علمی گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپوراهواز بیان کرد: تصلب شرایین(گرفتگی عروق) در نتیجه رسوب ال.دی. ال اکسید شده در داخل عروق کرونر ایجاد می‌شود و مواد غذایی گیاهی به علت فیبر بالا سطح ال.دی.ال خون را کاهش داده و با داشتن محتوای آنتی اکسیدان زیاد از اکسید شدن ال.دی.ال جلوگیری کرده و در نتیجه درون عروق کرونر رسوب نمی‌کند.

توصیه‌ها

وی توصیه کرد: برای پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی حداقل سه تا پنج واحد در روز از سبزی‌ها و ۲ تا چهار واحد در روز از میوه‌ها دریافت کنیم و نان مصرفی از غلات کامل تهیه شده باشد و منابع پروتیین گیاهی و حبوبات نیز در رژیم غذایی گنجانده شود.

جعفری راد گفت: سبک زندگی سالم شامل فعالیت بدنی و استعمال نکردن دخانیات در پیشگیری از بیماری‌های قلبی موثر است.