تهران- ایرنا- مدیرکل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: نمایش «تابوت» کار مشترک افغانستان و ایران، یکی از آثار ضدامپریالیستی چهلمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر است و علوم سیاسی را درس می‌دهد.

به گزارش ایرنا از ستاد خبری جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر، قادر آشنا مدیرکل هنرهای نمایشی، رضا بصیرت مدیرعامل انجمن هنرهای نمایشی، حجت‌الاسلام محمدمهدی بهداروند مشاور عالی مدیرکل هنرهای نمایشی و مژگان وکیلی مدیر بین‌الملل اداره‌کل هنرهای نمایشی در طبقه پنجم ساختمان معاونت هنری با دو گروه حاضر از کشور افغانستان در چهلمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر که اقدام به تولید دو اثر مشترک با ایران کرده‌اند، دیدار کردند.

آشنا گفت: از صمیم قلب خوشحالم که در جمع شما هستم. از زمانی که متوجه شدم دو گروه از کشور افغانستان در جشنواره تئاتر فجر حضور دارند تقاضا کردم که با شما دیدار کنیم. همین درخواست، موجب شد خانم وکیلی، پیشنهاد دیدار با همه گروه‌های خارجی حاضر در چهلمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر را مطرح کنند و این‌گونه شد که ما با همه این عزیزان دیدار کردیم و خواهیم کرد.

او ادامه داد: من راجع به افغانستان زیاد خوانده‌ام و زیاد هم می‌خوانم. آخرین کتابی که خوانده‌ام، وطن‌دار: روایت ۲۸ افغانستانی از مهاجرت به ایران نوشته زنده‌یاد محمدسرور رجایی بود. من مطالعه این کتاب را از ساعت سه نیمه‌شب آغاز کردم، تا نماز صبح ادامه دادم و پس از نماز به پایان رساندم. از حسین مسافرآستانه نیز خواهش کرده‌ام با پایان مسئولیت‌شان در جشنواره، کاری نمایشی در مورد این کتاب انجام دهند.

مدیرکل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ گفت: پیش از آن، کتاب چرا افغانستان برای ایران مهم است؟ به اهتمام امیر هاشمی‌مقدم را خوانده بودم. پس می‌توانم بگویم شناختی نسبی از افغانستان و توانمندی‌های این کشور دارم. من از مشکلات افغانستانی‌های عزیز در ایران مطلع هستم. می‌دانیم که تنها دو کشوری هستیم که هم زبان و هم خط‌مان فارسی است، ادبیات‌مان فارسی است و یکدیگر را به خوبی می‌شناسیم.

جوانان افغانستان مرد و زن روزگار سخت‌اند

وی بابیان اینکه نمایش کوه چهل دختر را نیر تماشا خواهد کرد، گفت: از تماشای نمایش تابوت لذت بسیار بردم و حیرت‌زده و خشنودم که کسی متن این اثر را نوشته است که می‌گوید تا سوم راهنمایی درس خوانده و کارش، کارگری ساختمان است و این، وظیفه ما را در قبال او بسیار سنگین می‌کند.

آشنا اظهار داشت: افغانستان حداقل در یک قرن اخیر مصائب فراوانی به خود دیده است و به دوستانم هم گفتم، نمایش تابوت به ما درس علوم سیاسی می‌داد. اگر بخواهیم از یکی از کارهای ضدامپریالیستی جشنواره چهلم نام ببریم، همین است. دکترای من علوم سیاسی بوده است و برای همین به شدت با این نمایش احساس قرابت می‌کنم.

وی تاکید کرد: به رغم این که می‌دانم و اذعان می‌کنم که در مسیر کار فرهنگی و هنری، نامهربانی‌ها دیدن و مورد کج‌فهمی‌ها واقع شدن و دلسرد شدن‌های بسیاری پیش می‌آید، اما این مسیر را با قدرت ادامه دهید.

آشنا گفت: تلاش خواهم کرد حتما زمینه اجرای نمایش تابوت را در سالنی دولتی فراهم کنم تا همگان باور کنند که جوانان فهیم و برومند افغانستان که مرد و زن روزگار سخت‌اند از چه توانایی بالایی در کار هنری برخوردارند.

سناتور حسینی کارگردان نمایش تابوت در ابتدای نشست در صحبت‌های کوتاهی گفت: بسیار خوشحالم که در اینجا حضور دارم. من اصالتا افغانستانی اما متولد ایران هستم. محل سکونت ما، استان سمنان است و همراه با چند نفر دیگر از اعضای گروه‌م از سمنان به تهران آمده‌ایم اما دیگر اعضای گروه، ساکن تهران هستند. تمام تمرین های ما در تهران انجام شد و پیش از این در پردیس تئاتر شهرزاد روی صحنه رفته بودیم.

این کارگردان جوان افغانستانی ادامه داد: من تا سوم راهنمایی بیشتر نخوانده‌ام.صادقانه بگویم من کارگر ساختمان هستم و کار کردن در تهران برای من دشوار است. اگر سالن شهرزاد با ما مساعدت نمی‌کرد شاید نمی‌توانستیم آن چند اجرای عمومی را هم روی صحنه ببریم.

عمادالدین تاجیک، کارگردان نمایش کوه چهل دختر، دیگر کار مشترک ایران و افغانستان که در چهلمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر میزبان علاقه‌مندان شد، در ادامه گفت: بسیار مفتخرم که در کنار شما و در این جشنواره حضور داشتم. من کار تئاتر را از سال ۱۳۷۹ آغاز کردم و رشته تحصیلی‌ام خبرنگاری است، مدرک کارشناسی خبرنگاری دارم و تحصیلات دانشگاهی‌ام را در هرات افغانستان انجام داده‌ام. ما سال‌هاست که در حال تئاتر کار کردن با بچه‌های افغانستان هستیم و علاوه بر تدریس تئاتر، بازیگرانی را به پروژه‌های سینمایی معرفی می‌کنیم.

تاجیک با بیان این که این نمایش پیش‌تر در تماشاخانه خصوصی مهرگان روی صحنه رفته است، ادامه داد: شیوع کرونا، منجر به اجرایی محدود شد اما اکنون سعادتی است که در جشنواره تئاتر فجر حضور داریم. همه اعضای گروه‌مان به جز  آهنگساز کار، اصالتا افغانستانی هستند.

وی گفت: همان‌طور که شما بر پیشینه فرهنگی مشترک‌مان تاکید کردید باید بگوییم در کنار انتقادات و پیشنهادات، ما خود متولد ایرانیم و طبیعتا زمانی که شما متولد یک کشور هستید آنجا را کشور خود می‌دانید حتی اگر سابقه آباء و اجدادی‌تان به کشوری دیگر برگردد. به شخصه گمان نمی‌کردم روزی شاهد این اتفاق باشم که در یکی از بهترین سالن‌های نمایشی شهر تهران روی صحنه بروم و این اتفاق فرخنده را حاصل بهبود روابط و توجه بیش از پیش به همان پیشینه فرهنگی می‌دانم.

چهلمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر به دبیری حسین مسافرآستانه تا ۲۶ بهمن در حال برگزاری است.