به گزارش ایرنا، موج ششم کرونا که از آخرین روزهای دی با همهگیری سویه اومیکرون در مازندران آغاز شد، طی سه هفته اخیر با روندی افزایشی در آمارهای مختلف یک بار دیگر رنگهای نارنجی و قرمز کرونایی را به مازندران وارد کرد و کماکان نیز این استان را در شرایط خطر نگه داشته است.
اومیکرون در همه شاخصهای آماری رشد قابل توجهی را طی کمتر از چهار هفته در مازندران ثبت کرد. از مجموع بستریشدگان که با افزایش چهار برابری نسبت به نخستین روز ماه به بیش از یکهزار نفر رسید، تا بیشتر شدن تعداد بیماران کرونایی بستریشده در بخش مراقبتهای ویژه و حتی بازگشت آمارهای دو رقمی مرگ کرونایی به بیمارستانهای مازندران در این ماه که تعداد ماهانه قربانیان کرونا در مازندران را پس از چهار ماه یک بار دیگر سه رقمی کرد. به طوری که از یکم تا ظهر ۲۶ بهمن ۱۲۶ بیمار مبتلا به کرونا در بیمارستانهای مازندران جان باختند.
اما نکته قابل توجهی که طی روزهای اخیر در آمارهای کرونایی مازندران به چشم میآید توقف روند افزایشی آمار مجموع بستریشدگان در بیمارستانهای مازندران است. در حالی که شیب صعودی آمار تعداد بستریشدگان کرونایی در مازندران از یکم بهمن به طور رسمی آغاز شده بود و روز ۲۱ بهمن پس از حدود پنج ماه یک بار دیگر چهار رقمی شد و به یکهزار و ۷۵ نفر رسید، از ۲۲ بهمن روندی کاهشی در این آمار مشاهده شد که طی روزهای اخیر ادامه یافت و ظهر دیروز -۲۶ بهمن- یک بار دیگر این آمار را سه رقمی کرد و به ۹۷۵ نفر رساند.
موج چندقلهای اومیکرون
این کاهش آماری کرونا در بیمارستانهای مازندران که طی پنج روز اخیر ادامه یافت این پرسش را مطرح میکند که آیا مازندران به قله موج ششم رسیده و روند کاهشی آمارها آغاز شده و مازندرانیها میتوانند با خیالی آسودهتر به استقبال سال و قرن جدید بروند؟
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران در گفتوگو با خبرنگار ایرنا این احتمال مطرح شده را رد میکند و میگوید: کاهش آمارهای کرونایی طی روزهای اخیر به هیچ وجه نباید در جامعه ملاکی به عنوان عبور از قله موج ششم محسوب شود. زیرا سرایتپذیری اومیکرون بسیار بالاست و طبق رفتاری که از این سویه در کشورهای دیگر مشاهده شد احتمالا در موج ششم کرونا چند قله خواهیم داشت.
دکتر عباس علیپور میافزاید: یکی از دلایل کاهش آمارها طی چند روز اخیر میتواند کمتر برگزار شدن برنامههای گروهی و اجتماعی در چند هفته اخیر باشد. اما برای این که گمان کنیم موج ششم در سراشیبی قرار گرفته در حال حاضر خیلی زود است.
وی به در پیش بودن هفتههای شلوغ بازار و فعالیتها و رفتوآمدهای شبهای پایان سال اشاره میکند و میگوید: هفتههای مهم و اثرگذاری را در پیش داریم. از چند روز آینده به روال مرسوم و هر ساله شلوغی بازار شب عید رخ میدهد و پس از آن هم احتمالا رفتوآمدها و برپایی محافل خانوادگی در نوروز میتواند در همهگیری اثرگذار باشد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران خاطرنشان میکند: بررسی رفتار سویه اومیکرون کرونا در سایر کشورها نشان میدهد که موج ناشی از این سویه نوسانهایی داشت و با دوره زمانی بیشتری که ایجاد کرد چند قله داشت. به همین دلیل این احتمال وجود دارد که ما نیز در مازندران شاهد یک موج با دوره زمانی طولانیتر و چندقلهای باشیم.
کُشندگی اومیکرون کم نیست
علیپور استمرار روند کاهشی آمارها را زمانی قابل اتکا میداند که بیش از دو هفته ادامه یابد. وی تصریح میکند: با توجه به رفتاری که از سویه اومیکرون دیده شده و طول دوره درمانی که برای بیماران مبتلا به این سویه از کرونا در نظر گرفته شده، از نظر ما در صورتی که روند کاهشی آمارها حدود ۱۷ روز ادامه یابد میتوانیم امیدوار باشیم که قله موج را پشتسر گذاشتیم. اما کاهش چند روزی آمارها چندان قابل اتکا نیست.
وی با تأکید بر این که رعایت پروتکلهای بهداشتی همچنان مورد تاکید است، اظهار میکند: اومیکرون بر خلاف باورهای موجود در جامعه سویه کمخطری نیست. البته این سویه نسبت به کل جمعیت بستری شده کشندگی کمتری دارد، اما با توجه به سرعت شیوع و بیشتر بودن تعداد جمعیتی که درگیر و مبتلا میکند، کشندگی آن نسبت به جمعیت کل نه تنها از سویه دلتا کمتر نیست، بلکه در برخی کشورها بیشتر هم بود.
این مسئول میافزاید: با توجه به در پیش بودن زمان خریدهای پایان سال و برگزاری مهمانیهای خانوادگی در نوروز از حالا توصیه میکنیم که همه مردم پروتکلهای بهداشتی و بویژه واکسیناسیون را جدی بگیرند تا از این موج با کمترین چالش و تنش عبور کنیم.
البته برخی از شاخصهای آماری کرونایی استان نیز نشان میدهند که اومیکرون همچنان در حال تاختن است. روند کاهشی آمار مجموع بستریشدگان کرونایی مازندران طی پنج روز اخیر در حالی مشاهده شده که تعداد مرگهای ناشی از کرونا نه تنها تغییر نکرد و کاهشی نشد، بلکه همچنان مانند روزهای اخیر و روی مرز دو رقمی مانده است.
در حال حاضر ۱۷ شهرستان مازندران در وضعیت قرمز، دو شهرستان در وضعیت زرد و سه شهرستان در وضعیت نارنجی کرونایی قرار دارند. طبق آخرین آمارها و ارزیابیها در حال حاضر شهرستانهای ساری، بابل، آمل، قائمشهر، نور، نکا، گلوگاه، رامسر، بابلسر، جویبار، سوادکوه، نوشهر، فریدونکنار، بهشهر، کلاردشت، عباسآباد و تنکابن در وضعیت قرمز کرونایی قرار دارند.