به گزارش ایرنا، موج ششم کرونا در مازندران از آخرین روزهای دی آغاز شد و پس از چند هفته ثبات و آرامش کرونایی، بار دیگر این استان را در وضعیت قرمز کرونایی قرار داد. به طوری که در حال حاضر ۱۷ شهرستان مازندران در وضعیت قرمز کرونایی قرار دارند.
از ابتدای شیوع اومیکرون در مازندران این باور بین اقشار مختلف جامعه رواج یافت که اومیکرون سویه خفیف و ضعیفی از کروناست و خطر و آمار مرگ در آن بسیار پایین است؛ باوری که به استناد تحلیل آمارهای موجود و همچنین تجربه سایر کشورها درست به نظر نمیرسد و حتی خلاف آن نیز قابل اثبات است.
مرگ ناشی از کرونا دیروز -۲۷ بهمن- در مازندران طی یک شبانهروز ۱۱ نفر ثبت شد و برای چهارمین بار این آمار را در ماه جاری دو رقمی کرد.
مازندران در ماههای مهر، آبان، آذر و دی از نظر مجموع مرگهای کرونایی طی هر ماه شرایط بهتری نسبت به بهمن داشت. در این چهار ماه آمار ماهانه مرگهای کرونایی مازندران دو رقمی بود. مهر ۹۷ نفر، آبان ۶۷ نفر، آذر ۴۳ نفر و دی هم ۴۴ نفر در بیمارستانهای مازندران بر اثر ابتلا به کرونا جان باختند. اما از یکم تا ظهر روز ۲۷ بهمن بر اساس آمارهای دو دانشگاه علوم پزشکی مازندران و بابل ۱۳۸ نفر در مراکز درمانی این استان جان خود را بر اثر ابتلا به کرونا از دست دادند. با این حال هنوز عمده اقشار جامعه معتقدند که سویه اومیکرون نسبت به سویههای قبلی کمخطرتر است و کُشندگی کمتری دارد.
ریشههای رسانهای یک باور اشتباه
تقابل آمارهای رسمی با باور موجود در جامعه پیرامون مهربانتر بودن سویه اومیکرون نسبت به سویههای پیشین از جمله دلتاکرونا قطعا ریشهای در اظهارنظرهای مطرح شده توسط برخی کارشناسان و پزشکان دارد. چرا که از ابتدای شیوع سویه اومیکرون در کنار همه هشدارهایی که درباره سرعت بالای شیوع این سویه از ویروس کرونا بیان میشد، نکاتی درباره خفیفتر بودن اومیکرون توسط برخی پزشکان و حتی مسئولان حوزه بهداشت و درمان مطرح شد. دیدگاههایی که در جامعه فقط یک سوی آن مورد توجه قرار گرفته و به دلیل تشریح نشدن کامل موضوع، سبب شدند یک باور اشتباه نسبت به اومیکرون در جامعه ایجاد شود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران درباره این موضوع یک نکته مهم و قابل توجه را بیان میکند که کمتر از سوی مسئولان و کارشناسان و پزشکان به ان اشاره شده است.
دکتر عباس علیپور به خبرنگار ایرنا میگوید: از نظر دانش اپیدمیولوژی دو نوع کُشندگی در چنین مواردی مورد ارزیابی و بررسی قرار میگیرد. یکی کُشندگی نسبت به کل جمعیت یک جامعه است و دیگری کُشندگی نسبت به تعداد بیماران مبتلا و بستری شده. سویه اومیکرون کرونا بر اساس معیار کُشندگی نسبت به تعداد بیماران از سویه دلتا ضعیفتر است ، اما کُشندگی این ویروس نسبت به کل جمعیت جامعه نسبت به سویه دلتا چندان تفاوتی ندارد و حتی طبق آمارها در برخی کشورها بیشتر هم شد.
مرگبارترین چهره کرونا
وی میافزاید: این که ما در محاسبات و ارزیابیهای مرگآور بودن اومیکرون مخرج کسر را کل جمعیت در نظر بگیریم یا کل تعداد بیماران، دو موضوع متفاوت است. اگر معیار ما تعداد مرگها نسبت به کل مبتلایان باشد درصد مرگها در مقایسه با موج دلتاکرونا کمتر است. چون میزان همهگیری اومیکرون بسیار بیشتر از دلتا است و افراد بیشتری را درگیر کرده است. اما در مقایسه با کل جمعیت تغییر چندانی دیده نمیشود.
این اپیدمیولوژیست تصریح میکند: اگر مقایسهای آماری بین تعداد مرگهای یک ماه نخست موج ششم با یک ماه نخست موج پنجم کرونا در مازندران داشته باشیم، درمییابیم که اومیکرون چندان هم بیخطر و کمتلفات نبود و حتی ممکن است به دلیل سرعت بالای شیوع و درگیر کردن بخش بیشتری از جامعه به همان میزان تلفات ثبت کرده باشد. به همین دلیل این باور که اومیکرون کُشنده نیست باوری اشتباه است و نباید آن را رواج داد. زیرا با توجه به احتمال طولانی بودن موج ششم، میتواند تلفات را با عادیانگاریها افزایش دهد.
مقایسه آماری مرگهای کرونایی طی یک ماه نخست دو موج پنجم و ششم کرونا در مازندران که معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی به آن اشاره کرد، یک نکته مهم کرونایی را در استان نشان میدهد. همانطور که اومیکرون در سرعت شیوع از دلتاکرونا سبقت گرفته بود، به نظر میرسد در مرگهای کرونایی نیز دستکم در مازندران بیرحمتر از دلتاکرونا عمل کرده است.
مقایسه آماری مرگهای اومیکرون و دلتا در مازندران
موج پنجم کرونا در مازندران از ۲۹ خرداد با افزایشی شدن آمارهای کرونایی آغاز شده بود و موج ششم کرونا نیز پس از چند هفته ثبات کرونایی از آخرین روزهای دی فعال شد. برای مقایسه دقیقتر این دو موج کرونا در مازندران با توجه به اینکه هر دو موج عملا از یکم ماه آغاز شدند، مبنای ارزیابی را برای موج پنجم از یکم تا ۲۷ تیر و برای موج ششم از یکم تا ۲۷ بهمن به عنوان نخستین ماه فعالیت این دو موج و مدتهای مشابه برای مقایسه آماری ملاک قرار میدهیم.
بر اساس آمارهای موجود از یکم تا ۲۷ تیر ۱۰۳ نفر در بیمارستانهای مازندران بر اثر ابتلا به دلتاکرونا جان خود را از دست دادند. در این بازه زمانی دو روز بدون مرگ کرونایی برای مازندران ثبت شد و تعداد روزهای با مرگهای دو رقمی نیز سه روز بود.
بر اساس باورهای کنونی جامعه درباره سویه اومیکرون عملا باید آمار مرگهای کرونایی مازندران، از یکم تا ۲۷ بهمن (مدت مشابه در این مقایسه آماری با موج پنجم) کمتر باشد. اما آمارها نشان میدهد که نه تنها تعداد مرگها کمتر نبود، بلکه بیشتر هم شده است. زیرا همانطور که گفته شد در این بازه زمانی و مدت مشابه ۱۳۸ نفر در مراکز درمانی مازندران بر اثر ابتلا به سویه اومیکرون کرونا جان باختند. تعداد روزهای با مرگ دو رقمی کرونایی نیز طی این بازه زمانی یک روز بیشتر از موج پنجم بود.
آمارها و اظهارنظرها به شکلی شفاف نشان میدهند که اومیکرون تلفات بیشتری نسبت به دلتا دارد و این باور ایجاد شده در جامعه که اومیکرون سویهای خفیف و ضعیف است که کشندگی کمتری دارد درست نیست. حتی اخیرا نتیجه برخی مطالعات بینالمللی درباره اومیکرون این موضوع را اثبات کرده که این سویه با وجود علائم خفیفتری که نسبت به سویههای قبلی بویژه دلتا ایجاد میکند، به دلیل سرعت بالای شیوع و درگیر کردن تعداد بیشتری از افراد جامعه تلفات بیشتری هم دارد.
در برخی مطالعات عنوان شده که میزان کشندگی اومیکرون به طور تقریبی حدود ۹ نفر در هر یکهزار مورد ابتلاست که تقریبا چهار نفر کمتر از کُشندگی سویه دلتاست ، اما با توجه به اینکه اومیکرون تعداد بیشتری از افراد جامعه را درگیر میکند آمار مرگ در آن نسبت به کل جمعیت تفاوت چندانی با موج سویه دلتا ندارد و حتی ممکن است بیشتر هم باشد. کما اینکه آمارهای مازندران نشان میدهد در مدت مشابه دو موج پنجم و ششم، مرگهای سویه اومیکرون بیشتر از دلتا بود. ضمن اینکه گفته میشود احتمال ابتلای مجدد به اومیکرون پس از بهبودی نیز وجود دارد.
واقعیت این است که بر خلاف باور موجود در جامعه اومیکرون سویه بیخطر کرونا نیست، بلکه سویه مرموزتری از کروناست که آرام و خزنده و با برخی تغییرات رفتاری این قابلیت را دارد که در صورت رعایت نشدن نکات بهداشتی و جدی نگرفتن کرونا طول موج بیشتری داشته باشد و بیشتر از دلتاکرونا قربانی بگیرد. اما همچنان جدی گرفته نمیشود و این تصور اشتباه در جامعه وجود دارد که اومیکرون صرفا یک سرماخوردگی است.
بر اساس آخرین آمار دانشگاههای علوم پزشکی مازندران و بابل مجموع بستریهای کرونایی استان پس از پنج روز روند کاهشی روز گذشته بار دیگر افزایشی شد و به یکهزار و ۲۸ نفر رسید که ۵۳ نفر از بستریها را اطفال تشکیل میدهند.
در حال حاضر ۱۷ شهرستان مازندران در وضعیت قرمز، دو شهرستان در وضعیت زرد و سه شهرستان در وضعیت نارنجی کرونایی قرار دارند. طبق آخرین آمارها و ارزیابیها در حال حاضر شهرستانهای ساری، بابل، آمل، قائمشهر، نور، نکا، گلوگاه، رامسر، بابلسر، جویبار، سوادکوه، نوشهر، فریدونکنار، بهشهر، کلاردشت، عباسآباد و تنکابن در وضعیت قرمز کرونایی قرار دارند.در حال حاضر ۱۷ شهرستان مازندران در وضعیت قرمز، دو شهرستان در وضعیت زرد و سه شهرستان در وضعیت نارنجی کرونایی قرار دارند. طبق آخرین آمارها و ارزیابیها در حال حاضر شهرستانهای ساری، بابل، آمل، قائمشهر، نور، نکا، گلوگاه، رامسر، بابلسر، جویبار، سوادکوه، نوشهر، فریدونکنار، بهشهر، کلاردشت، عباسآباد و تنکابن در وضعیت قرمز کرونایی قرار دارند.