تصور اینکه ممکن است خرید و فروش نوبت پزشکان به یک شغل سازماندهی شده و حرفه ای در یزد تبدیل شود حتی به ذهن بدبینترین افراد جامعه هم رسوخ نمی کرد.
داستان از آنجا آغاز شد که یکی از پزشکان فوق تخصص حاذق و مشهور یزدی در تماس تلفنی با خبرنگار ایرنا مدعی شد که نوبت های مطب او را به قیمت های گزاف خرید و فروش می کنند.
وی که خواست نامش فاش نشود، اظهار داشـت: بر اساس اطلاعاتی که از برخی بیماران دریافت کرده ام ویزیت مطب من تا سقف ۵۰۰ هزار تومان هم به فروش رسیده است و در رصدی که انجام شد، یکی از افراد سودجو در این رابطه شناسایی و به پلیس معرفی شد.
منشی یکی از پزشکان فوق تخصص یزد نیز در گفت و گو با ایرنا گفت: مدت ها یک نام خانوادگی مشابه با اسامی مختلف در سامانه نوبت گیری مطب ثبت می شد که پس از پیگیری مشخص شد که هیچ یک از افرادی که با این نام خانوادگی نوبت رزرو کردهاند، برای ویزیت مراجعه نمی کنند، بلکه افرادی دیگر به جای آنها مراجعه می کنند.
با توجه به نیاز به بررسی بیشتر این موضوع با چند نفر پزشک با تخصص های مختلف تماس گرفته شد و آنان نیز بروز این تخلف را تایید کردند و حتی یکی از پزشکان از این کار بعنوان یک رویه که مدتهاست رخ می دهد، یاد کرد.
مسوول یکی از کلینیک های درمانی استان یزد نیز در این رابطه گفت: پرداختن به این موضوع یکی از ضرورهای بخش درمان است، بخشی از وقت من هر روز برای رسیدگی به مواردی از این تخلف سپری می شود و گاهی مشاهده می شود برخی از منشی ها با گرفتن زیرمیزی از بیماران نوبت پزشکان فوق تخصص کلینک را به بیماران نیازمند می فروشند.
وی درخواست کرد که نام او و کلینیک درمانی در خبر ذکر نشود و ادامه داد: تاکنون عذر چند منشی را خواستم و چند نفر را هم شناسایی کردم که با رزرو نوبت اقدام به فروش آن می کردند و ورودشان را به کلینیک ممنوع کردم.
این فعال بخش درمان تصریح کرد: بخش قابل توجهی از بیمارانی که در استان درمان می شوند مردم محروم استان های جنوب کشور تشکیل می دهد که به خاطر هزینه پایین درمان به یزد سفر می کنند ولی گاهی مجبور می شوند، چند برابر هزینه واقعی را بپردازند که بخش عمده آن به جیب عده ای سودجو می رود.
کارمند یکی از مراکز درمانی دولتی یزد هم گفت: سالها در کلینیک کار کردم و شاهد آن بودم که برخی افراد با پرداخت پول به منشی ها و زد و بند با آنان، برای بیماران فاقد نوبت از پزشکانی که نوبت آنها به سختی دریافت می شد، وقت می گرفتند.
وی نیز از معرفی خود اجتناب کرد و اظهار داشـت: این کار به اشکال مختلف وجود دارد و راه حل آن تربیت پزشک به تعداد کافیست تا مردم امکان انتخاب داشته باشند.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی یزد در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: رسیدگی به بازار سیاه نوبت دهی در برخی مطبها، وظیفه نظام پزشکی است و بدون شک اگر تخلفی در این زمینه کشف شود، با آن برخورد قانونی خواهد شد.
حبیب نیکوکار افزود: در صورتی که مردم از نمره دهی بدون حساب و کتاب برخی پزشکان در کلینیکها و ایجاد بازار سیاه خرید و فروش نوبت، شکایتی را ثبت کنند، موضوع مورد رسیدگی قرار می گیرد و با متخلفان برخورد می شود که تاکنون در این زمینه برای یک نفر پرونده قضایی تشکیل شده است.
وی ادامه داد: مردم برای ثبت شکایت خود از نحوه نامناسب نوبت دهی یا بازار سیاه نوبت دهی پزشکان، کلینیکها و درمانگاهها میتوانند به معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی یزد در میدان باهنر، ساختمان مرکزی مراجعه و مشکلاتی را که با آن مواجه شده اند، ثبت کنند تا مورد رسیدگی قرار گیرد.
در تماس خبرنگار ایرنا با رییس نظام پزشکی استان یزد، وی مدعی شد: این موضوع ارتباطی با نظام پزشکی ندارد و مسوولیت اطلاع رسانی و اظهار نظر در این زمینه بر عهده دانشگاه علوم پزشکی استان است.
بر اساس آخرین آمار منتشر شده، در استان یزد به ازای هر یکهزار نفر جمعیت، سه پزشک فعالیت دارند و یزد از لحاظ تعداد پزشک نسبت به جمعیت اعم از متخصص ، فوق تخصص ، داروساز ، دندانپزشک و پرستار جزو استانهای برخوردار کشور محسوب می شود.
مجموع پزشکان استان حدود سه هزار نفر اعلام شده که شامل پزشک عمومی، پزشک متخصص و فوق تخصص، دندانپزشک و دکتر داروساز است.
تعداد بیمارستان های استان ۲۱ باب است که از این تعداد ۱۳ باب دانشگاهی و مابقی غیردانشگاهی است.