«اسفندیار خزایی» روز پنجشنبه در جمع خبرنگاران با گرامیداشت هفته منابع طبیعی و آبخیزداری افزود: کاشت نهال توسط استاندار و نماینده ولی فقیه در استان، کاشت نهال به جای سبزه توسط شهرداری، بهره برداری از پروژههای آبخیزداری، افتتاح خیابان جنگلبان، رژه خودرویی یگان حفاظت، پویش بذرکاری جنگلی در کوهستان الوند، کاشت نهال در مناطق و شهرکهای صنعتی از مهمترین برنامه های این هفته است.
وی ادامه داد: غبارروبی و عطرافشانی گلزار شهدا و کاشت یک هزار نهال به نام شهدای استان از دیگر برنامههایی است که همزمان با هفته منابع طبیعی و آبخیزداری در استان همدان اجرا میشود.
خزایی تصریح کرد: یک هزار و ۶۵۸ گونه گیاهی در استان همدان یافت میشود که انرژی بسیار زیادی برای حفظ آن گذاشته شده است.
وی اظهار داشت: استان همدان بیش از ۲ هزار و ۷۵۰ هکتار ذخیرهگاه گیاهی دارد که ۶۲ هکتار آن به تازگی افزوده شده است.
خزایی با بیان اینکه در طول سه سال گذشته، سالانه یک هزار هکتار جنگلکاری به صورت زراعت چوب، به منابع طبیعی استان همدان اضافه شده است افزود: در این مدت در حوزه مرتع، هر سال ۲ هزار هکتار به محدوده منابع طبیعی این استان اضافه شده است.
وی خاطرنشان کرد: با مشارکت صندوق توسعه ملی، در حوزه آبخیزداری ۸۵ میلیارد تومان اعتبار هزینه شده است و همچنین حدود ۶۲ میلیارد تومان در حوزه پویش بذرکاری مناطق مختلف استان اختصاص یافته است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزدای استان همدان تاکید کرد: سالانه نزدیک به ۳۰ هزار هکتار در حوزه آبخیزداری استان عملیات اجرا می شود که جلوگیری از وقوع سیل، ذخیره آب، جلوگیری از فرسایش خاک و کمک به تولید مراتع گیاهی مهمترین رهاورد آن است.
وی ادامه داد: در استان همدان به دنبال ایجاد رطوبت برای بهسازی محیط طبیعی و پوشش گیاهی جنگلی و مرتعی برای ذخیره آب هستیم.
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان گفت: به پایان رساندن کاداستر اراضی ملی (تعیین محدوده و مالکیت زمینها) مهمترین دستاورد اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان در سال جاری بود.
به گفته وی همدان تنها استانی است که به دلیل داشتن شرایط مناسب آب، هوا و خاک مناسب، دارای اراضی کشاورزی بیشتر نسبت به اراضی منابع طبیعی است.
خزایی خاطرنشان کرد: استان همدان به ۲۵ بلوک حفاظتی تقسیم شده است و با استفاده از نیروهای متخصص و ماشینآلات و دستگاههای تخصصی، منابع طبیعی آن حفظ میشود.
وی تاکید کرد: در حوزه معادن، کارگروه تخصصی تشکیل شده و با مشارکت معدن داران، برای حفظ و نگهداری منابع طبیعی استان اقدام میشود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان با اشاره به اینکه انرژی بسیار زیادی در راستای کاهش آتشسوزی در حوزه زاگرس گذاشته شده است، افزود: متوسط آتش سوزی در حوزه منابع طبیعی استان تا سال ۱۳۹۵ حدود ۵۰۰ هکتار بود که اکنون در سال ۱۴۰۰ به ۵.۵ هکتار کاهش یافته است.
وی تاکید کرد: با توجه به قرار گرفتن استان همدان در ۲ ناحیه ایرانی-تورانی و زاگرسی، حفظ منابع طبیعی آن اهمیت ویژهای دارد.
خزایی اظهار داشت: استان همدان چهار حوزه آبخیزداری، قره چای، گاماسیاب، سفیدرود و گاورود را دارد که سرچشمه آن داخل استان است.
وی با اشاره به اینکه هرگونه تغییر در پایداری محیط زیست خسارات جبران ناپذیری را وارد میکند، افزود: تغییرات زیست محیطی موجب افزایش میانگین دمای کره زمین و به دنبال آن تغییرات آب و هوایی شده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان استان همدان تصریح کرد در فصل بهار عشایر بیش از ۲ و نیم برابر ظرفیت استان، دام وارد استان میکنند و به منظور جلوگیری از ورود زود هنگام عشایر به استان همدان، چهار گلوگاه برای کنترل آنها در نظر گرفته شده است.
در سالنامه ملی ایران ۱۵ اسفند روز درختکاری و از ۱۵ تا ۲۱ اسفند به عنوان هفته منابع طبیعی و آبخیزداری نامگذاری شده است.