بغداد– ایرنا– منابع نزدیک به چارچوب هماهنگی متشکل از ائتلاف دولت قانون (نوری المالکی)، الفتح (هادی العامری) و گروه های ملی (سید عمار حکیم) می گویند انعطاف و نزدیک شدن جریان صدر و چارچوب هماهنگی، بستر را برای گشایش درها به سوی خروج از بن بست سیاسی فراهم کرده است.

به گزارش ایرنا، «ابتسام الهلالی» نماینده پارلمان از ائتلاف چارچوب هماهنگی گفته است که توافقات بین جریان صدر و ائتلاف چارچوب هماهنگی باعث تسریع در معرفی نامزد پست نخست وزیری خواهد شد.

وی با اشاره به گشایش سیاسی که بعد از تماس مقتدا صدر با نوری المالکی رهبر ائتلاف دولت قانون در پنجشنبه شب گذشته (۱۹ اسفند ۱۴۰۰) و سپس دیدار دیروز شنبه (۲۱ اسفند ۱۴۰۰) هیاتی از ائتلاف چارچوب هماهنگی با صدر در نجف اشرف شد افزود که نشست دیروز در نجف اشرف منجر به توافق بر سر تشکیل یک کمیته عالی بین دو طرف برای معرفی نامزد نخست وزیری شد.

به گفته وی، انتظار می رود که این کمیته ظرف ۷۲ ساعت (از تشکیل) گزارش نهایی خود را در خصوص نامزد مطرح نخست وزیری را به جریان صدر و ائتلاف چارچوب هماهنگی معرفی کند.

در همین چارچوب، دیگر نماینده پارلمان از ائتلاف دولت قانون گفته است که جریان صدر و ائتلاف چارچوب هماهنگی، فراکسیون بزرگ پارلمان را تشکیل خواهند داد.

«محمد صیهود» با تاکید بر اینکه یخ روابط بین جریان صدر و ائتلاف چارچوب هماهنگی، ذوب شده است، اضافه کرد که توافق برسر نامزد پست نخست وزیری باید بعد از تشکیل فراکسیون بزرگ در پارلمان باشد.

وی پیش بینی کرد که رایزنی ها بین جریان صدر و ائتلاف چارچوب هماهنگی مدت زمان بیشتری را به خود اختصاص دهد تا همه موانع و ابهامات در مسیر تشکیل دولت جدید عراق برداشته شود.

برخی ناظران بعد از دیدار دیروز مقتدا صدر و هیات ائتلاف چارچوب هماهنگی که صدر متعاقب آن توئیت «نه شرقی نه غربی، دولت اکثریت ملی» را منتشر کرد، به مثابه شکست رایزنی ها بین دو طرف دانستند.

 از سوی دیگر، عضو ائتلاف الفتح در خصوص شعار سیاسی جدید مقتدا صدر؛ «نه شرقی نه غربی، دولت اکثریت ملی» گفت که صدر معمولا بعد از هر دیدار با ائتلاف چارچوب هماهنگی این توئیت را منتشر می کند.

«علی الفتلاوی» افزود که انتشار مجدد این توئیت بعد از دیدار دیروز هیات ائتلاف چارچوب هماهنگی با مقتدا صدر به معنی شکست رایزنی ها آن طور که برخی آن را تفسیر کردند، نیست.

وی ابراز امیدواری کرد که مقتدا صدر بعد از دیدار با «محمد الحلبوسی» (ائتلاف حاکمیت) و «مسعود بارزانی» (حزب دمکرات کردستان عراق) نیز مشابه شعار نه شرقی، نه غربی، شعار «نه شمالی و نه جنوبی» منتشر کند تا دستکم چشم انداز ملی گرایانه تری ارائه شده باشد.

وی اضافه کرد که ائتلاف چارچوب هماهنگی نسبت به طرح نام «جعفر صدر» برای پست نخست وزیری که مقتدا صدر مطرح کرده، اعتراضی ندارد و در این راستا ائتلاف چارچوب نیز سه نامزد خود را برای این پست مطرح کرده که هنوز مقتدا صدر در خصوص آنها اعلام نظر نکرده است.

ناظران معتقدند که نزدیکی بین جریان صدر و ائتلاف چارچوب هماهنگی گرچه بار دیگر بیت سیاسی شیعی را منسجم و گره از بن بست سیاسی گشوده اما همچنان در خصوص وحدت صفوف کردها در مورد نامزد مطرح برای ریاست جمهوری، ابهام وجود دارد و جریان های کرد تاکنون نتوانسته اند به اجماع نظر واحد برسند.

براساس قانون اساسی عراق، برای معرفی نخست وزیر باید اول رییس جمهور جدید معرفی شود تا رییس جمهور، نامزد مطرح فراکسیون بزرگ پارلمان برای پست نخست وزیری را حسب قانون مامور تشکیل دولت جدید کند.

تلاش برای خروج از بن بست سیاسی؛ شیعیان و اهل سنت در نجف و کردها در ترکیه

تحرکات برای خروج از بن بست سیاسی در عراق از روز شنبه شدت بیشتری گرفت؛ دو هیات از شیعیان و اهل سنت در نجف با «مقتدا صدر» رهبر جریان صدر برای تشکیل دولت دیدار کردند در مقابل هیاتی از کردها راهی ترکیه شد.

دو هیات از شیعیان و اهل سنت همزمان روز شنبه در نجف اشرف حضور یافتند تا با مقتدا صدر رهبر جریان صدر و پیروز اول انتخابات پارلمانی اخیر عراق درباره روند تشکیل دولت گفت وگو کنند؛ هیات اول از ائتلاف چارچوب هماهنگی شامل «هادی العامری»، «فالح الفیاض» و «احمد الاسدی» از ائتلاف الفتح و هیات دوم از ائتلاف «السیاده» به رهبری «محمد الحلبوسی» رییس پارلمان و «خمیس الخنجر» (رهبر ائتلاف العزم).

براساس گزارش های منتشر شده، هدف این دو هیات گفت وگو با مقتدا صدر برای خروج از بن بست سیاسی و تسریع در روند تشکیل دولت است.

همزمان یک هیات کرد به سرپرستی «نیچروان بارزانی» رییس اقلیم کردستان عراق در ترکیه با «رجب طیب اردوغان» رییس جمهور و «مولود چاوش اوغلو» وزیر امور خارجه ترکیه درباره تحولات سیاسی عراق گفت وگو کرد.

براساس بیانیه دفتر ریاست اقلیم کردستان عراق، بارزانی با رجب طیب اردوغان همچنین روابط آنکارا و اربیل را بحث و بررسی کرد.

تماس پنجشنبه شب گذشته مقتدا صدر با نوری المالکی رهبر ائتلاف دولت قانون به یکباره تحرکات سیاسی را بیشتر کرد؛ وقفه ای چند ماهه که با یک تماس ۲۰ دقیقه ای مرتفع شد، لوکوموتیو قطار دولت عراق را روشن کرد و به راه انداخت؛ هر چند این قطار هنوز ایستگاهی را طی نکرده است.

صدر در این راستا با «مسعود بارزانی» رهبر حزب دمکرات کردستان عراق و همچنین محمد الحلبوسی رییس پارلمان و خمیس الخنجر نیز تلفنی صحبت کرد.

همزمان با این تحرکات سیاسی برای نخستین بار بعد از چند ماه از برگزاری انتخابات پارلمانی که با بحث و جدل های زیادی در خصوص تقلب همراه بود، این روزها در صحنه سیاسی عراق، نام تعدادی از نامزدهای پست نخست وزیری مطرح شده است.

نامزدهای بارز نخست وزیری عراق و ابهام در نامزد ریاست جمهوری

بارزترین چهره های نخست وزیری در رسانه های عراق تاکنون «جعفر صدر» فرزند آیت الله شهید «محمد باقر صدر»، «حیدر العبادی» نخست وزیر سابق (متحد سیاسی سید عمار حکیم)، «محمد توفیق علاوی» نامزد سابق نخست وزیر و وزیر اسبق ارتباطات عراق، «رائد جوحی» قاضی و مشاور «مصطفی الکاظمی» نخست وزیر، «قاسم الاعرجی» مشاور امنیت ملی عراق و «عادل مهودر» وزیر اسبق شهرداری ها هستند.

براساس گزارش ها، جعفر صدر سفیر فعلی عراق در انگلستان تاکنون شاخص ترین چهره ای است که گفته می شود مقتدا صدر در تماس تلفنی با المالکی نام او را به عنوان گزینه نخست وزیری مطرح کرده است.

در عین حال شنیده ها حاکی است که ائتلاف «چارچوب هماهنگی» متشکل از ائتلاف دولت قانون(نوری المالکی)، «الفتح» (هادی العامری) و «نیروهای ملی» (سید عمار حکیم) بارزترین نامزدهای خود را برای تصدی پست نخست وزیری حیدر العبادی و محمد توفیق علاوی معرفی کرده است.

از طرفی جعفر صدر، رائد جوحی و عادل مهودر به عنوان نامزدهای مطرح جریان صدر مطرح شده اند و قاسم الاعرجی نیز به عنوان یکی از گزینه ها در این راستا در میان نامزدها برای تصدی پست نخست وزیری نامش ذکر  شده است. 

این در حالی است که صاحب نظران معتقدند که بیانیه روز جمعه «مصطفی الکاظمی» (چند ساعت بعد از تماس تلفنی صدر و المالکی) به مثابه ناامیدی او از تصدی مجدد پست نخست وزیری است و از این رو، از آن به بیانیه خداحافظی در عراق یاد شده است.

جدا از گمانه زنی ها در خصوص نامزد پست نخست وزیری، به اعتقاد ناظران، چرخش سریع مقتدا صدر به سمت نوری المالکی، گمانه زنی ها را در خصوص نامزد ریاست جمهوری که سهمیه کردها است، دچار ابهام کرده است.

در حالی که تا قبل از این تماس، رسانه ها و صاحب نظران نزدیک به حزب دمکرات کردستان عراق، نامزد این حزب (ریبوار احمد بارزانی) را شانس اول پست ریاست جمهوری می دانستند اینک با تقویت مجدد موضع ائتلاف «چارچوب هماهنگی»، گفته می شود که اتحادیه میهنی کردستان عراق به دلیل نزدیکی به این ائتلاف، امید بیشتری برای پیروزی نامزد خود به این سمت مهم دارد.

در این راستا «شیخ قیس الخزعلی» دبیرکل عصائب اهل الحق (یکی از گروه های متحد ائتلاف چارچوب هماهنگی) در توئیتی از جریان های سیاسی کرد خواسته است که موضع خود را در خصوص نامزد ریاست جمهوری مشخص و منسجم کنند.

وی گفته است: همان طور که اهل سنت در خصوص پست ریاست پارلمان، موضع خود را منسجم کردند و شیعیان نیز در حال وحدت مواضع خود در قبال نامزد پست نخست وزیری هستند، کردها نیز باید در خصوص پست ریاست جمهوری، موضع واحدی نشان دهند. 

برچسب‌ها