به گزارش ایرنا یکی از نخستین سفرهای دولتمردان به سیستان و بلوچستان در سال جدید با سفر علی اکبر محرابیان آغاز شد سفری که در آن طرحها و پروژههای آبی و برقی برای رفع محرومیتها و مشکلات کم آبی این استان به دلیل عدم ریزش نزولات آسمانی، مورد پیگیری جدی قرار گرفت.
در این سفر فشرده یک روزه محرابیان با اعضای هیات همراه خود به صورت دقیق و موشکافانه از طرحهای آبرسانی بازدید کرد، طرحهایی که با اجرایشان آینده آبی خوبی برای استان پهناور سیستان و بلوچستان رخ خواهد داد.
خشکسالی حدود ۲ دهه در سیستان و بلوچستان که امسال شدت آن محسوس تر است کشاورزی، آب، برق، بهداشت و سایر بخش های زندگی مردم رنج دیده این دیار را به شدت تحت تاثیر قرار داده است.
عدم آورد و تخصیص نیافتن حق آبه رودخانه هیرمند در شمال سیستان و بلوچستان کشاورزی این منطقه را به طور کل نابود کرده و وضعیت شکنندهای از لحاظ آبی در این منطقه حکمفرماست
عمده فعالیت اقتصادی و معیشتی مردم ولایتمدار سیستان و بلوچستان بویژه منطقه سیستان با پنج شهرستان زابل، هیرمند، زهک، نیمروز و هامون بر حوزه کشاورزی استوار است که متاسفانه وابستگی ۱۰۰درصدی این منطقه به منابع آب رودخانه خارجی هیرمند سبب شده تا از حدود ۲۰ سال پیش تاکنون گرفتار خشکسالی ناشی از قطع آب این رودخانه شوند و وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم مرزنشین به حد بسیار بحرانی و سخت برسد.
نبود آبگیری تالاب بین المللی هامون در گستره تقریبی پنج هزار و ۷۰۰ کیلومتر مربع موجب شده بستر این تالاب به کانون حرکت شن های روان و ریزگردها در منطقه تبدیل و در نتیجه پیامد آن نیز نظیر بیماری های ریوی و تنفسی و سل دامنگیر مردم محروم سیستان شود.
همچنین در مناطق مرکزی و جنوبی سیستان و بلوچستان کاهش شدید نزولات آسمانی علاوه بر تاثیرگذاری عمیق بر وضعیت کشاورزی؛ تامین آب آشامیدنی مورد نیاز مردم را با مشکلات جدی روبه رو کرده است
جهاد آبرسانی
وزیر نیرو با اشاره به اهتمام دولت سیزدهم برای آبرسانی به نقاط محروم کشور گفت: بزرگترین پروژه عمرانی برای آبرسانی به ۱۰ هزار روستای کشور با عنوان "جهاد آبرسانی" در حال انجام است.
علیاکبر محرابیان در زابل افزود: این پروژه با سرمایه گذاری ۱۹ هزار میلیارد تومان از سوی وزارت نیرو و با کمک خیران در حال اجراست که طی چهار سال، آب سالم و پایدار ۱۰ هزار روستای هدف را تامین خواهد کرد.
وی بیان کرد: در فاز نخست عملیات اجرایی، طرح آبرسانی به هفت هزار و ۱۳۸ روستا با جمعیت سه میلیون و ۳۵۰ هزار نفر آغاز شده است.
وزیر نیرو با اشاره به اینکه در این طرح، آبرسانی به یکهزار و ۷۵۱ روستا معادل حدود ۲۵ درصد کل کشور، به سیستان و بلوچستان تعلق دارد، خاطرنشان کرد: این طرحها به منظور تأمین آب پایدار جمعیتی حدود ۵۵۴ هزار نفر اجرا میشود.
وی در تشریح اقدامات صورت گرفته در راستای مصوبات نخستین سفر رییس جمهور به سیستان و بلوچستان، گفت: مجوز شیرینسازی آب دریا به میزان ۵۰ هزار مترمکعب برای تأمین نیاز آبی شهرها و روستاهای چابهار، کنارک و دشتیاری (روستاهای نوار ساحلی)، نیز صادر شد که در فاز اول ۲۵ هزار مترمکعب به سرمایهگذار ابلاغ شده است.
محرابیان همچنین از اتصال ۳۰۴ روستای زیرمجموعه به سد زیردان و شروع بهرهبرداری از فاز یک طرح اضطراری آبرسانی از دشت حرمک به زاهدان نیز خبر داد.
وی خاطرنشان کرد: بر اساس برنامهریزی انجام شده، علاوهبر آبرسانی به یکهزار و ۷۵۱روستا در سیستان و بلوچستان، آبرسانی به ۵۰۰ روستای دیگر در این استان نیز با مشارکت گروههای جهادی و خیرین در حال اجراست.
وزیر نیرو ابراز امیدواری کرد که با مجموع اقدامات برنامهریزی شده شاخص بهرهمندی از آب آشامیدنی در سطح روستاهای سیستان و بلوچستان به بیش از ۹۰ درصد ارتقا یابد.
طرح انتقال آب از تهلاب به زاهدان
وزیر نیرو از اجرای طرحهای مختلف آبرسانی به شهرها و روستاهای سیستان و بلوچستان خبر داد و گفت: عملیات اجرایی طرح انتقال آب از تهلاب به زاهدان نیز در سالجاری آغاز میشود.
علی اکبر محرابیان در ادامه سفر خود به سیستان و بلوچستان و در جریان بازدید از آخرین وضعیت چاهنیمهها، افزود: طرحهای کوتاهمدت و بلندمدت به منظور تأمین آب نقاط مختلف این استان در دستور کار قرار دارد.
وی افزود: پروژه انتقال آب از دریای عمان به سیستان و بلوچستان از جمله این طرحهاست که اجرای آن در مجلس شورای اسلامی به عنوان قانون به تصویب رسیده است.
وزیر نیرو گفت: اجرای این طرح بخش عمده مشکلات آب آشامیدنی و صنعت استان سیستان و بلوچستان را رفع خواهد کرد.
وی با اشاره به وضعیت آب چاهنیمهها و لزوم بررسی طرحهای مختلف برای جلوگیری از تبخیر این منبع آبی استراتژیک، تصریح کرد: با توجه به اینکه چاه نیمه چهارم دارای سطح وسیعتر و عمق کمتری نسبت به چاه نیمههای یک، ۲و سه است و برداشت آبی از آن در حال حاضر صورت نمیگیرد، در شرایط پیشرو بهترین کار ممکن استفاده بهینه از این آب است.
محرابیان افزود: به همین منظور پروژه انتقال آب به چاهنیمههای یک و سه که محل برداشت آب آشامیدنی شهرها و روستاهای سیستان است در دست اجرا قرار دارد تا استفاده بهینه از آب موجود در چاه نیمهها صورت پذیرد.
وی مهمترین موضوع را، پیگیری حق مسلم مردم از رودخانه هیرمند عنوان کرد و اظهارداشت: به جد پیگیر تحقق حقآبه هستیم.
وزیر نیرو گفت: تأمین اعتبار اجرای خط انتقال آب از تهلاب در قانون بودجه سال ۱۴۰۱ مصوب شده و عملیات اجرایی آن امسال آغاز خواهد شد.
پیگیری جدی حقابه
وزیر نیرو گفت: براساس توافقنامه میان ایران و افغانستان؛ افغانستان مکلف به رهاسازی حقابه رودخانه هیرمند است که این موضوع به شدت پیگیری خواهد شد.
وی افزود: بر اساس توافقنامههای بین ۲ کشور افغانستان و ایران؛ افغانستان مکلف است حقابه ایران را از رودخانه هیرمند سالانه رهاسازی کند که متاسفانه در سال گذشته این کار انجام نشده است.
محرابیان ادامه داد: در سال ۱۳۹۹ و ۱۴٠٠ نسبت به آن حقوق قانونی که جمهوری اسلامی دارد مقدار خیلی کمی آب در رودخانه هیرمند رها سازی انجام شد در این سفر به یاری خدا بازدید از این محل هم خواهیم داشت و تصمیماتی اتخاذ خواهد شد؛ البته ضرورت دارد این موضوع به شدت پیگیری شود و پس از بررسی نتایج اعلام خواهد میشود.
وی در رابطه با سفر خود به سیستان و بلوچستان گفت: با توجه به ضرورت بررسی طرحهای برقی و آبی استان این سفر در روزهای ابتدایی سال ۱۴۰۱ انجام شد.
وزیر نیرو بیان کرد: بازدید از طرحهای نیروگاهی و طرحهای آبرسانی در سیستان و بلوچستان در برنامه این سفر قرار دارد.
وی با بیان اینکه امیدوارم در این سفر بتوانیم تصمیماتی را اتخاذ کنیم و پروژههای آبرسانی سیستان و بلوچستان را سرعت دهیم افزود: همچنین در این سفر پروژههای جدیدی که ضرورت دارد با توجه به مدیریت شرایط فعلی در استان تعریف میشود انجام خواهد شد.