کرمان - ایرنا - از گچبری نقوش حیوانات تا دالان معماری ایرانی، حیاطی بزرگ با حوضی آبی در وسط، اتاق هایی با پنجره های وسیع و شیشه هایی رنگی همه تصویری از شاهکار معماری ایرانی را در عمارت قاجاری موسی خانی شهربابک به نمایش گذارده است.

به گزارش ایرنا، دالانی نسبتا طولانی مسیر رسیدن به منظره چشم نواز محوطه عمارت موسی خانی شهربابک است.
حیاطی مستطیل شکل که با پنجره و در اتاق های عمارت با شیشه های رنگی جلوه ای خاص به این عمارت تاریخی بخشیده است. 
در وسط حیات حوضی زیبا و لبریز از آب زلال چشم هر بیننده ای را می نوازد و زیبایی های حیاط نظاره گر این همه زیبایی را ناخواسته به درون عمارت می کشاند.
باغچه های مستطیل شکل پرگل اطراف حوض، دنیایی از ناگفته ها را برای آدمی بازگو می کند و ذهن جوینده بیننده را به هزار و یک شب قصه ها رهنمون می شود از طرفی درخشندگی شیشه های رنگی پنجره ها، شادی، نشاط و سرزندگی ایرانیان را به یاد می آورد.
عمارت موسی خانی شهربابک که به دست موسی خان پسر شیخ الله ساخته شده، جامانده از دوران قاجاریه است.
این بنا با هفت هزار مترمربع مساحت در ۲ طبقه به وسعت ۲ هزار و ۳۰۰ مترمربع احداث شده است.
یکی از دلایل اهمیت عمارت موسی خانی شهربابک، وجود گچبری های نقوش حیوانات و پرندگان و تزئینات زیبا در این عمارت است.
۶۰ اتاق کوچک و بزرگ در ۲ بخش مجزا بنای عمارت موسی خانی را تشکیل می دهند که بخش اصلی بنا در سمت شمالی (زمستانی)، غربی (چهارفصل) و جنوبی (تابستانی) با حیاطی مفروش از آجر و حوضی که با تبلور رنگ بندی های بی نظیر خود به زیبایی های این بنا افزوده است.
اتاق های اصلی عمارت اغلب با ابعاد چهار در هفت متر و در ۲ طبقه بنا شده که در هر جهت چهار اتاق گنجانده شده است.
معماری ایرانی در عمارت موسی خانی با وجود اتاق هایی در بخش های جنوبی (تابستانی) که رو به ۲ سو باز می شود از شمال به حیاط اصلی و از جنوب به باغ وسیع و پر درخت به حوضچه ای زیبا منتهی می شود.
در بخش شرقی عمارت موسی خانی اتاق بزرگی است که به هشتی یا شاه نشین معروف است که تقریبا دارای ۵۰ متر مربع وسعت است.
قرار گرفتن بادگیری بلند در بخش غربی ساختمان موجب خنک شدن اتاق ها در فصل گرما می شود و وجود این گونه بادگیرها اما در اندازه های کوچک تر در بخش شمالی و در ۲ سوی هشتی یا شاه نشین نیز علاوه بر افزودن زیبایی بنا، موجب مطبوع ساختن هوای عمارت شده است.
زیبایی حیاط و قسمت اتاق های شاه نشین با گچبری های زیبا دوچندان شده که در محوطه بیرونی بنا به گونه ای هنرمندانه بر روری سطح کاهگلی به زیبایی خودنمایی می کند.
وجود قلاب ها در دیواره های حیاط نشانگر کشیدن چادر در محوطه در زمان های خاص است.
باغی با دیوارهای هشت متری بخش دوم عمارت موسی خانی را تشکیل می دهد که زیبایی وصف ناشدنی را در فصول مختلف، بخصوص تابستان و بهار در خود دارد.
شهرستان شهربابک با دارا بودن روستای صخره ای میمند که به ثبت جهانی رسیده، کوه ۲عاج، حمام صخره ای کرم، حمام جوزم، مسجد حاجی آخوند، مسجد جامع جوزم، مسجد شهر کهنه، کمه نمک، خانه های سالاری و میمندی، طبیعت بکر، جنگل های بنه کرم و میمند و غار ایوب در ۲۶۰ کیلومتری شمال غربی کرمان واقع است و ارزش دیدن هر ایرانی و غیرایرانی را دارد.

کرمان با هشت اثر ثبت جهانی بیشترین آمار آثار ثبت جهانی کشور را در بین استان ها به خود اختصاص داده است. ارگ بم (بزرگترین سازه خشتی جهان)، روستای دست‌کَند میمند با چندهزار سال قدمت، باغ زیبای شازده یا شاهزاده ماهان با ویژگی های منحصر به فرد باغ و معماری عمارت آن، دشت کویر لوت که قدیمی ترین درفش جهان از این کویر در منطقه شهداد به دست آمده و سه قنات «گوهرریز» جوپار در شهرستان کرمان، «اکبرآباد» و «قاسم آباد» در شهرستان بم و نیز روستای دارستان سیرجان و این شهرستان به عنوان خاستگاه بافت گلیم شیرکی سیرجان از آثار ثبت جهانی استان کرمان به شمار می روند.